plenermaniak  Dołączył: 04 Cze 2009
FF na szerokim końcu w kitach na K10D
Witam was, mam kity 18-55 i 50-200 i denerwuje mnie od pewnegoczasu to że gdy skalibruje w debug mode AF na długim końcu to na szerokim mam spory FF. Mniej więcej przy ostrzeniu w odległośći ok 2m przy ustawnieniu na 55mm jest ok ale stopniowo zmniejszająć ogniskową FF rośnie aż do momentu kiedy to przy 18mm mam FF na poziomie ok 0,5-1m czyli sporo. Podomnie jest na 50-200 ale tu juz takich wielkich różnic nie ma. Jestem na etapie szykania innych obiektywów i nie wiem czy po wydaniu sporych pieniędzy nie okaże sie że nadal będe miał kłopoty z AF. Czy to jest wina tych szkieł czy body nie radzi sobie z ostrzeniem ? Czy to prawda że im jaśniejszy obiektyw tym jest gorzej ? Mam też D-FA 100 F/2.8 i na nim ostrzy super. Przymiary mam do tamronów 17-50 f/2.8 i 70-200 f/2.8 i zastanawiam sie czasem czy nie powinienem najpierw na k-7 zmienic co by mi na ręke nie było :-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Możesz opisać szczegółowo stosowaną przez siebie procedurę testowania szkieł na obecność FF i BF?

P.S. A jaki w ogóle masz aparat?

K10D, ogólnie im szerszy kąt tym większy FF

Ale może napisz coś więcej o tym jak testowałeś szkła pod kątem BF/FF? Np. w jakim rodzaju światła, jakie było ustawienie tablicy testowej względem płaszczyzny matrycy i źródła światła, czy stosowałeś statyw, przy jakiej ogniskowej uwidacznia się BF / FF, jak odległy jest od aparatu fotografowany przedmiot? Itd. itp.

Dlaczego proszę o szczegóły - z własnego doświadczenia wiem, że najwięcej problemów jest z BF/ FF, którego... nie ma. :mrgreen:

kiedyś testowałem na tablicy testowej własnej roboty , wydrukowałem z neta, pomiary powtarzałem kilka krotnie dla pewności. AF myli sie np przy fotografowaniu jakiegoś przedmiotu w pokoju w odległości ok 2m bo np z 0,5m jest ok praktycznie i z tego co zaobserwowałem to nie tylko FF sie robi bo czasem BF też, chyba nie ma regóły więc troche was w błąd wprowadziłem , wszystko zależy chyba od światła i odległości bo jak jest jasny odbijający światło obiekt to jest lepiej, najbardziej sie myli jak jest ciut ciemniejszy obiekt który jest nieoświetlony np od słońca to wtedy jakby nie miał precyzji ten AF. To wszystko w dziennym oświetleniu nawet i na szerszym końcu , oba obiektywy idealnie trafiają na dłuższych końcach i to nawet gdy jest ciemniej . Troche mnie to wnerwia bo gdy chce zrobić fotke na szerokim kącie to najpierw musze złapać ostrość najlepiej na najdłuższej ogniskowej potem wrócić do szerokiego kąta i dopiero wtedy docisnąć spust.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
plenermaniak, opisany przez Ciebie problem, to częsta przypadłosc i nic na to nie poradzisz. ff/bf zmienia się nie tylko w zależności od ogniskowej, ale również od odległości ostrzenia. Jak obiektyw ostrzy poprawnie, to robi to na każdej odległości. Natomiast jeżeli wymaga korekty i skalibrujesz go np na 2m, to często okazuje się, że na 1m ma bf, a na ∞ ff. :-/

sieman
[Usunięty]
Pentagram napisał/a:
plenermaniak, opisany przez Ciebie problem, to częsta przypadłosc i nic na to nie poradzisz. ff/bf zmienia się nie tylko w zależności od ogniskowej, ale również od odległości ostrzenia. Jak obiektyw ostrzy poprawnie, to robi to na każdej odległości. Natomiast jeżeli wymaga korekty i skalibrujesz go np na 2m, to często okazuje się, że na 1m ma bf, a na ∞ ff. :-/

o problemach z BF i FF usłyszałem i doświadczyłem na Pentaxie k10 na którego przesiadłem się z OLEGO .Na OLYM nie miałem z tym problemu.Kupiłem ostatnio WR 18-55 i BF jak cholera -szlag mnie trafia .jak czytam na forum ,że muszę się z tym pogodzić - tym bardziej mnie trafia .Czy Pentaks to sytem FFi BF ?.Może ktoś podpowie jak jest z tym menu serwisowym w K10 w OLYM wiedziałem jak "wejść do tej krainy cudów techniki".W K10 "niemiec" jestem.Czy można samemu coś w puszcze pomajstrować a by skorygować jakoś BF na dużej dziurze w WR? Wyprzedzając pytania o testy BF -jeżeli foci się i na każdej fotce na krótkim /nawet na większej przysłonie /jest ewidentny BF -mydło pierwszy a ostry drugi plan to po co mi testy.

sieman napisał/a:
o problemach z BF i FF usłyszałem i doświadczyłem na Pentaxie k10 na którego przesiadłem się z OLEGO.Na OLYM nie miałem z tym problemu.Kupiłem ostatnio WR 18-55 i BF jak cholera -szlag mnie trafia .jak czytam na forum ,że muszę się z tym pogodzić - tym bardziej mnie trafia ...

Wrzuć jakieś fotki z zachowanym exifem. Chętnie zobaczę jak wygląda BF/FF na kicie.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
BF/FF na kicie? Przy jego GO? Brzmi ciekawie. Może po prostu źle ostrzysz? Tzn pukty AFw Pentaxach (wszystkich) są dosyć duże, wię łatwo załapać jakoś inny obiekt w jego zasieg działąnia. Wtedy to AF może na coś innego załapać ostrość (on nie domyśli sie o co ci chodzi, załapie na to na co będzie mu łatwiej) tobie zaś będzie się wydawało, zę to BF/FF (kiedy tak naprawde ostrosc będzie ustawiona poprawnie, ale na "niepoprawny" cel). Prosty przykład - sznurek na tle ceglanego muru - AF bardzo często będzie ustawiać ostrosc na mur jako na obiekt najbardziej kontrastowy, nie na sznurek.

sieman
[Usunięty]
RiddlerPL napisał/a:
BF/FF na kicie? Przy jego GO? Brzmi ciekawie. Może po prostu źle ostrzysz? Tzn pukty AFw Pentaxach (wszystkich) są dosyć duże, wię łatwo załapać jakoś inny obiekt w jego zasieg działąnia. Wtedy to AF może na coś innego załapać ostrość (on nie domyśli sie o co ci chodzi, załapie na to na co będzie mu łatwiej) tobie zaś będzie się wydawało, zę to BF/FF (kiedy tak naprawde ostrosc będzie ustawiona poprawnie, ale na "niepoprawny" cel). Prosty przykład - sznurek na tle ceglanego muru - AF bardzo często będzie ustawiać ostrosc na mur jako na obiekt najbardziej kontrastowy, nie na sznurek.

Jako początkujący na Pentaxie - chyba może coś w tym jest ...nie mam takiego problemu z Sony R1 ...nie miałem z OLYM - trzeba przemyśleć chyba zakup Pentaxa ...a może K7 ma lepiej...???- ktoś miał z tym problem???Bo szkoda by było wejść w K7 i mieć to samo w co w K10.
Z ostrzeniem AF ...na krawędzie ...spotkałem się w kamerze Panasona ...nie wiedziałem ,że mnie to spotka na innym sprzęcie...
Ale gdyby jednak był BF - Czy ktoś może napisać -po ludzku- jak wejść w menu serwisowe K10 ? wersja 1.10?i pogrzebać w FF lub BF? Próbuję uzyskać info w innym wątku ale... odpowiedzi NI ...MA...! :shock: sami profesorowie ...

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
sieman napisał/a:
Czy ktoś może napisać -po ludzku- jak wejść w menu serwisowe K10 ? wersja 1.10?i pogrzebać w FF lub BF? Próbuję uzyskać info w innym wątku ale... odpowiedzi NI ...MA...! :shock: sami profesorowie ...
Przecież piotr_luk przekierował Cię na 1 stronę wątku w którym to pytanie zadałeś. http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=700
Wszystko tam jest dokładnie opisane, krok po kroku. :-)

sieman
[Usunięty]
SIE ..udało ..!!!!!.ale teraz jazda z tym podkręcaniem FF i BF..może nie rozjadę puszki...Dzięki za info

[ Dodano: 2010-01-07, 23:00 ]
nie mogę wstawić obrazka/dam zainteresowanym na maila/ ...ale po podkręceniu AF w serwisówce o + 20 na nowo zakupionym KIT 18-55 WR uzyskałem taki efekt ,że na fotce przy 55 nie zauważyłem aby, pierwszy plan, postawione w rzędzie akumulatorki AA przedzielone mazakiem na który ostrzyłem ,wykazywały cechy BF -podobnie Sigma 2.8 przestała wykazywać BF na 50 - może ktoś wierzyć albo nie ale chyba możliwy jest BF na KIT WR???

Skocz do: