sledzik  Dołączył: 26 Cze 2008
[K100D] oszukujący podgląd GO w wizjerze.
Witam, kiedyś już się z takim problemem tutaj pojawiałem, ale teraz jest to już sprawa sprzedać aparat czy naprawiać, nie mogę tak już dłużej pracować...

Problem jest taki, że któregoś dnia po zakrapianej imprezie aparat lekko uderzył o kafelki, nic nie było by w tym dziwnego gdyby nie fakt, że wysuneła się wtedy matówka (drzwiczki się opuściły) i latała luzem po wnętrzu.

Szybko włożyłem ją na swoje miejsce, ale jak się później okazało gdzieś zgubiłem tą metalową podkładkę pod matówką, w drzwiczkach jest w chwili obecnej sama matówka bez podkładki.

Problem : dajmy na przykład wiewórkę -> ostrze (mowa tylko o MF, AF działa OK!!!) na jej nos, a na wykonanym zdjęciu mam ostrą kitę - > słowem ostrzy dobre 3-4cm calej niż bym sobie tego życzył, a że pracuje głownie z obiektywami na M42 ma to duże znaczenie.

Potwierdzenie ostrości natomiast działa normalnie - tj.w wizjerze mam zamazany obraz, ale widze i słysze piknięcie o potwierdzeniu ostrości i zdjęcie faktycznie jest ostre.

Jako, iż potwierdzenie ostrości praktycznie nie działa przy słabym świetle, a często foce z f=1.8 to musze zrobić kilkanaście podejść do jednego zdjęcia by to było ostre tam gdzie chce.

Regulacja dioprii na wizjerze nie pomaga na to...

Pytanie do was - czy to na pewno ta podkładka, czy mogło coś innego polecieć ? ew. czy jest ktoś w Łodzi, kto by dał na chwile swoją matówkę z podkładką na sprawdzenie lub - gdzie najtaniej dostać matówkę do k100d super.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
sledzik napisał/a:
czy to na pewno ta podkładka

Z opisu wygląda, że tak ale to nie jest coś czego nie dałoby się dorobić.

plwk napisał/a:
o nie jest coś czego nie dałoby się dorobić.

próbowałem zrobić taką podkładkę z papieru fotograficznego (zdaje mi się, że jest podobna grubość do podkładki oryginalnej) ale żeby ją równo ułożyć to juz inna bajka :) ogólnie efekt nie był zadowalający - może było lepiej, ale niedużo.

O ile dobrze pamiętam to podkładka w DLu ma grubość w pobliżu milimetra.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Jak nie boisz się o matówkę (i tak już leżała na podłodze) to może spróbować przezroczystej taśmy Scotch'a, takiej która po naklejeniu np na papier robi się matowo przezroczysta i można po niej pisać :idea:
Ma bezinwazyjny jakby to powiedzieć klej który po odklejeniu taśmy nie pozostaje na powierzchni do której owa była przyklejona.
Wystarczyłoby na próbę nakleić kilka warstw jedynie na boki matówki zabierając z niej 1,5-2mm.
O ile dobrze pamiętam oryginalna podkładka ma kształt literki "U" i generalnie nie ma znaczenia jak ją włożymy do aparatu (w K100 miałem wycięciem do matrycy, w K200 odwrotnie), bo jedynie boki dystansują matówkę od pryzmatu - a wygląda na 99% że tu leży problem.
Nie powinno to wpłynąć na obraz w wizjerze - znaczy taśma nie powinna być widoczna.

JackDeJack napisał/a:
O ile dobrze pamiętam oryginalna podkładka ma kształt literki "U"

też nie jestem na 100% pewien,ale moja była chyba w kolorze miedzi i był to cały prostokącik.

boki - znaczy te krótsze boki ? czy dłuższe ?

Spróbuje dziś jeszcze raz z innym materiałem na podkładkę, jakby koś z was miał jeszcze jakieś pomysły to walcie śmiało :)

btw - podobno matówki katz-eye działają dobrze bez podkładek, chińczyki też ?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
sledzik napisał/a:
też nie jestem na 100% pewien,ale moja była chyba w kolorze miedzi i był to cały prostokącik.
na 100% w K100DS i K200D są podkładki w kształcie literki "U"
sledzik napisał/a:
boki - znaczy te krótsze boki ? czy dłuższe ?
oczywiście krótsze boki.
sledzik napisał/a:
działają dobrze bez "dodatkowych podkładek. Czyli wyjmujesz standardową matówkę i wkładasz KatzEye i działa. Niestety ta miedziana podkładka jest wymagana i jak kiedyś usłyszałem w serwisie maja one różną grubość - tak fabryka reguluje ustawienie matówki. Co do chińczyków to bywało różnie

sledzik napisał/a:

Działają bez dodatkowych podkładek, dostarczona w komplecie z aparatem musi być.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
sledzik napisał/a:
Spróbuje dziś jeszcze raz z innym materiałem na podkładkę, jakby koś z was miał jeszcze jakieś pomysły to walcie śmiało :)

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=601698#601698

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
JackDeJack napisał/a:
Niestety ta miedziana podkładka jest wymagana i jak kiedyś usłyszałem w serwisie maja one różną grubość - tak fabryka reguluje ustawienie matówki.

Zgadza się, ja w kasetce mam nawet dwie, co jest, z tego co wiem, wyjątkiem - ale widocznie była potrzeba większej korekcji. Jest przez to świetna zabawa przy zakładaniu - darmowy trening cierpliwości zapewniony.

[ Dodano: 2009-12-17, 20:53 ]
sledzik, chciałem zauważyć, że masz błąd w temacie. To, co opisujesz, nie ma nic wspólnego z podglądem GO, czyli głębi ostrości. Masz po prostu przesuniętą płaszczyznę ostrości, innymi słowy sprzętowy Back Focus.

Podgląd GO uruchamia się przełącznikiem przy spuście i polega na przymknięciu przesłony do wartości roboczej.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
sledzik, ale jak Ci się matówka przesunęła to i tak powinieneś mieć prawidłowe potwierdzenie z puszki. Nie pozostaje nic innego jak ostrzyć na otwartej dziurze i potem przymykać ręcznie - jeśli nie masz przeniesienia.
A optycznego podglądu GO w kasetce osobiście nie używam - nic nie widać. Na digital przynajmniej historiogram sobie podejrzę.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
W zasadzie jasne: aparat jest sprawny, jednak matówka jest - nie wdając się w szczegóły - w złej odległości od obiektywu. Wiem, po drodze jest lustro, omińmy to. A na matówce właśnie "wyświetlany" jest obraz tego, co widzi obiektyw. Ta odległość od obiektywu musi być dokładnie taka sama, jak odległość obiektyw - matryca i obiektyw - czujnik AF. Z opisu wynika, że te dwie są ok. Tą pierwszą natomiast reguluje się tą podkładką, którą byłeś łaskaw gdzieś posiać. A nawet przepić :-P
Moja propozycja jest taka: zdobyć cieniutkie blaszki różnych, najlepiej znanych grubości wyciąć kunsztownie wymagany kształt i...cóż, metodą prób i błędów :->
Jako blaszki przychodzi mi na myśl szczelinomierz, tylko jego blaszki będą chyba za wąskie i nie wiem czy to się będzie opłacało. Ja dysponuję całkiem fajnymi nierdzewnymi cienkimi blaszkami (specjalne do precyzyjnej regulacji dystansu, 0,05 - 0,1mm), ale te, które mógłbym odpalić, mają kształt wydłużonego U i chyba też byłyby za wąskie. No i nie wiem, być może też za cienkie, bo składać podkładkę z 10 blaszek... :-/
Jak chcesz przećwiczyć wariant pracochłonny, to daj znać, sprawdzę jak pasują rozmiarami do matówki.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Ja bym się nie pierniczył z blacharką. Normalnie bym wyciukał z grubego papieru kredowego.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Samber dobrze gada - papier i jedziesz. Możesz eksperymentować do woli.

luk1217
[Usunięty]
Ja w swoim k10d włożyłem w dolnej części podkładkę z kawałka sztywnej folii z teczki w papierniczym, ale nie wiem jak z k100d. Pozdrawiam

blade74  Dołączył: 25 Lut 2009
Mam pytanie, pewnie banalne ale proszę o wyjaśnienie. Jeden temat z tym związany został zamknięty a nie chcę zakładać nowego. Chodzi mi o podgląd głębi ostrości w K20D, tzn. czy w tym trybie muszę trzymać przełącznik główny czy też tylko tak jak przy przełączaniu w trybie Live View? U mnie muszę trzymać i nie puszczać, może tak powinno być czy coś nie tak z moim aparatem?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
aparat ok. trzeba trzymać przełącznik w trybie podglądu GO.

Skocz do: