Pentagram napisał/a:plenermaniak, opisany przez Ciebie problem, to częsta przypadłosc i nic na to nie poradzisz. ff/bf zmienia się nie tylko w zależności od ogniskowej, ale również od odległości ostrzenia. Jak obiektyw ostrzy poprawnie, to robi to na każdej odległości. Natomiast jeżeli wymaga korekty i skalibrujesz go np na 2m, to często okazuje się, że na 1m ma bf, a na ∞ ff.![]()
sieman napisał/a:o problemach z BF i FF usłyszałem i doświadczyłem na Pentaxie k10 na którego przesiadłem się z OLEGO.Na OLYM nie miałem z tym problemu.Kupiłem ostatnio WR 18-55 i BF jak cholera -szlag mnie trafia .jak czytam na forum ,że muszę się z tym pogodzić - tym bardziej mnie trafia ...
RiddlerPL napisał/a:BF/FF na kicie? Przy jego GO? Brzmi ciekawie. Może po prostu źle ostrzysz? Tzn pukty AFw Pentaxach (wszystkich) są dosyć duże, wię łatwo załapać jakoś inny obiekt w jego zasieg działąnia. Wtedy to AF może na coś innego załapać ostrość (on nie domyśli sie o co ci chodzi, załapie na to na co będzie mu łatwiej) tobie zaś będzie się wydawało, zę to BF/FF (kiedy tak naprawde ostrosc będzie ustawiona poprawnie, ale na "niepoprawny" cel). Prosty przykład - sznurek na tle ceglanego muru - AF bardzo często będzie ustawiać ostrosc na mur jako na obiekt najbardziej kontrastowy, nie na sznurek.
Przecież piotr_luk przekierował Cię na 1 stronę wątku w którym to pytanie zadałeś. http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=700sieman napisał/a:Czy ktoś może napisać -po ludzku- jak wejść w menu serwisowe K10 ? wersja 1.10?i pogrzebać w FF lub BF? Próbuję uzyskać info w innym wątku ale... odpowiedzi NI ...MA...!sami profesorowie ...
X-T1