tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
alkos napisał/a:
doszukiwac sie cholera wie jakich przekazów i motywacji?

a czy ja sie tam doszukuje afirmacji tradycyjnych, czy specjalnych technik, a deprecjacji fotografii cyfrowej? chcialem jedynie zwrocic uwage, ze mz przede wszystkim trzeba docenic wysilek jaki zostal wlozony w przyblizenie gawiedzi tego, co zapomniane, miast czepiac sie organizatorow, ze wybrali takie, a nie inne zdjecie. tym bardziej, ze nie kazda z tych technik nadaje sie do reprodukcji kazdego rodzaju zdjecia. konieczny byl wybor, ktory wygladalby poprawnie i na gumie i na "oleju".
alkos napisał/a:
Od tego są muzea

i swiat sie zawali, jesli ktos troche te muzea powyrecza... zwlaszcza, gdy muzeum fotografii w Polsce znajdzie sie w kazdej gminie... no i przeciez Polacy to do muzeow chodza regularnie, taka narodowa tradycja, co sobote pojawic sie w innym muzeum...
Cytat
zdjęcie (...) może się komuś zwyczajnie nie podobać. Kwestia gustu.

tylko, ze tutaj nie nalezy kwestii rozpatrywac w kontekscie gustu. zaloze sie, ze jak przyjdzie czlowiek opowiedziec o tajemnicy zycia, to pierwsza reakcja Polakow bedzie stwierdzenie, ze krawat nie w tym kolorze, ze facet za malo przystojny itp. itd. naprawde tak ciezko skupic sie na tym, co najwazniejsze i to docenic?
tapirek napisał/a:
dużo lepiej jak ta owca w stadzie, beczeć że coś jest fajne bo wszyscy wkoło beczą...

no wlasnie zdawalo mi sie, ze wszyscy becza "gluu.u.u.u.u.pie, gluuu.u.u.u.u.upieee"

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
tatsuo_ki napisał/a:
tylko, ze tutaj nie nalezy kwestii rozpatrywac w kontekscie gustu. zaloze sie, ze jak przyjdzie czlowiek opowiedziec o tajemnicy zycia, to pierwsza reakcja Polakow bedzie stwierdzenie, ze krawat nie w tym kolorze, ze facet za malo przystojny itp. itd. naprawde tak ciezko skupic sie na tym, co najwazniejsze i to docenic?

No toż napisałem, że fajna ciekawostka. Co mam paść na kolana i wznosić modły?

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
alkos napisał/a:

Czy każdą inicjatywę trzeba lukrować na glanc i doszukiwac sie cholera wie jakich przekazów i motywacji?

(...)

Od tego są muzea.

Przyzwyczajeni do fotek z internetu możemy nie doceniać wartości odbitki, zwłaszcza takiej, zrobienie której wymaga dużo od autora, więc, alkosie, trochę się dziwię tej wypowiedzi.
Tak a'propos odbitek wykonanych szlachetnymi technikami polecam manifest Demachy'ego , myślę, że czasy sporów analogowo-cyfrowych sprzyjają, by przypomnieć pewne kwestie.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
xrog napisał/a:
więc, alkosie, trochę się dziwię tej wypowiedzi.

Dlaczego? Tak właśnie myślę. Nie znosze gdy forma techniczna przerasta wartość.

Inna sprawa, że chętnie bym obejrzał wystawę, ale najwyzej jako katalog technik fotograficznych.

tatsuo_ki napisał/a:
i swiat sie zawali, jesli ktos troche te muzea powyrecza...

A czy ja pisze ze nalezy przestac to robic? Histeryzujesz. Ja tylko mowie ze mnie to nudzi jako wystawa fotograficzna.

tatsuo_ki napisał/a:
zaloze sie, ze jak przyjdzie czlowiek opowiedziec o tajemnicy zycia, to pierwsza reakcja Polakow bedzie stwierdzenie, ze krawat nie w tym kolorze, ze facet za malo przystojny itp. itd. naprawde tak ciezko skupic sie na tym, co najwazniejsze i to docenic?

No wlasnie wydaje mi sie ze nie widzisz, ze tu przyszli pokazać krawat, a niektorzy szukaja pod nim tajemnicy zycia.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
Inna sprawa, że chętnie bym obejrzał wystawę, ale najwyzej jako katalog technik fotograficznych.
A czymze innym jest ta wystawa? Ale wy kombinujecie :-) Pisalem to samo u Rdolfa pod wpisem dotyczacym wystawy zdjec grzybow atomowych. Fotografia ma wiele aspektow, w tym techniczny. Gdziez indziej go pokazac jesli nie w galerii fotografii?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Błędem ZPAFowców było wybranie potwornie nudnego zdjęcia do kopiowania w różnych technikach - tym sposobem stworzyli typologię technik różnorakich, ale zdjęcie - pomnik anioła? no bez jaj! Już w latach 20 tych Bułhak czy Weston by tego nie łyknął :-o

alkos napisał/a:

Dlaczego? Tak właśnie myślę. Nie znosze gdy forma techniczna przerasta wartość.

Ale wartością tej wystawy jest właśnie forma techniczna, jej wielość, jakość, jej aspekt ludzki, rękodzieło i entuzjazm. Tworzenie odbitek to jest część fotografii, komplementarna do jej treści. Ludziom tego brakuje, popularność technik alternatywnych rośnie.
Moim zdaniem.

dzerry napisał/a:
A czymze innym jest ta wystawa?

No tak, no to rozbijamy sie o oczekiwania.

guerilla napisał/a:
Błędem ZPAFowców było wybranie potwornie nudnego zdjęcia do kopiowania

;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
A jesli chodzi sam kadr. Pomyslcie. Czy dalibyscie swoj bardzo dobry negatyw do skopiowania stu printerom z calego swiata? :-P

Zdjecie jak zdjecie. Mogloby byc gorsze, mogloby byc lepsze. Mimo wszystko cos tam w sobie ma. Sam kontekst autora zdjecia jest ciekawy.

dzerry napisał/a:
Czy dalibyscie swoj bardzo dobry negatyw do skopiowania stu printerom z calego swiata?

Tak, jako kopie oczywiscie :-)

dzerry napisał/a:
Czy dalibyscie swoj bardzo dobry negatyw do skopiowania stu printerom z calego swiata? :-P

Heh, mam tyle tego, że nie odczułbym straty. :lol:
A co do wyboru zdjęcia - nie jest złe samo w sobie, ale też mam takie odczucie, że mogłoby być inne - temat zdjęcia powinien bardziej pasować do techniki.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Nie ma to jak dyskusja o wystawie, na której duża część dyskutantów nie była :-/

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
Iza napisał/a:
Nie ma to jak dyskusja o wystawie, na której duża część dyskutantów nie była :-/

Nie różni się jakoś specjalnie od dyskusji na temat aparatów, których dyskutanci nigdy nie trzymali w ręce...

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
dzerry napisał/a:
A czymze innym jest ta wystawa? Ale wy kombinujecie :-) Pisalem to samo u Rdolfa pod wpisem dotyczacym wystawy zdjec grzybow atomowych.
A jeśli chodzi o tę wystawę, to pomimo tego, że trudno się w tych fotografiach doszukiwać artyzmu, to jednak mnie osobiście bardzo one poruszyły. A niby zwykłe dokumentalne foty...

Skocz do: