zoran  Dołączył: 08 Wrz 2009
Jeżeli pomiar światła działa prawidłowo białe na zdjęciu zawsze wyjdzie szare, trzeba poprostu prześwietłac w stosunku do tego co wskazuje światłomierz o jedną dwie działki.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Mimo wszystko, Krzywe Twymi Przyjaciółmi. Co to za fotografia studyjna bez postprocessingu ;-)

Takie 2 żarówki to nie za dużo światła. Chociaż jak aparat na statywie stoi to i latarką świecić można. Niemniej im więcej światła tym lepiej. Ja bym jeszcze 2 żarówy dokupił.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dwie starczą na oświetlenie przedmiotu plus dwie kolejne na oświetlenie tła i wtedy łatwiej będzie uzyskać białe białe.

W pracy mam dwie żarówki i tło muszę jednak wycinać bo brakuje mi światła na prześwietlenie tła.

(gs)  Dołączył: 14 Lut 2009
Pozwolę sobie odkopać stary temat, co by nowym nie śmiecić.

Ostatnio jestem na etapie szastania forsą i ulepszania sprzętu. Znajomi się klupią po głowię, ale co tam. Idąc za ciosem, zdecydowałem się na zakup jakiegoś zestawu bezcieniowego. Będę miał okazję złapać zlecenia produktów przeróżnych - od małych, po całkiem spore, typu... torty (o słuszności pstrykania jedzenia w namiocie nie mam ochoty dyskutować :)).

Po wnikliwej lekturze forum i przeróżnych ofert, doszedłem do wniosku, że optymalnie będzie, jeśli zakupię namiot o wymiarach 80x80x80 cm. Sporo ofert różnych zestawów z oświetleniem jest na Allegro w kwocie do 300 zł. Na przykład taka: http://allegro.pl/item103...80_80cm_gd.html Więcej wydać raczej nie chcę, bo zakup puszki, stałki i lampy mocno przewietrzył mi konto.

Pytanie zatem jest takie - czy namiot 80x80x80 faktycznie będzie uniwersalny (nada się do małych i większych przedmiotów)? I czy warto pchać się w zestawy z Allegro?

Skocz do: