pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Jaka torba Lowepro do K20d z gripem...
Hej forumowicze,

Właśnie wszedłem w posiadanie gripa do K20d.

Niestety okazało się, że do mojej torebeczki Lowepro Nova Mini AW nie wchodzi body z podpiętym gripem...

Kto doradzi (z doświadczenia najlepiej) jaka torba tegoż producenta bez problemu pomieści K20d z podpiętym gripem i jeszcze ze 2 szkiełka ??

Niekoniecznie musi to być "kabura" a najlepiej, żeby oprócz body i gripa pomieściła jeszcze lampę i ze 3-4 szkiełka...

Pomożecie ???? ;)

[edit] już znalazłem ;) Nova 4AW lub 5AW...

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
http://www.cambags.com/
Na tej stronie masz zdjęcia użytkowników toreb.
W "4" wejdzie Ci body z podpiętym obiektywem + 2-3 obiektywy + lampa + drobiazgi. To wiem z autopsji. Poza tym torba solidna, z nieprzemakalnym pokrowcem sprytnie ukrytym pod spodem torby, z dużą ilością przegródek do modyfikowania wnętrza (połowę z nich mam wypiętą, w zapasie). Sama torba jest dobrze wyważona i ma odpowiednią sztywnośc, tzn. nawet przy odpiętej klapie i chwyceniu za rączkę na klapie nie ma ryzyka, że sprzęt powypada Ci z torby. Zamknięcie na suwak i na sprzączkę, co jest przydatne, kiedy chcesz szybko wyciągnąć aparat wtedy zapinasz tylko na sprzączkę.
Jak widać w "5" wchodzą już nawet 2 body + szkła, czyli musi być sporo większa.

świetna strona - wielkie dzięki!!!!

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pawgra napisał/a:
żeby oprócz body i gripa pomieściła jeszcze lampę i ze 3-4 szkiełka...
SlingShot 300. Bo do 200 to wejdzie lampa i jedno szkło, no chyba że naleśniki, to wtedy ze 3. :-P

Jacek-aj  Dołączył: 11 Gru 2006
Może późno, ale rzadko tu bywam :-/
Ma być z doświadczenia, no to będzie.
Mam dwie: stealth reporter 400 (wielka z pełnym wypasem, pokrowiec też) i stealth reporter D200 AW, mniejsza bez mała o połowę ale wygodna.
A teraz z praktyki. Kolega ma tamraka największego w historii firmy, nie pomnę modelu, nieistotne zresztą. Mieści tam wszystko: 5-tka MarcII, 8 USM-mów+tamron 400mm, lampa i wiele drobnego badziewia. Waży to tyle, że urywa ramię z łbem :evilsmile:

Pytanie do czego Kolega potrzebuje tę torbę?
Z racji zapisu w mojej stopce, rocznie bywam na 3 plenerach międzynarodowych + łażenie na miejscu i w bliskiej okolicy również z powodu focenia..
I proszę mi wierzyć, że z czasem Kolega doceni minimalizm w noszeniu.. :lol:
Proponuję D200AW, kompaktowa torba, wchodzi mi 20-stka z gripem i łącznie 4 szkła(z czego jeden podpięty do korpusu), ew. 3 szkła i lampa.

Proponuję podejście "kontenerowe", sam używam. Co to jest?, nic innego jak system zapinania caps-luc(tak się chyba pisze). W zależności do potrzeb zawsze można podpiąć dodatkowy poj.na obiektyw, torebkę-pojemnik na drobnice, czy inne takie.
Zabiera się wtedy to co potrzebne.
Przy wycieczce do parku, to wszystko jedno co się zabiera, może być i reklamówka, ale jak chodzi się parę godzin z torbą na ramieniu, przekląć można wszytko.

Polecam, bo to praktyczne. Na dalsze eskapady i w góry, można dokupić szelki do w/w. na tym polega ten system "kontenerowy", wersja podstawowa - mała, z możliwością rozbudowania=podpinania dodatków :lol:

pozdrawiam, mam nadzieję, że pomogłem
jakoś

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Podepnę się
pawgra napisał/a:
jaka torba tegoż producenta bez problemu pomieści K20d z podpiętym gripem
ale bez innych szkieł, tylko body z założonym szkłem. Taka kabura znaczy się :)

Nemo - jakie szkielko ???

Mam Lowepro Nova Mini AW - idealnie miesci K20d z kitem i jeszcze np. FA 50/1,4

Polecam z czystym sumieniem ;-)

[edit] - nie doczytalem że z gripem... K20d z gripem nie miesci sie ;-)

No właśnie z gripem :), szkło nie większe niż 16-45 najlepiej z założoną osłoną :)

i koniecznie lowepro ??

popatrz na stronke polecaną przez kolegę wyzej w tym wątku - www.cambags.com

ja juz sobie kupilem nowy "pokrowiec" ;)

No fajna strona, przestudiuję :) Lowepro lubię więc celuję w tą firmę.

hrynek  Dołączył: 27 Gru 2007
Gwiazdor napisał/a:
pawgra napisał/a:
żeby oprócz body i gripa pomieściła jeszcze lampę i ze 3-4 szkiełka...
SlingShot 300. Bo do 200 to wejdzie lampa i jedno szkło, no chyba że naleśniki, to wtedy ze 3. :-P

Popieram i polecam. Mam tego slingshota 300 i mieści się w nim cały sprzęt ze stopki. No i jaka wygoda w użytkowaniu!

edit

no bez kita, bo tego nie noszę

bulaj  Dołączył: 20 Kwi 2008
Pawgra i co kupiłeś ?

Nemo może zainteresuj się toploader 65
Ja takiego kupiłem jakiś czas temu http://www.allegro.pl/ite...rny_okazja.html
Świetna sprawa
Teraz można kupić w bardzo dobrej cenie.
Wyszedł następca tego toploadera http://www.allegro.pl/ite...w_foto_net.html czy lepszy nie wiem.
Na pewno inaczej otwiera się klapa. Ma kieszeń na górze na klapie. Piszą, że na okulary, fajny patent, ale ta nowa wersja jest większa od starej a mi zależało na małej. W starej wersji dodatkowo można wyjąć przegrodę umieszczoną w głównej komorze na spodzie tworząc tym samym miejsce na dłuższe szkło. NIe wiem czy w nowej wersji to jest.

Co do toploadera 65 ver. 1 - lekka, poręczna, można szybko wyjąć sprzęt. Ma kilka kieszonek na pierdółki typu karty, filtr też się zmieści.
Na stałe noszę w niej k10d z podpiętym gripem i SMC DA 17-70/4.
17-70 mieści się bez problemu, ale z tulipanem założonym odwrotnie.
Mam doczepiony do tej torby jeszcze drugi futerał na obiektyw w którym noszę szkło w zależności od zapotrzebowania.
Gdybyś chciał nosić lampę to można zakupić jakiś pouch tego typu http://www.allegro.pl/ite...uch_60_aw.html, ten okurat jest duży.

Co do samej firmy lowepro czczonej i wielbionej przez ludziska.
Fajne konstrukcje, przemyślane, ale mi np. w torbie zaczęły wyłazić nitki po kilku dniach i torba zaczęła się pruć. Zawiązałem supełek na dwóch podejrzanych nitkach i na szczęście jak na razie nic więcej się nie dzieje, ale niesmak został.
Jak trzeba będzie to ją zareklamuję.

Prawdą jest, że szukałem torby na podróże (sporo podróżuję) poręcznej, lekkiej, małej i mieszczącej korpus z podpiętym gripem i jakimś średnim zumem.
Wyboru nie ma niestety. Padło na tego toploadera.
Przymierzałem się do tamraków, ale nie znalazłem odpowiedniego rozmiaru, poza tym odstraszają mnie ich klamerki. Są tak nieudacznie skonstruowane w kształcie takiej niby łezki, że ciężko trafić klamerką w zatrzask. W ogóle te klamerki zamykające główną komorę są niepotrzebne i nieporęczne moim zdaniem. http://www.tamrac.pl/torb...el-Zoom-5-5315/

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
pawgra napisał/a:
Niekoniecznie musi to być "kabura" a najlepiej, żeby oprócz body i gripa pomieściła jeszcze lampę i ze 3-4 szkiełka...

Ja miałem na sprzedaż niedawno swoją Lowepro Stealth Reporter 400AW.
Mega fajna torba ;]
Niestety ich nowsze wersje (z literką D) mają dużo pomarańczowych elementów, dzięki czemu krzyczą "ukradnij mnie! mam w sobie dużo drogiego sprzetu fotograficznego!"...
więc szukaj starszej wersji, bez literki D ;-)

wybrałem Nova 5 AW o taką:

http://www.lowepro.com.pl.../Nova_5_AW.aspx

Pzdr
paw

Skocz do: