dzerry napisał/a:Odbior sztuki wymaga wysilku.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:Odbiorca jest często leniwy, to prawda. Ale artysta często bywa himeryczny.
jorge.martinez napisał/a:
Nie ma co klękać przed ahtyzmem ahtystów, tylko dlatego, że inni to robią i zapisują nazwiska ahtystów w spisach i gremiach.
trzeba też mieć odwatę powiedzieć: nie podoba mi się i nie poddawać się dyktatowi zinstytucjonalizowanej historii sztuki.
Tylko nie wiem czy w przypadku fotografii uprawnione są porównania artystyczne. Jestem sceptyczny wobec artystycznego stutusu fotografii.
xrog napisał/a:chimeryczny
xrog napisał/a:"Zaczyna się". Nie otwierajmy lepiej tej puszki.
rozbawiło takżeCytatNIce capture!
CytatI just really wish it had been in color as it would have been double awesome.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
kx, 16-45/4, długi kit, smc-a 50/2, revuenon 50/1,4, jupiter mc37am, sonnar 180/2,8
Eldred napisał/a:wojtekk, gdybym w podstawówce na plastyce namalował coś takiego, dostałbym pałę.
Obrazek
xrog napisał/a:Nikt nikomu nie każe klękać. Ale stać to też trzeba umieć.
romeoad napisał/a:Jeśli jako uczeń podstawówki potrafiłbyś nauczycielowi przedstawić proces twórczy nie na zasadzie 'o tak mi się maznęło i wygląda mi to na prawdziwą sztukę' to równie dobrze mógłbyś dostać całkiem dobry, albo i celujący stopień. Oczywiście piszę o ocenie nauczyciela plastyki, który bądź, co bądź zobowiązany był mieć pojęcie o różnych trendach i stylach.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:Namalowalem cos podobnego w ósmej klasie na zaliczenie. Duzo mniej abstrakcyjne, był zarys ptaka i mocne plamy kolorów nad którymi "przelatywał". Kazał namalować coś normalnego, ale mamie powiedział żeby wysłała mnie do plastyka Niestety (stety?) trafiłem gdzie indziej...
CytatSHOW ME HER BOOBS!!!!!!! WOOT-WOOT!!
nie ma mnie w internecie
alkos napisał/a:Zdjecia Capy nie przetrwałyby próby czasu, stałyby się zapomnianą prasówką, gdyby nie to, ze tam byl, ramie w ramie z ginacymi chlopakami. Mam wrażenie że patrzysz na nie przez pryzmat współczesnej fotografii wojennej, przy ktorej jego zaangazowanie jest "standardowe". Pamietaj, ze on byl pierwszy.
A wyglad tych zdjec, ta stopiona klisza, jest magicznym dotykiem losu. Historia tej bitwy i historia tej emulsji to dla mnie jedno, uzupelniaja sie na ponadtechnicznym poziomie.
CytatMam wrażenie że patrzysz na nie przez pryzmat współczesnej fotografii wojennej
Raven napisał/a:Tłumaczenie nie zrozumienia zdjęcia czy też wyrażenia, że się nie podoba, brakiem wrażliwości widza uważam za bardzo, bardzo uproszczone, lekceważące i celowo hmm... poniżające kogoś.
alkos napisał/a:Z ciekawości: jakie zdjęcia z WWII są dla ciebie lepsze?
Raven napisał/a:Chodzi mi o to, że o zdjęciach Capy pamięta się ze względu na to, że były robione w ogniu walki i moim zdaniem dlatego są wyjątkowe.
CytatTzw. "walory artystyczne" nie grają tu roli.
alkos napisał/a:Chyba rozbijamy sie tu totalnie bezsensownie o jakies definicje.
alkos napisał/a:
Dwa pierwsze taka troche "propagandówka" zza linii frontu...
dzerry napisał/a:To jest wg mnie najlepsze zdjecie jakie kiedykolwiek widzialem. I nie potrafie powiedziec dlaczego.
CytatThe HCB photo represents life and death, and the process of life, and spiritual enlightenment. (...)
CytatI may be the only one who feels this way but the thing that always gets me about that HCB picture is the insanity of the building behind the action. (...)
xrog napisał/a:Mnie najbardziej w poście MJ zaciekawiły komentarze ludzi na temat tego właśnie zdjęcia HCB, to jakie są różne:
Eldred napisał/a:gówno wiem o historii fotografii ale wcale nie jestem z tego dumny, chciałbym jakąś stronę/książkę, z przekrojem tej dziedziny, skąd mógłbym się dowiedzieć które zdjęcia są ważne a które po prostu "dobre".
No reason to get excited.