grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
mcgyver napisał/a:
Nikt nic nie wrzuca to ja wrzucę

iso 12800, kit 18mm f3,5 t1/50 odszumiane

iso8000, kit 24mm f5 t1/15 odszumiane

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
grabber napisał/a:
odszumiane

W puszce czy w postprocesie?

Benek napisał/a:
W puszce czy w postprocesie?

w postprocesie

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Jak na mój gust wygląda to nieprzyzwoicie dobrze...

Snejk  Dołączył: 16 Gru 2009
Porównałem obrazki z Kx i D5000 przy na www.digitalcamerareview.com.
Kx
D5000

No i co sądzicie na temat szumu Kx kontra D5000 ? U mnie z obrazków z testu ISO otwiera się tylko ten z ISO 6400, porównałem go z tym z D5000 i nie widzę tej przewagi Kx jakiej się spodziewałem, a nawet odwrotnie. Można to zobaczyć na pudełku z długopisem, na tej czarnej części. Dodatkowo napis Monte Verde jest słabszy na zdjęciu z Kx niż na tym z D5000 (ale za to na foto z Kx, na tym materiale wyścielającym pudełko, widać ślady faktury materiału).

Możecie spojrzeć na Exify i napisać czy różnice, które tam są mogły mieć znaczenie na wystąpienie różnic między tymi zdjęciami ?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Snejk napisał/a:
. Dodatkowo napis Monte Verde jest słabszy na zdjęciu z Kx niż na tym z D5000

A moneta [guzik?] wyrazniejsza w kiksie niz nikonie - pewnie swiatlo inaczej padalo.
Snejk napisał/a:
napisać czy różnice, które tam są mogły mieć znaczenie na wystąpienie różnic między tymi zdjęciami ?

Nikon ma "Gain control" na 2 - ma to zwiazek z redukcja szumow dla wyzszych iso. Ale nie wiem ile to 2 jest [duzo, czy malo, czy nic]. Tutaj stosowny watek
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57498

[ Dodano: 2009-12-20, 21:54 ]
Nom - widac, ze jest supelnie inny kat ustawienia [popatrzcie na pudelko z piorem].

Aha - i czy zauwazyliscie te zolte ciapki na piorze w Nikonie?

Owszem - kiks jest bardziej ziarnisty, ale Nikon jest bardziej rozmyty, mniej szczegolowy.

[ Dodano: 2009-12-20, 21:55 ]
Co do szczegolow - obejrzyjcie nalepke Smirnoffa - i te najmniejsze cyferki.

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Snejk napisał/a:
No i co sądzicie na temat szumu Kx kontra D5000 ?

Moim zdaniem Nikon mocniej odszumia. Pewnie to czesciowo kweistia szkla, ale zdjecie na 6400 z Nikona jest mydlane. Z K-x'a jest wiecej kropek i plackow, ale mam wrazenie, ze tez i wiecej detali. Przynajmniej patrzac na wszelkie napisy.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Snejk napisał/a:
na pudełku z długopisem
u Nikona nie dość, że obraz jest mocniej odszumiony (rozciapciany, mniej ostry), to dodatkowo mamy szum kolorowy (żółte i fioletowe plamy).

W sumie inne puszki mało mnie obchodzą. K-x rządzi, jeśli chodzi chodzi o wysokie ISO, tak jak K10D rządził jeśli chodzi o odwzorowanie barw. Mam tą puszkę od ok. miesiąca, focę dość regularnie i do tej pory nie użyłem lampy w domu. Wystarcza jakieś 25 wat w rogu pokoju.

Acha, do rawów z K-x z ISO 3200 i więcej, polecam LR3 beta.

z nikona fota jest jakby ciemniejsza.
Poza tym roznice sa bardzo male ze wspolczuje tym co testuja iso i porownuja z innymi puszkami. :)

Jarek Dabrowski, dobrze pisze. Kx i LR3 najlepiej sie sprawuje.
Dwa wyzej sa odszumiane wlasnie w LR3.
Niestety capture one i kx normalnie kaplica. To co robi z rawami cature one to porazka ....

teraz wysokie iso w portrecie

iso5000 FA35/2-2.5 t1/80 lekko odszumiony jpg

wysokie iso w portrecie tak na NK daje rade :)

iso2000 FA35/2-2,8 t1/80 jpg-a nie bylo potrzeby odszumiac

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Kurna, jak tak dalej pójdzie, to kupię tego kiska, no ale po co, po co ja się pytam?

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
bEEf napisał/a:
Kurna, jak tak dalej pójdzie, to kupię tego kiska, no ale po co, po co ja się pytam?

Noktowizor sie zawsze przyda... A i firme sie wspomoże :!: :-D

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
bEEf napisał/a:

Ja już się rozglądam gdzie by ko kupić najkorzystniej na raty po nowym roku i Sigme 50-150 od ręki ;-)

Ze specjalną dedykacją dla wszystkich szumowin tego forum:

K-x ISO 3200:

crop 1:1:

cały plik:
http://jarekdabrowski.pen...k-x/iso3200.jpg

K-x ISO 6400:

cały plik:
http://jarekdabrowski.pen...k-x/iso6400.jpg

K-x ISO 12800 (pierwszy raz w życiu włączyłem):

cały plik:
http://jarekdabrowski.pen...-x/iso12800.jpg

Wszystkie trzy obrazki to DNG + LR3 beta + korekcja WB + zero wyostrzania + odszumianie kolorowe na 50 + zero innego odszumiania. Zapis w TIF i konwersja do JPG w IrfanView. Cropy nie takie same, bo z ręki było. Swoją drogą, Irfan mi wywala exify przy zapisie do jpg, mimo, że zaptaszam mu, żeby trzymał... ki czort?

Robiłem już odbitki 15x22.5 z ISO 6400 i wyglądają bardzo ładnie. Niedługo pewnie pokuszę się o większe.

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
69 stron powodów dla których muszę kupić kiksa... nie lubię was! ;-) (bo nań kasy nie mam)

Właśnie sobie uświadomiłem, że 10 minut temu pokazałem tutaj trzy czułości z K-xa, które były w ogóle niedostępne w K10D, aparacie, który miałem jeszcze trzy miesiące temu. I który robił naprawdę fajne zdjęcia, jeśli mu się w tym mocno nie przeszkadzało.

Ot, taka refleksja na boczku.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Come to the Dark Side :mrgreen:

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
No dla mnie bomba!

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
dobre, dobre... brakuje jakichś spotów reklamowych w ten desen, jak np. powtorka pierwszej sceny z "Nowej Nadziei" - Storm Trooperzy przebijają się do statku Lei i zamiast atakować udają japońskich turystów - strzelają aparatami, nie karabinami :D a Vader jest przewodnikiem...
"po lewej widzimy napęd hiperprzestrzenny... ghuuu szuuuu... po prawej widzimy mese oficerska.... ghuuu szuuuu.... " :evilsmile:

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Albo: Leci Luke Skywalker swoim x-wingiem i chce zniszczyć Gwiazdę Śmierci i nie może trafić tam gdzie musi i nagle słyszy w głowie głos Yody/Obi-Wana: "Luke! Use the Pentax"

[ Dodano: 2009-12-21, 14:53 ]
dalszą część filmu znacie

[ Dodano: 2009-12-21, 14:54 ]
Albo jeszcze wersja zielona i Yoda się nim bawi i mówi "Moc w nim silna jest", a do jego właściciela "mistrzem fotografii zostać musisz"

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Doktor_Vincent napisał/a:
Albo jeszcze wersja zielona i Yoda się nim bawi i mówi "Moc w nim silna jest", a do jego właściciela "mistrzem fotografii zostać musisz"

... byś tylko zwieść się nie dał tym co mówią :
"... Potrafię lepiej panować nad światłem i cieniem ..."
bo podstęp to i na manowce wiedzie .
PS. Ale ja nie o tym chciałem , tylko w sprawie wycinania exifów , czy w Pentaxowym sofcie jest wszystko ok ( tzn . dla DNG ) bo w linuksowych wołarkach tez niestety wycina :(

Skocz do: