argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
poza tym chciałbym widzieć jak chodzą Twojemu bratu filmy 1920x1080 skompresowane w X264
Po diabła. Ogląda na 20 calowym monitorze.
Z większa rozdzielczością na Blue Rayu na duzym LCD.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Blesso, dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Przy wyborze nowej płyty zwróć uwagę czy grafikę masz na AGP czy już na PCI-Express.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
deckard napisał/a:
Przy wyborze nowej płyty zwróć uwagę czy grafikę masz na AGP czy już na PCI-Express.
Nawet gdyby znalazła się nowa płyta z AGP to bym tego nie kupował ... szkoda kasy inwestować w nowy komputer który na starcie będzie przestarzały.

... ale oczywiście sprawdzić na czym ta karta jest trzeba (ale 7300 to już raczej będzie PCIE)

... a z płyt głównych AM3 , DDR3, PCIE to np. Gigabyte GA-MA770T-UD3P by się nadał.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Mam PCI-E.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Właśnie zmieniłem podzespoły w starym kompie i z p4-2.4B zrobił się i5-750. Generalnie operacja kosztowała ok 1400 zł. Kupiłem za to (w Agito) płytę główna Intel DP55WB, procesor i 4GB ramu. Do tego dokupiłem używaną - prostą i pasywnie chłodzoną kartę graficzną z chipsetem Nvidii 8500gt (bo nie gram więc na super-mega-hiper parametrach 3d mi nie zależało) oraz 400W zasilacz (Delta) - dyski i obudowę miałem ze starego kompa. Wszystko śmiga jak tra lala, nawet XP podniósł się bez re-instalacji (i co ciekawe bez problemu się aktywował). W tej chwili najwolniejszym elementem systemu stał się twardy dysk (mam WDC 320gb z serii RAID). Na wirtualnej maszynie postawiłem W7 RC na którym zainstalowałem betę LR3 i powiem, że pod względem szybkości (i komfortu pracy) wywoływanie na tym rawów to bajka ;)

izbkp napisał/a:
Właśnie zmieniłem podzespoły w starym kompie i z p4-2.4B zrobił się i5-750. Generalnie operacja kosztowała ok 1400 zł. Kupiłem za to (w Agito) płytę główna Intel DP55WB, procesor i 4GB ramu. Do tego dokupiłem używaną - prostą i pasywnie chłodzoną kartę graficzną z chipsetem Nvidii 8500gt (bo nie gram więc na super-mega-hiper parametrach 3d mi nie zależało) oraz 400W zasilacz (Delta) - dyski i obudowę miałem ze starego kompa. Wszystko śmiga jak tra lala, nawet XP podniósł się bez re-instalacji (i co ciekawe bez problemu się aktywował). W tej chwili najwolniejszym elementem systemu stał się twardy dysk (mam WDC 320gb z serii RAID). Na wirtualnej maszynie postawiłem W7 RC na którym zainstalowałem betę LR3 i powiem, że pod względem szybkości (i komfortu pracy) wywoływanie na tym rawów to bajka ;)

Twoja płyta kosztuje 352 PLN (ceneo)
procesor 671 (agito)
a pamięć DDR3 2x2 GB 1333 Kingston 335 PLN (proline)
------------------
1358 ...
Ty na całość wydałeś 1400 zł ... czyli za 42 PLN kupiłeś zasilacz , kartę graficzną - nieźle. Deltę można kupić ... ale ja bym wolał be quiet pure power L7 430W lub coś podobnego (~200 PLN)

ps. zestaw z Phenom II 945 wyjdzie taniej o ~209 zł przy czym płyta będzie bardziej rozbudowana

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
zestaw z Phenom II 945 wyjdzie taniej o ~209 zł przy czym płyta będzie bardziej rozbudowana

Tylko, że trzeba pamiętać, że intel wspiera Adobe (albo Adobe wspiera intela ... czy jakoś tak) a AMD nie. Nie pamiętam co to daje i na co wpływa, ale tak słyszałem.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
sołtys, a nie masz na myśli raczej nVidia CUDA vs. AMD Ati Radeon PhysX :?:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Kuzyn Mygosi, przecież napisał, że za tyle mniej-więcej wymienił. Za ile kupił pozostałe dwie części, tego nie napisał. Z tymi wyliczeniami to szukasz dziury w całym.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
izbkp napisał/a:
operacja kosztowała ok 1400 zł. Kupiłem za to (w Agito) płytę główna Intel DP55WB, procesor i 4GB ramu. Do tego dokupiłem używaną - prostą i pasywnie chłodzoną kartę graficzną z chipsetem Nvidii 8500gt (bo nie gram więc na super-mega-hiper parametrach 3d mi nie zależało) oraz 400W zasilacz (Delta)

Ponieważ za słowami "4GB ramu" jest kropka, więc można to rozumieć, że wyłącznie za te 3 komponenty izbkp zapłacił 1400zł (słowa kluczowe: "Kupiłem za to"), zaś kartę graficzną i zasilacz dokupił za dodatkową kwotę. Niemniej jest tu niekonsekwencja, bo "Generalnie operacja" (cała) sugeruje jednak to co zrozumiał Kuzyn Mygosi :-)

Co do tego co napisał sołtys, to nie mam pojęcia o co chodzi, ale zmodernizowałem siostrze w ubiegłą sobotę kompika i odpalałem testowo kilka programów, nie miałem na to zbyt wiele czasu, bo skończyłem robotę o 3 w nocy i trochę nie miałem siły się już bawić, ale mnie głównie interesował program do wywoływania RAW-ów.
Capture One 4 na maksa obciąża wszystkie 4 rdzenie i to mi się bardzo podobało, RAW-a z *ist DS-a (6Mpix) zrzuca do JPG-a w około 2,5sekundy (dla porównania, poprzednio był Barton 2500+, czas generowania JPG-a 25sekund).
Trial Adobe Photoshop CS4 - bawiłem się jakimiś filtrami, wybierałem filtr i obserwowałem okienko z podglądem. Obciążał 4 rdzenie ale nie wyżej niż 70% :roll: Czy na tym ma polegać nie wspieranie procesorów AMD przez produkty Adobe? A może trzeba będzie się pobawić w podtaktowywanie pamięci, może ona nie nadąża? Jak będę znów u niej to muszę się temu przyjrzeć, na razie musi jej to wystarczyć (póki co i tak jest szczęśliwa ;-) ).
Przy innych programach nie patrzyłem już na obciążenie procka.

Wymieniłem płytę, procesor i pamięć, miało być szybko ale raczej tanio:
MSI 785GM-E51 (zintegrowana grafika Radeon 4200, 4 sloty na pamięć)
AMD Athlon II x4 620 2.6GHz
2x1GB DDR3 GoodRam 1333 CL9
Kwota 798zł

sołtys napisał/a:
Kuzyn Mygosi napisał/a:
zestaw z Phenom II 945 wyjdzie taniej o ~209 zł przy czym płyta będzie bardziej rozbudowana

Tylko, że trzeba pamiętać, że intel wspiera Adobe (albo Adobe wspiera intela ... czy jakoś tak) a AMD nie. Nie pamiętam co to daje i na co wpływa, ale tak słyszałem.
Na intelach Photoshop szybciej chodzi (http://www.tomshardware.c...-CS-4,1387.html ) . .... ale Mygosia z Photoshopa korzystać raczej nie będzie więc ;)

ps. jak widać wyraźnie w PS intele lepiej wypadają

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Na intelach Photoshop szybciej chodzi
W dodatku jak miałem AMD, to dziwne rzeczy działy się w LR. Problemy z przejściami tonalnymi. Na procku Intela tego nie było. Fafniak też to zauważył. Ale to było ze 2-3 lata temu.

Kuzyn Mygosi napisał/a:
Mygosia z Photoshopa korzystać raczej nie będzie

Słowo klucz: raczej

Ale nie wykluczam - niestety.

[ Dodano: 2009-12-02, 21:54 ]
To straszne co napisalam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mygosia, zmień photoshop na lightroom i już brzmi bardziej prawdopodobnie.

A LR teeeż ;-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Na intelach Photoshop szybciej chodzi (http://www.tomshardware.c...-CS-4,1387.html ) .
(...)
ps. jak widać wyraźnie w PS intele lepiej wypadają

Jak również łatwo zauważyć więcej kosztują ;-)
Nie sprawdzałem wszystkich modeli. Inna sprawa, że AMD w tej chwili nie ma w sprzedaży modelu szybszego niż Phenom II x4 965 (zdaje się, że ma wejść lada moment 975, ale to niewiele zmieni) więc jeśli ktoś potrzebuje szybciej to musi wejść w Intela.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Cała operacja kosztowała ok 1400 zł mimo, że na zakupy w Agito wydałem (jak z aptekarską dokładnością kuzyn Mygosi) ok 1350 zł i jeszcze dodatkowo (czyli za następne pieniążki) dokupiłem parę innych elementów. Potem jednak stare manele wyprzedałem na Allegro ;) Ogólnie więc na koniec wyszło, że zamknąłem się całkowicie w kwocie 1400 zł.

Apropo tego co napisał Sołtys - według dostępnych np tutaj informacji - już PS3 miał zoptymalizowany kod pod kątem właśnie procesorów Intela. Co do GPU - wydaje się, że aplikacje Adobe wykorzystują OpenGL - polecam także lekturę tego wątku.

ps. Komputery składam od kilkunastu lat (ba, pamiętam nawet procesory AMD wyprodukowane przez Intela) i od czasów Durona - procesorów AMD nie używam bo nie działają w płytach Intela (a tylko takich używam bo uważam, że cała reszta nie dorasta im jakościowo do pięt).

argawen napisał/a:
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Na intelach Photoshop szybciej chodzi
W dodatku jak miałem AMD, to dziwne rzeczy działy się w LR. Problemy z przejściami tonalnymi. Na procku Intela tego nie było. Fafniak też to zauważył. Ale to było ze 2-3 lata temu.
Problem z przejściami tonalnymi w zal. od CPU? - jak dla mnie "mission impossible" ... ale może cuda się zdarzają ;)

[ Dodano: 2009-12-03, 10:40 ]
izbkp napisał/a:
płytach Intela (a tylko takich używam bo uważam, że cała reszta nie dorasta im jakościowo do pięt).
Tak oglądam Twoją płytę (najnowszą) i tam za wiele kondensatorów polimerowych nie widzę ... a są bardziej "długowieczne" niż elektrolity. Sekcja zasilania też wygląda skąpo (6 tranzystorów jeśli dobrze widzę). ... jakoś zupełnie bez rewelacji tak na mój gust ... może się mylę ... może nie

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Problem z przejściami tonalnymi w zal. od CPU? - jak dla mnie "mission impossible" ... ale może cuda się zdarzają ;)

Cuda nie cuda , problemy były http://pentax.org.pl/view...5&highlight=amd ja w tamtym czasie też próbowałem AMD i odpuściłem , rok temu z ciekawości oglądałem kilka obrazków na MSI PR21 ( AtlonX2 ) nic się nie zmieniło :(

Skocz do: