ponciusz  Dołączył: 25 Lis 2009
Stare lampy błyskowe
Chciałbym przedstawić wam to o czym ostatnio myślałem.
Przy moim korpusie samsunga mam wyjście synchronizacji lampy zewnętrznej gdybym zrobił sobie taki kabelek który podłączył bym do różnych starych lamp to czy wyzwalały by się? rozumiem ze takie wyjście synchronizacji po prostu zamyka obwód dzięki czemu wyzwalana jest jakaś dodatkowa lampa? Myślałem żeby wykorzystać taki patent do oświetlenia np mini studia i fotografii portretowej kilka starych lamp + kable i lutownica = niewielki koszt, oczywiście musiał bym pewnie zadbać o odpowiednie rozproszenie światła aby zdjęcia nie były prześwietlone. dyskusja i uwagi mile widziane.
Pozdrawiam!

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ponciusz, musisz też zadbać o to, żeby nie podłączać lamp generujących dużego napięcia na stopce, ew używać specjalnych stopek z wejściem PC, które odseparują wysokie napięcie w starych lampach od przewodu który wtykasz w aparat

w przeciwnym wypadku możesz spalić korpus

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Stare lampy zazwyczaj mają zbyt wysokie napięcie i możesz pożegnac się z elektronika aparatu.
Możesz zastosować najtańszy wyzwalacz radiowy, na niewielkiej odległości działa znakomicie i nie ma kłopotu z wysokim napięciem.

ponciusz  Dołączył: 25 Lis 2009
To może jest możliwość wykorzystania jakiegoś homemade fotocela i podłączyć do stopki lampy? czy jest sens takiej zabawy może lepiej zainwestować w jakąś dobrą lampę z jasną żarówką która będzie oświetlała mi obiekt na stałe?

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
http://www.fotocela.sklepna5.pl/

albo jakakolwiek obsługująca przedbłysk pomiarowy, czyli dla cyfrówek (reagująca na drugi błysk)

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Szczególnie polecam wersję d. Może robić jako separator napięcia. Musisz tylko pod wejcie na czujnik podpiąć kabel synchro od lampy błyskowej.

Skocz do: