piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
Kuzyn Mygosi napisał/a:
ludzie to kochają być okłamywani

czemu zaraz okłamywani, one takie pasmą przenosza tylko producent zapomniał dodać z jakim spadkiem efektywności :lol:

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
piters1986 napisał/a:
Kuzyn Mygosi napisał/a:
ludzie to kochają być okłamywani

czemu zaraz okłamywani, one takie pasmą przenosza tylko producent zapomniał dodać z jakim spadkiem efektywności :lol:
W sumie prawda ...

wojtek_84  Dołączył: 14 Sie 2009
Ja do kompa mam podłączonego starego Zodiaka DSS-402 z 1980 roku i do tego dwie kolumny tonsila 40 W, rok produkcji tez chyba taki sam tylko membrany wymienione. Porównywałem mój zestaw z różnymi zestawami typu 2.1 i 5.1 i żaden nie dorastał do pięt moim "staruszkom". Jeżeli zależy Ci na dobrej jakości to tylko dobry wzmacniacz i dobre kolumny.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
No dobra.. myślę co sobie pod choinkę kupić i w sumie rozważam 2.0 i 2.1

Nie mam doświadczeń z 2.1, zawsze słuchałem muzyki w stereo.. Rozważam Geniusa 3000A/2000X z 2.0, a z drugiej strony barykady stoi Modecom MC-2150 z 2.1. Cenowo stoją podobnie. Jakościowo pewnie też, ale co z dźwiękiem? Na korzyść 2.1 przemawia ilość miejsca, którym dysponuję. Satelitki są spore, ale nie tak duże jak w 2.0. Oba zestawy w pudłach z MDF'u. Muzyki słucham różnej. Choć techna i wszelakiej muzyki klubowej nikt u mnie nie znajdzie. Raczej rock, pop, jazz. Nie słucham też jakoś strasznie głośno, lubię czystą górę, ale czasami i solidny bas się przyda. Co byście powiedzieli? Obie propozycje na różnych forach zbierają bardzo pozytywne oponie, ale bezpośredniego porównania nie znajdę..

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
matth napisał/a:
No dobra.. myślę co sobie pod choinkę kupić i w sumie rozważam 2.0 i 2.1

Nie mam doświadczeń z 2.1, zawsze słuchałem muzyki w stereo.. Rozważam Geniusa 3000A/2000X z 2.0, a z drugiej strony barykady stoi Modecom MC-2150 z 2.1. Cenowo stoją podobnie. Jakościowo pewnie też, ale co z dźwiękiem? Na korzyść 2.1 przemawia ilość miejsca, którym dysponuję. Satelitki są spore, ale nie tak duże jak w 2.0. Oba zestawy w pudłach z MDF'u. Muzyki słucham różnej. Choć techna i wszelakiej muzyki klubowej nikt u mnie nie znajdzie. Raczej rock, pop, jazz. Nie słucham też jakoś strasznie głośno, lubię czystą górę, ale czasami i solidny bas się przyda. Co byście powiedzieli? Obie propozycje na różnych forach zbierają bardzo pozytywne oponie, ale bezpośredniego porównania nie znajdę..
Ja osobiście jestem zwolennikiem 2.0 . Często jest tak że w 2.1-7.1 sub ląduje na podłodze pod biurkiem i nawet jeśli było liniowo w fabryce gdzie wszystko stało podczas pomiarów obok siebie, to w domu jest dziura na średnicy lub buczenie na basie ... albo to i to itd.

Wiem ze w niektórych tanich 2.1 gdzie satelity wyglądają na dwudrożne, "wysokotonowce" to atrapy - tak więc uwaga.

No u mnie też sub wylądowałby na podłodze.. Ewentualnie jako podstawka pod monitor, ale na to jest trochę za wysoki.. Czy jakiś multimedialny moloch ma w ofercie nagłośnienie Geniusa? Chciałbym posłuchać tych 3000a...

Niemy  Dołączył: 22 Cze 2008
już mam geniusy 3000A

Fajowskie :mrgreen:

ładne są tylko troszke miejscami widać że tajwańska fabryka, ale to szczegóły. dźwięk super, regulacja basów i trebli jest niezastąpiona.

Niemy, napisz coś więcej.. łamię się między nimi a w miarę dobrymi słuchawkami. Coś muszę sobie na gwiazdkę zamówić ;-)

Cóż mam pisać?
wada jak dla mnie to krótkie kable troche i miejscami klej wychodzi a i z osłonkami lepiej wyglądaja niż bez, szkoda.

Grają gałośno i lepiej od mojej wieży philipsa o tej samej mocy głośników. i to drewno też fajne. jak dla mnie wypas, na impreze w pokoju w akademiku aż za dużo ;-)

Niemy, masz porównanie do 2.1 w podobnych cenach?

mam porównanie do creativów nie pamietam modeli ale 2.1 i zdecydowanie wolę swoje.

jest faktycznie tak jak pisał Kuzyn Mygosi, że nie męczą tak przy dłuższym słuchaniu, przeszkadza Ci dźwięk to zmieniasz regulacje i słyszysz ładne naturalne dźwięki. A na muzyce filmowej też ładnie sobie radziły, wystarczyło odrobine bes podkręcić i jest git

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Creative G500 były dość padliwe, jakieś problemy z zasilaniem itp. nie wiem na ile to jest opanowany problem. Te drewniane Geniusy to bardzo przyjemny zestawik i gdyby nie to że kupiłem sobie amplituner to też bym takie miał ;)

Dzięki.. Zostalł mi jeszcze jedna myśl do odrzucenia.. Łażą mi po głowie duże słuchawki jeszcze. Jutro skoczę do jakiegoś molocha pomacać to i owo ;-)

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
Witam, troche odkop zrobie i beda to glosniki nie tylko do muzyki, decyzja po dluuuugim czasie w koncu prawie zapadla na polu walki zostaly tylko 2 zestawy czyli GENIUS SW-HF i Logitech X-540, te 1 kupowalbym na bank nowe, 2 moge wyrwac od braciaka za +/- 200zl (jesli znajdzie paragon - jesli nie znjdzie tez beda brane nowki) no i teraz pytanie ktore lepiej sprawda sie w pokoju 4x4, w kolejnosci wypisze do czego beda naczesciej uzywane, czyli zaczynajac od Filmy>Muzyka>Gry>cala reszta, wiekszosc glosnikow spokojnie rozstawie w kwadracie po z 1 ktory zawisnie :E czy Geniusy (satelity) da sie powiesic? kolejnym + po stronie logitecha jest mocowanie centralnego np na monitorze, no ale i tak NAJWAZNIEJSZA jest jakosc dzwieku ! z tego co wiem basu nie brakuje i tu i tu, wiec co waszym zdaniem lepiej zakupic (te geniusy takie ladne... i pod olor mebli pasuja :P)

i przy okazji zapytam czy do moich nieaudiofilskich celow wystraczy Realtek ALC883 (chyba wlasnie ten jest w asusie p5n-e sli? :P)?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gunner napisał/a:
czy do moich nieaudiofilskich celow wystraczy Realtek ALC883

To ma parametry mniej więcej na poziomie SB Live.

czyli karta zostaje, a co z glosnikami ?

moze zeby bylo latwiej ogarnac podrzuce linki:

Geniusy

Logitechy

no i ewentualnie te troche nowsze geniusy chociaz nie wiem czy znacznie sie roznia i czy warto doplacac

Geniusy opcja 2

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Niedawno kupiłem i gorąco polecam zestaw stereo aktywny Microlab Solo6c, świetnie brzmiące głośniki stereo, z odpowiednią kartą grają porównywalnie a nawet bardziej selektywnie niż np. zestaw mojego koloegi za 1500zł (głośniki tannoy m2, cedek i wzmacniacz chyba onkyo).
Testowałem je na kartach: asus xonar dx, audiotrak prodigy hifi 7.1 z wymienionymi wzmacniaczami operacyjnymi, creative x-fi gamer i audigy 2zs gold którą obecnie posiadam).
Kosztują około 410zł (za tyle kupiłem w komputroniku, są duże solidne i drewniane, głośniki
z polipropylenu, tweeter daje fajne organiczne wysokie tony, imho przyjemniejsze niż brzęczące metalowe tweetery.

Uwaga! są duże, lepiej wcześniej sprawdzić czy się zmieszczą na biurku bo bass reflex jest z tyłu
i wypadało by miec tam z 20cm przestrzeni.

[ Dodano: 2010-12-28, 12:00 ]
Aha miałem wcześniej zestaw 2.1 z subwooferem i wcale nie odczuwam braku basów,
jednak dwa głośniki po 50 watt to jest moc.

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
plwk napisał/a:
To ma parametry mniej więcej na poziomie SB Live.
Na papierze to może i ma, ale przy odsłuchu będzie gorzej. Tanie układy zintegrowane pierdzą nie grają.

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Microlab Solo6c kupisz już poniżej 400zł i chyba ciężko bedzie znaleźć coś lepszego w tej cenie. Brzmienie niestety najlepiej sprawdzić samemu (nausznie), aby nie było potem nieprzyjemnej niespodzianki... :evilsmile:
A tak na marginesie wraca trend na klasyczne dobre stereo (nie żadne tam 15.1)... :evilsmile:

no to teraz mi namaciliscie tym 2.0........ juz sam nie wiem w co sie pchac ;]

Skocz do: