Eldred napisał/a:No i właśnie tutaj jest błąd, pokazuje się zdjęcia w których technika nie jest zbyt ważna,
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:To nie jest błąd. "Dobra technika" oraz techniczne środki wyrazu w ogóle służą jedynie przekazaniu wartości / znaczenia dzieła, ale nie zawsze są konieczne.
Bo postrzeganie fotografii przez pryzmat techniki nie wymaga wysilku. Wystarczy liznac podstawy photoshopa i zapamietac 4 pseudo rady o kompozycji, 2 o swietle, 1 o perspektywie, przy czym w kazdej z nich jest uzyte slowo "modelka". Technike widac od razu. Zeby czytac fotografie, trzeba uzyc wrazliwosci. Trzeba tez jednak cos wiedziec.wojtekk napisał/a:Ja nie rozumiem, czemu się wszyscy tak uwzięli na technikę.
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Bo postrzeganie fotografii przez pryzmat techniki nie wymaga wysilku.
dzerry napisał/a:Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Nie poraz pierwszy widze, ze ludzie z podniesionym czolem przypinaja sobie order ignoranta fotograficznego, a jednoczesnie nie przeszkadza im to ogladac pierdyliarda pustych jak wydmuszki eye candies robionych przez rownych sobie ignorantow.
wojtekk napisał/a:
dzerry napisał/a:Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Nie poraz pierwszy widze, ze ludzie z podniesionym czolem przypinaja sobie order ignoranta fotograficznego, a jednoczesnie nie przeszkadza im to ogladac pierdyliarda pustych jak wydmuszki eye candies robionych przez rownych sobie ignorantow.
Albo ja to źle zrozumiałem, albo sobie sam odpowiedziałeś, albo jedno i drugie. :) Przepraszam, nie zdążyłem wciągnąć popołudniowej kawki jeszcze. :)
Chodzi mi o ten kontrast. "Nie znam historii fotografii", "Nie interesuje sie nazwiskami",. "Liczy sie obraz, nie nazwisko", i inne tego typu oswiadczenia, a jednoczesniej plfoto, digart i co tam jeszcze w jednym paluszku. Po co marnowac czas na to gowno, skoro w Internecie, na wyciagniecie reki mamy perly swiatowej fotografii, w dodatku z calym zapleczem teoretycznym, ktore pozwala zrozumiec to co pozornie niezrozumiale i niedostepne.wojtekk napisał/a:Albo ja to źle zrozumiałem, albo sobie sam odpowiedziałeś, albo jedno i drugie. :)
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Chodzi mi o ten kontrast. [...] Po co marnowac czas na to gowno, skoro w Internecie, na wyciagniecie reki mamy perly swiatowej fotografii, w dodatku z calym zapleczem teoretycznym, ktory pozwala zrozumiec to co pozornie niezrozumiale i niedostepne.
Yashica Mat124, Canon 100d
dzerry napisał/a:Po co marnowac czas na to gowno, skoro w Internecie, na wyciagniecie reki mamy perly swiatowej fotografii, w dodatku z calym zapleczem teoretycznym, ktore pozwala zrozumiec to co pozornie niezrozumiale i niedostepne.
xrog napisał/a:Nie jestem do końca przekonany, czy zaplecze teoretyczne pozwala wszystko zrozumieć [...]
Eldred napisał/a:gdybym w podstawówce na plastyce namalował coś takiego, dostałbym pałę.
Nie chodzi mi o to. Dotyczy to calej sztuki. Wielu dziel nie mozna odbierac jednowymiarowo, w plaszczyznie estetycznej - podoba/nie podoba. Potrzeban jest wiedza, zaplecze, ktore pozwoli zrozumiec na przyklad obraz, ktory podlinkowal Eldered. Odbior sztuki wymaga wysilku.xrog napisał/a:Nie jestem do końca przekonany, czy zaplecze teoretyczne pozwala wszystko zrozumieć
pozdrawiam,
dzerrry
wojtekk napisał/a:kwestia wrażliwości, której wielu po prostu brakuje.
Tu sie zgadzam. Przyklad tego zdjecia jest bardzo trafiony. To jest wg mnie najlepsze zdjecie jakie kiedykolwiek widzialem. I nie potrafie powiedziec dlaczego.xrog napisał/a:Niektóre rzeczy wymykają się jednoznacznemu rozumieniu i interpretacji, np. to zdjęcie HCB z postu MJ.
pozdrawiam,
dzerrry
Eldred napisał/a:gdybym w podstawówce na plastyce namalował coś takiego, dostałbym pałę
Kiedy przeczytałem to zdanie, natychmiast przyszła mi do głowy odpowiedź, ale dalej zobaczyłem, że brzmiała by dokładnie tak jak dalsza część twojego postaszczypiorrr napisał/a:Gdybyś zrobil to w międzywojniu i trafił jeszcze na światłego nauczyciela, to raczej nie.
dzerry napisał/a:To jest wg mnie najlepsze zdjecie jakie kiedykolwiek widzialem. I nie potrafie powiedziec dlaczego.
xrog napisał/a:W pewnym sensie zazdroszczę, bo ja nie potrafię wybrać najlepszego zdjęcia jakie widziałem.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again