seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Grip Samsung SBG-D1V do GX-10 - czy pasuje do GX-20?
Witam ostatnio zakupiłem Tamrona 17-50 2.8, a jeszcze bardziej obiektyw na M42 200 f:3.5 waga ok 700g i mam problem duże trudności z zrobieniem nieporuszonego zdjęcia z ręki, zbyt przesunięty punkt ciężkości do przodu. Hmm...Po tym długim trzygodzinnym wstępie... PYTANIE czy ktoś wie o dostępności gripa do Samsunga Gx-10 najlepiej w Polsce, i pytanie czy on SBG-D1V pasuje do Gx-20, ten pentaxowy pasuje ale na stronie samsunga nie piszą

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
grip do Samsunga był kiedyś na Allegro
http://www.allegro.pl/ite...10_orygina.html

tylko trochę drogo.

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Znalazłem ale nie śmiejcie się nie jestem bardzo anglojęzyczny, czy ktoś może to sprawdzić, co za sklep czy dostępny, itp cena jakby niezła pod warunkiem, że ktoś jest w okolicy i mógłby przywieść, A oto link.

http://www.askdirect.co.u...Search&id=10325

nowakka  Dołączył: 22 Kwi 2006
seweryn1 napisał/a:
Znalazłem ale nie śmiejcie się nie jestem bardzo anglojęzyczny, czy ktoś może to sprawdzić, co za sklep czy dostępny, itp cena jakby niezła pod warunkiem, że ktoś jest w okolicy i mógłby przywieść, A oto link.

http://www.askdirect.co.u...Search&id=10325

Piszą, że wyprzedany...

Bucik  Dołączył: 02 Lis 2009
Stary już temat. Odświeżę go. Czy ktoś byłby tak miły i skromnym gestem powiedział mi gdzie nabyć właśnie GRIP SBG-D1V, gdyż aparat bez gripu jest dla mnie za lekki a bardzo by mi zależało. Mianowicie chodzi mi o Polskę. Bardzo proszę :-|

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ciężko będzie. Ostatnio była nówka na Allegro za 400 zł, po czym sprzedający obniżył do 300 zł. Ale to było o 2:00 w nocy wystawione, a rano już ktoś posprzątał, bo to Kup Teraz. Ale nawet ten grip był sprowadzany z Korei. Raczej nie ma innej opcji, chyba że ktoś Ci ściągnie za niewielką dopłatą i sprzeda w Polsce. :-)

Bucik  Dołączył: 02 Lis 2009
kurcze szkoda, bo troszkę poczytałem o gripie od k20d, ale tak jakoś wydaje mi sie, że funkcje nie odpalą wszystkie;/

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Bucik, wszystko zadziała, tyle że nie będzie dobrze dopasowane

tomciom  Dołączył: 11 Lut 2009
Wprawdzie nie mam tego problemu (k20 i wybór gripa oryginalnego i kilku zamienników), ale myślę, że będąc posiadaczem GXa zamiast mocno szukać oryginała (raczej trudno-dostępnego) zainwestowałbym w przyzwoitą podróbę (np Phottixa, koniecznie z rolkami - na Allegro niecałe 190+wysyłka) i go "stuningował".

Mam taki grip, jestem z niego bardzo zadowolony (za te pieniądze i na wieś ;o) ), natomiast u kolegi - właściciela GX20 - z ciekawości próbowałem spasować je ze sobą. Na tzw oko jedyne, co przeszkadzało, to taka nadlewka plastikowa prawej przedniej górnej krawędzi gripa, która stabilizuje i upiększa połączenie z K20 pod gripem aparatu. Na pewno trzeba by to ściąć/zeszlifować.

Ponieważ nie zamierzałem tego robić, mogę powiedzieć jedynie "na oko" że gniazdo łącza wymiany danych jest mniej więcej w tym samym miejscu, ew. niezgodność bolców pozycjonujących też byłaby do obejścia (można bolce usunąć a zamiast tego na spodniej powierzchni przykleić cienką gumkę zapobiegającą ślizganiu się części względem siebie). Śruba/gniazdo statywowe do skręcenia wszystkiego razem - również w podobnym miejscu.

Myślę że zainteresowany musiałby może dokładniej, suwmiarką obmierzyć (na pożyczonym gripie DBg-2) kluczowe elementy i podjąć decyzję, czy podejmie się przeróbki, a potem wyniki zamieścić w dziale zrób to sam. Podejrzewam, że Pentax i Samsung chcąc obniżać koszty produkcji nie zdecydowały się na wprowadzenie zbyt wielu różnic, również na poziomie wymiarów elementów, wiec rzecz do zrobienia.

godojoshi  Dołączył: 22 Wrz 2009
tak tylko wtrącę, że chciałbym zobaczyć mojego GX20 (z zeszlifowanym KPSem i lekko niepasującymi ochraniaczami na LCD) razem z zeszlifowanym gripem, aparat wyglądałby zapewne jak hand-made :-P Nie ma to jak mieć samsunga!

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Na tej stronie tematu kolega hasos pokazał zdjęcia GXa właśnie z tym gripem. Dla mnie to wygląda średnio, zwłaszcza na zdjęciach. Chyba lepiej kupić oryginał np. na http://english.gmarket.co...scode=168355937 . Ale tu dochodzi kłopot z zakupami za granicą.

tomciom  Dołączył: 11 Lut 2009
Pawelzqx napisał/a:
(...) Dla mnie to wygląda średnio, zwłaszcza na zdjęciach. Chyba lepiej kupić oryginał np. na http://english.gmarket.co...scode=168355937 . Ale tu dochodzi kłopot z zakupami za granicą.

Chodzi również o cenę, choć "łatwość" dostania nie bez znaczenia.
Osobiście absolutnie nic nie mam do Samsunga (choć bardziej mi się podoba logo PENTAX na daszku ;o) ), jednak do wszystkich pobocznych wątków co lepsze - S czy P warto dorzucić i ten argument - dla Pentaxa przynajmniej nie ma problemów z kupnem i wyborem. Oczywiście można kręcić nosem na ceny (duże) i wybór (mniejszy niż np. dla N czy C), ale rzeczywiscie nie zazdroszczę w takich momentach użytkownikom Samsunga którzy mają ambicje większe niż kit, jaki do kartonika wrzuciła fabryka.

Ale też muszę powiedzieć rozczulił mnie test obiektywu Samsunga, chyba Xenon się nazywał, 100mm 2.8 macro, jaki ostatnio znalazłem, szukając informacji o Pentaxie o tych parametrach. Przypuszczam, że ten test był dla mnie aktualny i użyteczny :) Tyle tylko, że w Polsce w sklepach jeszcze tego nie spotkałem

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
seweryn1 napisał/a:
PYTANIE czy ktoś wie o dostępności gripa do Samsunga Gx-10 najlepiej w Polsce

Z tego co wiem najtaniej wychodzi sciagniecie z Korei.
Pod tym linkiem sa sklepy sprzedajace ten sprzet.
http://www.gmarket.co.kr/...yword=grip+gx10

Ktos z forum kupowal ze sklepu cameraone i obylo sie bez problemow a nawet sprowadzal w celach zarobkowych.

[ Dodano: 2009-12-07, 15:18 ]
Pawelzqx napisał/a:
Chyba lepiej kupić oryginał np. na

O wlasnie, przeoczylem ze juz wczesniej padlo.

Jacek_W  Dołączył: 21 Lis 2008
Po lekkim zeszlifowaniu, grip pasuje "jak ulał", wszystko działa, a ceny oryginała to z kosmosu.
Jacek

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
dobra ja odkopie temat bo tyle się czaiłem z zakupem gripa że na ebay wszystko w ludzkiej cenie już wyszło (orginały) i pozostaly z 2 aukcje w cenach kosmicznych :-P
ma ktos zdjęcia tego po dopiłowaniu?
Wszystkie pokretła i przyciski działają po podpięciu takiego od k20d?
Dokładniej o trevora mi chodzi, chociaż to bez znaczenia bo albo działać będą z każdym albo z żadnym :)

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
W Korei ten Grip:

http://search.auction.co....SBG-D1V&x=0&y=0

czyli pasuje do G10 i G20
cena tak na oko liczę 200 dolków (250.000WON)

[ Dodano: 2010-05-26, 13:39 ]
sorki to razem z baterią 200 dolków ale sam goły to i nawet 120-130 uesde.

darmuszka,
z wysyłką to wyjdzie pewnie z 200$ jak dla mnie to za dużo jednak już
jeszcze do niedawna za jakies 350pln bylo sporo aukcji z darmową wysyłką, a zostaly teraz za prawie 1k pln tylko :-/

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
Jasne rozumiem; ja podaje to jako emergency jak ktoś bez gripa już spać nie może :evilsmile:
przywiozę jak brat bratu... :oops:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
joker333 napisał/a:
a zostaly teraz za prawie 1k pln tylko :-/

to ja bym wolał chyba aparat zmienić na k20d i kupić travora :roll:

opiszon napisał/a:
to ja bym wolał chyba aparat zmienić na k20d i kupić travora :roll:

to ja chce kupić travora bez zmieniania tylko najpierw sie upewnić czy po podłączeniu do gx20 będą wszystkie rolki i przyciski działały ;-)

Skocz do: