joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
macie jakies linki do plansz testowych zeby sobie wydrukowac ? :-B

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
joker333 napisał/a:
macie jakies linki do plansz testowych zeby sobie wydrukowac ? :-B
Już dawno mieliśmy, np. na stronie 9, na stronie 17 nawet "systemowa".
Wiem, że wątek jest trochę długi ...

wzorekk  Dołączył: 21 Paź 2008
witam,
Mam prośbę chciałbym zrzucić softa na karte, który to plik żeby bylo wszystko:)
Z góry dziekuje

Chorył  Dołączył: 23 Paź 2009
Witam,
Mam problem z FF w K20D. Chcę go sobie skorygować, wciskam [MENU] + [OK] i uruchamiam aparat, pokazuje mi się wersja i dalej szybko wciskam po kolei [Fn] [Fn] [INFO] [MENU] i dalej nic. Nie mogę wejść do menu serwisowego. Próbowałem kilkakrotnie szybciej i wolniej wciskać klawisze ale to nie w tym problem. Jak weść do menu serwisowego i skorygować ff w K20D ?
Bardzo proszę o pomoc lub o podesłanie linka z opisem.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Chorył, K20D ma korekcję w zwykłym menu. Polecam poszukać w instrukcji :-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
W K20 ta kombinacja klawiszy nie ma zastosowania. Korekcję przeprowadza się z poziomu normalnego Menu (nie serwisowego), a jak i gdzie to znaleźć: patrz instrukcja obsługi aparatu. Tu nie pomogę, bo nie mam K20.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Submenu "C", poycja 35 (Regulacja Automatyki ostrości). Pierwsza opcja zmienia ustawienie globalne (dla wszystkich szkieł), 2-ga dla konkretnego obiektywu (aparat moze zapamiętać do 20 tak skorygowanych obiektywów).

Chorył  Dołączył: 23 Paź 2009
Dzięki za odpowiedź

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Problem jest jeśli wada wychodzi poza zakres zwykłego menu. Wtedy trzeba w serwisowym ciut przesunąć, ale to już inna bajka. Na forum znajdziesz jak się w K20D wchodzi do serwisowego.

Jankes  Dołączył: 23 Gru 2007
"Chorył" też mam problem z FF/BF zapodaj fotki przed i po korekcji o ile udało Ci się skorygować , bo u mnie korekcja K20 i Sigmy 70-200 nie przyniosła żadnego efektu.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Zapiąłem DEBUG MODE dla zabawy.
Czy FrontFocus na poziomie 150um to powody do walki ? - czytałem o 2-6 milimetrowych.

BTW - korekta FF/BF wpływa na obraz na matówce i klin juz nie siedzi :evil:

[ Dodano: 2009-11-16, 17:26 ]
Testy robiłem bez statywu a jedynie z podparcia stołowego więc wyniki są miarodajne tak na 99%.

gawon  Dołączył: 07 Lip 2009
witam
mam pytanie czy działa to menu serwisowe na tym spolszconym sofcie co kiedyś krżył po necie do k10D?

gutoslav  Dołączył: 25 Sty 2009
To jeszcze ja się dopiszę do korekcji ostrości;) Ale nie wiem czy to wina obiektywu czy aparatu czy coś... mam k10d z tamronem 17-50. I jest tak: ustawiłem sobie kilka przedmiotów na biurku, obiektyw na szeroki kąt i 2.8 I jest śmiesznie, bo ostrość zależy jak daleko stoją od biurka:P Jeśli jestem w miarę blisko przedmiotów, 15, 20cm, to punkt ostrości trafia tam gdzie chcę i jest super. Ale gdy odejdę trochę dalej, na oko tak od 30cm nie zmieniając ustawień aparatu - pojawia się już back focus. Czy po prostu tamron sobie tak kiepsko radzi czy też wymaga korpus poprawnego ustawienia? Mam firmware 1.30 i niestety nie wiem jak wejść do menu serwisowego, zatrzymałem się na info o wersji;)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
gutoslav napisał/a:
Mam firmware 1.30 i niestety nie wiem jak wejść do menu serwisowego, zatrzymałem się na info o wersji
32 strona tego wątku. :-P

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
gutoslav, nic z tym nie zrobisz - BF zależy od odległości od obiektu, a z tym nic się samemu nie zrobi. Albo ustawisz na dalsze i nie będziesz robił zbliżeń (jeśli się w ogóle tak da), albo szkło do kalibracji w serwisie (a i tam zdarzało się, że nie umieli sobie z czymś takim poradzić).

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
gutoslav,może tak byc że jak odsuniesz się to czujnik "widzi" trochę więcej i ustawia na dalszy plan,z powodu wielkiego jak słoń czujnika ostrości Pentaxy nie są dokładne na szerokim kącie,takie jest moje doświadczenie z k100 i k7,lepiej jest sprawdzac na ścianie i z odległości średnich powiedzmy ponad dwa metry ,trzeba zrobic serie kilku zdjęc aby uwzględnic powtarzalonośc AF ,która jest słaba zresztą .

przemoo  Dołączył: 03 Lis 2009
witam

posiadam k-x. W moim body był FF o wartości ~100um(skorygowane poprzez menu serwisowe), mam 2 pytanka

1 czy jest możliwość aby np po wyjęciu aku z aparatu ustawienia FF/BF się resetowały? pomimo że w ms nadal pokazywane jest np -100um. Zauważyłem taką przypadłość u siebie. Wszystko po korekcji ładnie śmiga-ostrzy, wyjmę aku, załaduje nowy komplet i znowu jest FF pomimo wskazań w ms skorygowanej wartości. Ustawiam na 0 później z powrotem na -100 i działa ok.
2 czy FF/BF może być różny dla zdjęć z lampą i np świetle dziennym?

przemoo napisał/a:
2 czy FF/BF może być różny dla zdjęć z lampą i np świetle dziennym?

Jeśli ostrzysz na światło z lampy (domyślnie błyskowej), to nie powinno być. Ale najczęściej jest tak, że ostrzysz w żarowym, świetlówkowym albo mieszanym, a z lampą tylko robisz zdjęcie. Wtedy może być inna wada niż przy dziennym. Mówią, że K-7 już poprawili w tym względzie.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
dsk, możesz wytłumaczyć tą teorię? :-> Przecież to nie ustawiony WB ma wpływ na czujniki AF tylko długość fali świetlnej. Co za różnica czy finalnie przy otwarciu migawki lampa błyśnie czy nie :-?

No właśnie nie ma różnicy czy błyśnie czy nie. :-) Jeśli wyostrzysz w świetle żarowym i masz FF, jak to w żarowym bywa, to potem czy błyśniesz, czy nie, to wyjdzie ten FF na zdjęciu. Jeśli jednak ostrzysz przy spawarce (na przykład w ciemnościach), to autofokus trafi właściwie idealnie (jeśli jest dobrze skalibrowany do dziennego).

Mówię to z własnego doświadczenia.

Skocz do: