Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Korba napisał/a:
Tok'Ra napisał/a:
widzialem autentycznego Japonczyka z dwoma lustrzankami na szyi uwieszonymi jak psy, bo to jakies ciezkie Canony z gripami byly (...)
I to wydaje mi się jest slusznym rozwiazaniem - nie zmiana, ale dokupienie :mrgreen:

Bardzo słusznie, ale w takim razie poproszę tę opcję z tragarzem :-P .

Wystarczy sie z dobra kobieta ozenic i sprawa zalatwiona :mrgreen:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Tok'Ra, mówisz z własnego doświadczenia?
:mrgreen:

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
mygosia napisał/a:
Tok'Ra, mówisz z własnego doświadczenia?

Oczywiscie :mrgreen:
Swiadomosc, ze musze zaopiekowac sie czyms drogim, a ona mna, bym nie posial tej drogiej zabawki, bardzo w tym pomaga :-D Mozna wtedy wykorzystywac do woli....

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Witam serdecznie
Mało się odzywam, ale sporo czytam i chciałbym powrócić niejako do tematu.
Otóż mam do wydania 2600zł na dzien dzisiejszy, mam ME Super z 4 manualnymi
szkłami i dotąd byłęm przekonany, że zupełnie wystarczy mi k100 + 18-55, żeby
mieć jakiś AF podstawowy, za reszte kasy karta pamięci + zasilanie..

ale..

zaczeliscie co prawda mowic o przesiadkach, ze jak z DS to na k10d. Ja co prawda
nigdy cyfrowym lustrem nie focilem, ale zastanawiam sie, czy zbierac dalej, czy
nabyc upragnione lusterko. Zastanawiam sie nad tymi wydrukami, bo powiedzmy
chcialbym powiesic fotki 60x40 na scianie lokalu i zastanawiam sie czy 6mpix
wystarcza? Nie wiedziec czemu mysle ze tak. Zreszta.. moze nawet nie potrzebuje
k100d? Moze DL2 ktory z kitem za 1700 jest wystarczy? wowczas i na statyw mogloby
starczyc..

doradźcie coś proszę, bo wiem że chcę focić cyfrą tylko pytanko czy czekać na niewiadomo
co czy brać się do roboty :)

pozdrawiam, Wesołych Świąt życzę :)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dagio napisał/a:
czy czekać na niewiadomo
co czy brać się do roboty :)
Brać się do roboty. Jest tutaj jeden taki, co czeka na Bóg wie co - i chwatit'
Czy K100D, czy DL2 - zależy. Kasetka ma trzy podstawowe przewagi - SR, lepszy AF, lepsze jpgi prosto z puszki. Musisz sobie sam odpowiedzieć, na czym Ci bardziej zależy.

Ja bym brał kasetkę.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Ja bym brał kasetkę.

słusznie prawisz, toteż uczynię, dziękuję za przemówienie do rozsądku :)
Jeszcze tylko takie 3 pytanka:
1. mam węzyk spustowy do analoga.. on by pasowal do k100d?
2. czy mozna blokowac lustro?
3. gorny LCD nie jest podswietlany, ale czy na LCD mozna zobaczyc parametry aparatu?
(moze przycisk INFO ma cos do gadania?)

dagio napisał/a:
mam węzyk spustowy do analoga.. on by pasowal do k100d?
Nie bałdzo. Do kasetki pasuje elektroniczny wężyk z wtyczką mini-jack 2.5mm. Taki sam pasuje do niektórych cyfrowych Canonów.
dagio napisał/a:
czy mozna blokowac lustro?
W połączeniu z samowyzwalaczem 2s.
dagio napisał/a:
gorny LCD nie jest podswietlany, ale czy na LCD mozna zobaczyc parametry aparatu?

http://www.dpreview.com/r...olpaneldiag.gif

Polecam lekturę:
w lengłydżu: http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk100d/
po polsku: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5486

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
3. gorny LCD nie jest podswietlany, ale czy na LCD mozna zobaczyc parametry aparatu? (moze przycisk INFO ma cos do gadania?)

Tak po wciśnięcki przycisku INFO na tylnum LCD (Tylny kolorowr, górny monochromatyczny) wyświetla się komplet informacji, coś jak w a100.

awakqwq napisał/a:
Cytat
3. gorny LCD nie jest podswietlany, ale czy na LCD mozna zobaczyc parametry aparatu? (moze przycisk INFO ma cos do gadania?)

Tak po wciśnięcki przycisku INFO na tylnum LCD (Tylny kolorowr, górny monochromatyczny) wyświetla się komplet informacji, coś jak w a100.

Dzieki za ta inf, poprzednik nie zrozumial :)
Ja wiem ze te informacje sa u gory, pytanie dotyczylo
kolorowego LCD, ze wzgledu na to ze gorny nie ma podswietlenia
a w ciemnosci mozna bedzie skorzystac z wyswietlacza, zeby
ustawienia skontrolowac.

Szkoda tego wezyka troche :-P

Polecam lekturę:
w lengłydżu: http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk100d/
po polsku: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5486

Tego typu lektur mam za soba sporo, ale zwracalem uwage
na inne kwestie (tak to jest gdy sie nie ma kasy tylko dywaguje)
Rozwialiscie moje ostatnie watpliwosci, warto brac..
Zastanawiam sie nad ASTERfoto, ale chyba znizek juz ni ma :-/

no nic.. po swietach sie podejmie kroki :-)
Dzieki za pomoc :-B :-B

Z tym wyświetlaczem, to późno już było...

dagio nie ma sprawy. Polecam jednak poszukać w sklepie na półce i samemu wszystko sprawdzić. Ja bawiłem się przez 40 min k10d i k100d w Saturnie w Krakowie sprzedawca nie robił żadnych problemów i był bardzo miły. Przy okazji Jarek Dabrowski źle cię zrozumiał bo trochę to nieskładnie napisałeś. Ja czytałem parokrotnie i pisząc odpowiedz nie byłem pewien czy odpowiadam na twoje pytanie. Rada na przyszłość pisz precyzyjniej.

pozdrawiam

MarcinJ  Dołączył: 05 Kwi 2007
k100 i k10 to fajne puchy, uzywam juz ponad pol roku k100 i mysle ze nic jej nie brakuje, nawet podswietlanego lcd funkcyjnego, jak przekrecam kolko to zapala mi sie kolorowy ekranik weic wiem jaka mam funkcje, pozostale parametry mozna ogladac na matówce itylko zniej wlasciwie korzystam, brakuje mi jedynie na obudowie guzika od zmiany iso, ale i tak jest szybko dostepne z FN, prycisku do zmiany trybu robienia zdjec oraz drugiego kółka do zmiany czasu/przyslony na poczatku ciezko bylo mi sie przyzwyczaic ze musze wciskac przycisk korekcji ekspozycji i krecic kolkiem zeby zmienic migawke albo czas. sa to w sumie kosmetyczne sprawy ale jednak. no i wizjer moglby byc taki jak w k10, chociaz w k100 nie ma tragedii :-P

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
"Interpolacja" to chyba Twój fetysz, nie rozumiem tylko roztrząsania problemu. Jeśli APS C to dla Ciebie za mało zawsze jest Canon 5D - manualne szkła podepniesz. Tak z ciekawości, Alek z jakiej odległości oglądasz wydruki powiedzmy formatu A4?

25 do 30cm nax nieraz, lubie ogladac szczegoly na zdjeciu, czasem przez lupe tez.
Podobaja mi sie b ostre zdjecia ze swietnej optyki, stad lubie np obejrzec albumy z b dobrej jakosci zdjeciami, stad moje wymagania sa dosc wysokie. A3+ czyli 30,6x45,8 musi byc ostre z 30 do 40cm i to naprawde ostre, jak jest, wtedy z 1m+ wyglada na zylete.

Alek szanuje twoje zamiłowanie, ale muszę przyznać, że jest ono dość specyficzne. Każdy ma swoje bziki ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Alek, Dziwię się tobie, że nie robisz średnim formatem. Wtedy byś miał pole do popisu.

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Alek napisał/a:
25 do 30cm nax nieraz, lubie ogladac szczegoly na zdjeciu, czasem przez lupe tez.
o lala, rzeczywiście fetysz :lol: :mrgreen: :lol:

Alek napisał/a:
A może po prostu słaby wzrok masz?

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Alek, Dziwię się tobie, że nie robisz średnim formatem. Wtedy byś miał pole do popisu.

Tez mysle ale koszty i wygoda, pokaz slajdow, skany, odbitki itd. Swoja droga ciekaw jestem jaka jest Yashica MAT 124 czy cos takiego....Zawsze mozna sprzedac maly obrazek, kupic za jakis czas cyfre te min 10M z zoomem a analog to wlasnie MF, no ale szkoda ze tylko 12 kl, masa, itd. Moim zdaniem do ogladania z dosc bliska 35mm jest wystarczajacy z b wysokiej klasy optyki i drukowane z najlepszych slajdow, swoja droga ktos focil na Velvi 100 ale nie 100F?

[ Dodano: 2007-04-10, 11:59 ]
Alek napisał/a:

Mam owszem +1 (nie EV) ale to nie ma znaczenia, w przyszlym tygodniu moze bede miec okulary z optyka Carla Zeissa z powlokami (moze T*), to dopiero bede widzial ostro..... :mrgreen: Pierwszy krok w strone CZ bedzie poczyniony.......

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006

Jarku, syf :-P :-P :-P

sylwiusz napisał/a:
Jarku, syf
Cholera, zapomniałem.

Skocz do: