Rafi083  Dołączył: 15 Cze 2008
Wyzwalanie lamp....
Najlepsza metoda na wyzwalanie kilku lamp.....?

Bede zaopatrzony w dwie lampy błyskowe i do tego żarówki błyskowe.... Potrzebuje sposób na wyzwolenie tych wszystkich lamp.... Tani dodam ale dobry ;)

Pozdrawiam Rafał.

Ps żarówki i lampy są wyposażone w fotocelę czy to nie bedzie najtańszy najlepszy sposób....?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Rafi083, przynajmniej jedną lampę musisz wyzwolić kablem lub radiem, pozostałe na fotocele. Ewentualnie, możesz założyć jedną lampę na stopkę i użyć do odpalenia pozostałych, ale nie w kazdych warunkach się to sprawdzi.

a wszystkich na fotocelę nie wyzwolę....? Jak to mogę zrobić kablem skoro K10D nei ma takiego wejścia....

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Rafi083 napisał/a:
Jak to mogę zrobić kablem skoro K10D nei ma takiego wejścia....

trzeba kupić kabel pTTL, albo stopki z wyjściem PC ;-)

Rafi083 napisał/a:
a wszystkich na fotocelę nie wyzwolę....?
Za pomocą wbudowanej - nie, bo nie wyłączysz P-TTL-a.
Rafi083 napisał/a:
Jak to mogę zrobić kablem skoro K10D nei ma takiego wejścia....
Zakładasz kostkę PC-Sync na stopkę.

[ Dodano: 2009-12-13, 10:14 ]
opiszon napisał/a:
trzeba kupić kabel pTTL
A po cholerę mu kabel P-TTL, jeśli używa żarówek błyskowych?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jaad75, toż przecież napisałem -> pTTL albo stopkę z wyjściem PC :roll:

Panowie Ja laikiem w tej sprawie jestem :(( Spokojnie mam lampę Quantuum pt300 i do tego bedzie jeszcze CY300 i dwie żarówki 68 ws z allegro i jak to wszystko wyzwolić, konkretne przykłady poproszę....

opiszon, kabel P-TTL nada się wyłacznie do lamp systemowych - to raz, dwa, służy do wyzwalania lamp w trybie P-TTL, który jak wiadomo działa przy pomocy przedbłysku pomiarowego (odpali żarówki błyskowe za wczesnie i zdjęcie wyjdzie niedoświetlone podczas właściwej ekspozycji). Kabel (i kostka) P-TTL, to w jego przypadku zupełnie zbędny wydatek.

[ Dodano: 2009-12-13, 11:06 ]
Rafi083 napisał/a:
Panowie Ja laikiem w tej sprawie jestem :(( Spokojnie mam lampę Quantuum pt300 i do tego bedzie jeszcze CY300 i dwie żarówki 68 ws z allegro i jak to wszystko wyzwolić, konkretne przykłady poproszę....
Kostka PC-Sync na stopkę i kabel (powinieneś dostać w komplecie z Quantuumami) do jednej lampy. Reszta na fotocele. To najtaniej. A najlepiej - dobre radio, choćby do jednej lampy...

Czyli jak rozumiem quantuuma z kastki pod aparat pod stopke a reszta footocelą....?

ale mam takie pytanie to nie powinien byc jakiś pierwszy błysk czy coś.... ?
I o co chodzi z błyskiem na drugą kurtynę...?

Rafi083 napisał/a:
Czyli jak rozumiem quantuuma z kastki pod aparat pod stopke a reszta footocelą....?
Dostałeś kabel Jack/PC-Sync? Jeśli tak, to kupujesz kostkę z wyjściem PC, zakładasz na stopkę, łaczysz kablem z lampą, ustawiasz aparat na M (czas >1/180s) lub X, ustawiasz przysłonę/czułość jaka ci pasuje, dostosowujesz do tego moc/odległość lamp i robisz zdjęcie. Tyle.
Rafi083 napisał/a:
ale mam takie pytanie to nie powinien byc jakiś pierwszy błysk czy coś.... ?
Po co? Nie powinien - wyzwoli lampy zbyt wcześnie.
Rafi083 napisał/a:
I o co chodzi z błyskiem na drugą kurtynę...?
Chcesz to wszystko jeszcze łączyć z zastanym? Polecam najpierw opanować podstawy błyskowego. Zresztą Pentaxem nie błysniesz na drugą kurtynę w przypadku lamp niesystemowych, a przynajmniej ja nie znam sposobu, by to zrobić. Podobnie jak nie wyzwolisz lamp powyżej synchro - jest blokada.

http://www.allegro.pl/ite...blysk_230v.html Czy takie cośjest dobrym rozwiązaniem czy jest moze coś tanszego lepszego....?

Rafi083, nie znam się na chińskich wyzwalaczach - ten jest wyjątkowo tani, co nie wróży nic dobrego, ale może akurat się sprawdzi...

Mam pytanie.... Posiadam taką o to żarówkę błyskową http://www.allegro.pl/ite...super_cena.html i teraz Jak próbuje nią błysnąć na fotocelę przy normalnym ustawieniu aparatu to jakby nie zdąża czy coś.... Przykład ustawienia aparatu to 1/125 i f8 zasłaniam lampe aparatu tak by błysneła na fotoocelę a zdjęcie jest czarne i teraz jak ustawie to samo i zrobie tak samo ale z wstepną fazą podnoszenia lustra blysk gra z migawką i jest dobrze naświetlone foto- musze wtedy zasłonić lampe z aparatu bo ona przy podnoszeniu lustra swieci i po 2sek tez ale wtedy wszzystko gra o co chodzi.....?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Rafi083, Hasło pomocnicze wyzwalanie na drugi błysk.
W PTTL masz dwa błyski 1 - pomiarowy 2 - właściwy.
Podejrzewam na 99,99(99)% że błyska na ten pierwszy :-(

No ok ale co mam z tym zrobić.....? Czy ona bedzie błyskać prawidłowo NP poprzez kabelek syn....? I czy wyzwoili quantuuma 300 i wszystko bedzie ok...?

To jest światełko dodatkowe tylko.... z tym ze musi mi wspołgrać....

[ Dodano: 2009-12-15, 18:08 ]
Co to do diabła jest PTTL...? I czy ta lampa na coś się w ogóle zda....?

[ Dodano: 2009-12-15, 18:09 ]
a to nie chodzi o to że lustra nie zdąży przed błyskiem z jakiegoś powodu podnieść....? Błysk jest za krótki czy coś.....

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Rafi083, jako że to nie dział "pierwsze kroki" polecam poczytanie o zasadzie działania pTTL w pentaxie - w skrócie ci to opisałem.
Przez kabelek powinno być ok., ale nie mam doświadczenia z lampami zewnętrznymi.
Ale ogólna zasada jest pewnie taka że jak coś obsługuje pTTL jak np.: lampa wbudowana, lampa wpięta w sanki w trybie innym niż M i A, lampa w trybie wireless to mamy dwa błyski - pomiarowy i główny. Jak coś pTTLa nie obsługuje to błyska w odpowienio zsynchronizowanym (np. przez kabelek, czy wyzwalacz radiowy) czasie.

JackDeJack Wszystko sie zgadza nawet w pttl nie bede sie zagłebiał wziąłem poczciwa elwe z zenita zapiąłem na sanki i wszystko gr synchronizuje jak potrzeba.... :)

Ps wrzuce filmik moze nie widzieliście a za pomoc podziękowanie się należą.... !!

http://www.fototv.pl/wide...ync-1-8000.html

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Rafi083 napisał/a:
wziąłem poczciwa elwe
A napięcie sprawdziłeś ? Wg mnie ELWA ma za wysokie !!

Rafi083, gdybyś przeczytał moje wcześniejsze odpowiedzi, to nie musiałbyś zadawać kilku ostatnich pytań... :evilsmile:

kajetan  Dołączył: 07 Maj 2009
Witajcie.

To ja mam taki casus... :)
Sprzęt:
- k10d
- Metz 36 AF-4
- Metz 48 AF-1 (kupno w planie w tym miesiącu)
- 2 lampy studyjne z fotocelą i gniazdami synchro
- wyzwalacz bezprzewodowy (1 odbiornik, bez p-ttl, z gniazdem synchro)
- kabel synchro
- kabel p-ttl (pewnie bezużyteczny w tej konfiguracji z uwagi na nieunikniony
przedbłysk pomiarowy p-ttl)

Idea:
Wyzwolić 4 lampy w warunkach studyjnych - najlepiej bez zapinania metzów w sanki aparatu.

Domyślam się, że 36 Af-4 nie wyzwolę inaczej, niż poprzez kabel p-ttl/radio, więc ona by działała jako błysk wyzwalający pozostałe.

Czy Metza 48 uda mi się wyzwolić fotocelą, najlepiej w trybie Manualnym z ręcznym ustawieniem siły błysku?
O ile pamietam 48 nie ma gniazda synchro... zostaje do kupienia kostka?

Skocz do: