Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Cytat
zakup K100d to wciaz sporo ponad 2000zl co moim zdaniem przy cenie innych 10M luster jest chore

Szczerze mówiąc w nosie mam cenę innych 10MP luster - jeśli MP jest jedynym wyznacznikiem jakości aparatu, to najlepszy na rynku jest Nikon d40x - kosztuje tyle co kasetka, a ma 10MP, no nic, tylko brać to cudo. A potem bracketing można sobie robić ręcznie, jak się ma szybkie palce, bo w menu zapomnieli dodać :-)

Myslalem o A100 czy 400d. Jakby nie patrzec, z punktu widzenia jakosci wiekszych wydrukow to zawsze 10M bedzie gora nad 6M i jest to decydujacy argument. Reszta, SR to gadzety, smutne ale tak jest. Przy takim samym obiektywie (b dobry) zdjecie z 10M a 6M ujawini przy duzych formatach roznice, owszem jak sie konczy na 10x15 czy 15x21 nie ma znaczenia, ale robiac do ASA 400 np to 10M to 10M a nie 6M. D40x ma kiepska kompatybilnosc ale juz 400d tez jest w dobrej cenie, sorry ale dzis w Krakowie jest w Saturnie bez Vatu i np A 100 z kitem jest za 2170 a K10d za 3550zl wiec co by nie mowic, 1400zl wiecej przy na pewno zblizonej jakosc zdjec. Nie mowie ze kupuje A100, bo chce hak juz albo b tanio za jakis czas K10d albo min te 12-14M zeby uniknac interpolacji wszelakiej. Poki co raczej dokupie szkla , bo to jak sa okazje warto i cena nie spada, puszki to dzis sa za 2 lata jest kolejny o wiele lepszy model itd

[ Dodano: 2007-04-05, 13:37 ]
Fafniak napisał/a:
FraZa napisał/a:
Bardzo mnie interesuje czy te 4 dodatkowe mln i nowy przetwornik dużo dają, czy to raczej profit głównie dla wielkości odbitek
- a chodzi o cos innego ?

Dokladnie hehe

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie bardzo Alek. Wszystko bowiem zależy od preferencji. Dla mnie 10MP to gadget. W przeciwieństwie do np. sprawnego AF. Dla innych to będzie SR. Ale z tego, co zauważyłem, to większość osób na tym forum nie jest chore na wyścig megapikseli.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Dla mnie 10MP to gadget
Dla mnie także, w K10D wystarczyło by mi te 6 MB. Były inne powody zakupu tej puszki. Jeżeli miał bym wybierać z innego systemu, to chyba tylko N80.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Alek napisał/a:
Myslalem o A100 czy 400d. Jakby nie patrzec, z punktu widzenia jakosci wiekszych wydrukow to zawsze 10M bedzie gora nad 6M i jest to decydujacy argument. Reszta, SR to gadzety, smutne ale tak jest.
Sam jesteś gadżet. Wolisz wejść do ciemnego kościoła z 10Mpix bez SR, czy z 6Mpix i SR? Lampę zjadł pies dzień wcześniej, a za rozstawienie statywu karają pozbawieniem dziewictwa.

Michu napisał/a:
Nie bardzo Alek. Wszystko bowiem zależy od preferencji. Dla mnie 10MP to gadget. W przeciwieństwie do np. sprawnego AF. Dla innych to będzie SR. Ale z tego, co zauważyłem, to większość osób na tym forum nie jest chore na wyścig megapikseli.

Wszystko poza rozdzielczoscia do sa gazdety, a kazda interpolacja tylko pogarsza obraz wiec co jak co ale rozdzielczosc jest najwazniejsza, tym bardziej jak sie zaczyna focic np stalkami. 10M a 6M to juz spora roznica jest, nie mowiac w przypadku RAW. Jesli tylko optyka przenosi to wszystko to jest to jak najbardziej skok do przodu, a co do AF to sami wiecie jak jest w K10d....

[ Dodano: 2007-04-05, 17:31 ]
Jarek Dabrowski napisał/a:
Alek napisał/a:
Myslalem o A100 czy 400d. Jakby nie patrzec, z punktu widzenia jakosci wiekszych wydrukow to zawsze 10M bedzie gora nad 6M i jest to decydujacy argument. Reszta, SR to gadzety, smutne ale tak jest.
Sam jesteś gadżet. Wolisz wejść do ciemnego kościoła z 10Mpix bez SR, czy z 6Mpix i SR? Lampę zjadł pies dzień wcześniej, a za rozstawienie statywu karają pozbawieniem dziewictwa.

Nie, wole fotografowac krajobrazu czy architekture o ile 10M zapewni znacznie wieksza rozdzielczosc, to SR mi nie pomoze uzyskac b dobrych duzych powiekszen i to jest dla mnie wazniejsze niz focenie po ciemnku...Wiec sam jestes gadzet, 6M to dzis jedno wielkie dno juz jest, 17x27cm w 300dpi to smiech.

[ Dodano: 2007-04-05, 17:33 ]
Alek napisał/a:

Poza tym Sony jakbys nie wiedzial tez ma stabilizacje jak juz to chcesz porownac....6M to bym za 700zl nie kupil bo by mi bylo szkoda kasy na taki elektroniczny zlom jakim jest 6M matryca

Alek napisał/a:
17x27cm w 300dpi to smiech.
Mam odbitki 11x14 cali z *ist DS. No i się uśmiecham, rzeczywiście, bo ładne są.

Kończąc temat z mojej strony, powiem tylko, że jak potłuczony gadasz o tych cyfrówkach, limitedach, porównaniach, podczas gdy (z tego co mi wiadomo) nie miałeś przyjemności sprawdzenia tego w praktyce. To tak trochę, jak słuchanie księdza rozprawiającego o seksie.

[ Dodano: 2007-04-05, 11:40 ]
Po jakiego grzyba dwa razy cytujesz to samo?

Alek napisał/a:
17x27cm w 300dpi to smiech.
Mam odbitki 11x14 cali z *ist DS. No i się uśmiecham, rzeczywiście, bo ładne są.

Kończąc temat z mojej strony, powiem tylko, że jak potłuczony gadasz o tych cyfrówkach, limitedach, porównaniach, podczas gdy (z tego co mi wiadomo) nie miałeś przyjemności sprawdzenia tego w praktyce. To tak trochę, jak słuchanie księdza rozprawiającego o seksie.

[ Dodano: 2007-04-05, 11:40 ]
Po jakiego grzyba dwa razy cytujesz to samo?

Po pierwsze foce i 6M i b rzadko 10M wiec cos wiem, rozdzielczosc jest taka a nie inna, skonczona na tych 10M , reszta to sa sztuczne zabiegi juz, nie jest to juz rzeczywista informacja przeniesiona przez szklo ale wyliczona, interpolowana po prostu. Mowie o wyjsciu oczywiscie poza odpowiednio 6 i 10M
(Zle Ci wiadomo wiec) wiec porownanie z ksiedzem dosc dziwne....
Po prostu dzis 6M to juz zupelna historia, niestety na duzych wydrukach juz widac interpolacje, nieladne pixele sie pojawiaja bo jasne ze do takich powiekszen trzeba sporo interpolowac i tyle. Tym bardziej jakbys np zalozyl do 6M np Zeissa i do 10 czy 13M ten sam obiektyw.....i zrobil ODBITKE sporej wielkosci

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Alek IMHO za bardzo wierzysz w markingowe mamboyambo.

awakqwq napisał/a:
Alek IMHO za bardzo wierzysz w markingowe mamboyambo.

Nie wierze, widze na odbitkach..... :-D jak interpolacja degraduje obraz

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Wszystko poza rozdzielczoscia do sa gazdety

Ok, no to się nie dogadamy.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Alek. Dla mnie największą zagadką związaną z Tobą jest to, dlaczego nie kupisz po prostu średniego formatu.
http://www.dj-shaunbaker....aker-020563.jpg

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Michu napisał/a:
Alek. Dla mnie największą zagadką związaną z Tobą jest to, dlaczego nie kupisz po prostu średniego formatu.
pewno czeka na 645D ...

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Cytat
zakup K100d to wciaz sporo ponad 2000zl co moim zdaniem przy cenie innych 10M luster jest chore

Szczerze mówiąc w nosie mam cenę innych 10MP luster - jeśli MP jest jedynym wyznacznikiem jakości aparatu, to najlepszy na rynku jest Nikon d40x - kosztuje tyle co kasetka, a ma 10MP, no nic, tylko brać to cudo. A potem bracketing można sobie robić ręcznie, jak się ma szybkie palce, bo w menu zapomnieli dodać :-)

stary, cos ci sie po… lo. Jakie 10MP w d40? Tego nie sposob porownac z Ds!

A Spinner ma calkowita racje! Majac Ds lepiej poczekac na nastepce K10, albo przynajmniej do jesieni. W miedzyczasie dokupic pare stalek, na poczatek np. Limited 40/2,8, filtr polaryzacyjny, dobry statyw, kabelek do wyzwalania, szara kartke Kodaka i troche popracowac nad stylem. A co do formatów, to 6 MP z Ds naprawde wytarcza do wydruków wystawowych nawet A-0!

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
stary, cos ci się po… lo.

Dzięki, młody. Jak jeszcze następnym razem spróbujesz przeczytać tekst ze zrozumieniem, będzie świetnie i może nie będziesz musiał używać brzydkich wyrazów :-P
Jeśli już się komuś pokićkało, to Tobie. To forum. Z onetem.

Michu napisał/a:
http://www.dj-shaunbaker....aker-020563.jpg

Odpowiedz jest b prosta, koszt skanowania, zakup skanera dla mnie odpada (10 000zl), slajdow (tylko 12kl), rzutnika itd. Z najlepszych stalek malego obrazka mozna uzyskac naprawde swietne rezultaty, owszem troche na tonalnosci sie traci,ale ostatnio u znajomego ogladalem skany z Planara 1.4 i 5400dpi oraz to samo z 6x6 ale z P Sixa i Epson V 700 czy cos takiego, to na 200 do 300% owszem ziarno wieksze z malego ale ostrsc itd nie wiele, widac ze jednak Zeiss ma b dobre szkla, juz sie nie moge doczekac porownan z nim, jak cos , kupuje ich szkla a zawsze mozna na cyfrze uzyc FF ze swietna jakoscia, na pewno lepsza niz obecne Pentaxa na APS C a daja lepsze rezultaty od Canona szkiel, oddanie barw, rozdzielczosc, efekt 3D, POWLOKI T* sa bodaj najlepsze na rynku itd, a cena za 50mm 1.4 wraz z 28 2.8 to jak dobrze trafie to w suimie z 300 euro, wiec nie duzo, zawsze mam do odsprzedania K szkla, moze cos z FA wiec spoczko, ale chce zobaczyc jeszcze rezultatyy z Limited itd wiec na spokojnie sie porowna.

[ Dodano: 2007-04-06, 15:28 ]
wiktor33 napisał/a:
bEEf napisał/a:
Cytat

stary, cos ci się po… lo. Jakie 10MP w d40? Tego nie sposob porownac z Ds!

A Spinner ma calkowita racje! Majac Ds lepiej poczekac na nastepce K10, albo przynajmniej do jesieni. W miedzyczasie dokupic pare stalek, na poczatek np. Limited 40/2,8, filtr polaryzacyjny, dobry statyw, kabelek do wyzwalania, szara kartke Kodaka i troche popracowac nad stylem. A co do formatów, to 6 MP z Ds naprawde wytarcza do wydruków wystawowych nawet A-0!

To tobie sie cos poj....lo bo ja pisalem o D40x i 10M a nie o D40 z 6M, jak nie zauwazyles, albo nie zrozumiales tekstu, przeczytak poraz kolejny jak nie dociera to do Ciebie a potem mnie dopiero obrazaj.
Mozna i z 1M powiekszyc..... :mrgreen: Jak Ci interpolacja nie przeszkasza a ogladasz z 10m to prosze bardzo.

Panowie, dwie rzeczy:
1. Słownictwo.
2. Cięcie cytatów (Alek).

Jak się nie dostosujecie, to posty będą lecieć tam gdzie ich miejsce.

Panowie, dwie rzeczy:
1. Słownictwo.
2. Cięcie cytatów (Alek).

Jak się nie dostosujecie, to posty będą lecieć tam gdzie ich miejsce.

Masz racje, sorki
Wesolych Swiat!
Al

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
"Interpolacja" to chyba Twój fetysz, nie rozumiem tylko roztrząsania problemu. Jeśli APS C to dla Ciebie za mało zawsze jest Canon 5D - manualne szkła podepniesz. Tak z ciekawości, Alek z jakiej odległości oglądasz wydruki powiedzmy formatu A4?

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Ja bym tam sie z niczego nie przesiadal :mrgreen:
Focilem sobie turystycznie piekne jak z bajki o krasnoludkach zameczki nad Loara... i pod Zamkiem Kobiet widzialem autentycznego Japonczyka z dwoma lustrzankami na szyi uwieszonymi jak psy, bo to jakies ciezkie Canony z gripami byly :mrgreen: Na jednej mial zapiety jakis szeroki sloik po majonezie, a na drugim dluga lufe zooma.
I kiedy ja o nieszczesny, zastanawialem sie wtedy, co robic bo tam szeroki ogrod, a tu rzeka i most, a gdzies opodal wiezyczki straznicze strasznie daleko i wysoko ladnie rzezbione - on sobie tylko cykal raz jednym, a raz drugim aparatem.

I to wydaje mi sie jest slusznym rozwiazaniem - nie zmiana, ale dokupienie :mrgreen:

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Tok'Ra napisał/a:
widzialem autentycznego Japonczyka z dwoma lustrzankami na szyi uwieszonymi jak psy, bo to jakies ciezkie Canony z gripami byly (...)
I to wydaje mi się jest slusznym rozwiazaniem - nie zmiana, ale dokupienie :mrgreen:

Bardzo słusznie, ale w takim razie poproszę tę opcję z tragarzem :-P .

Skocz do: