jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
tatsuo_ki, bardzo dobre podsumowanie.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
H.M., o to to to!!!

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ponawiam pytanie:
samp napisał/a:
czy są jacyś niezależni producenci, którzy robią szkła na bagnet Leika M? (Nie licząc Limitedów Pentaksa, oczywiście.) Ilu jest takich producentów? Jakie to obiektywy?

jorge.martinez, dzięki :oops: , zdarza mi się :oops:

[ Dodano: 2009-12-29, 22:11 ]
Carlos Cruz napisał/a:
Samp napisał/a:
....Natomiast co do obiektywu Leiki, to mam pytanie (które być może da odpowiedź na to, dlaczego to tyle kosztuje). Otóż: czy są jacyś niezależni producenci, którzy robią szkła na bagnet Leika M? (Nie licząc Limitedów Pentaksa, oczywiście.) Ilu jest takich producentów? Jakie to obiektywy?

Zeiss, voigtlander (czyli cosina) w latach 90 Konica i Pentax, do lat 90 fabryki w ZSRR, i przez lata paru innych producentow avenon, ricoh, fujinon, zunow.
Wiecej szczegolow jutro pub wzywa :mrgreen:

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
ja mam zablokowane optyczne.pl od chyba pół roku i co bym nie otworzył to od razu przekierowuje mnie na http://www.optyczne.pl/awaria/index.html

nie jest to wina ciastek czy innych takich tempów, bo już wszystko czyściłem i miałem format już w międzyczasie
widocznie provider niewiadomo czemu zablokował mojej sieci dostęp lub optyczni zbanowali moją sieć lub tylko moje IP na którym siedzę nietylko ja lecz kilka bloków

pokombinuję z proxy

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
Sprawdź plik HOSTS - Klawisz WIN oraz R i wpisujesz "%SystemRoot%\system32\drivers\etc\"

Otwórz w notatniku i sprawdź, czy nie masz tam jakiegoś wpisu oprócz "127.0.0.1 localhost".

:-B

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ew spróbuj wejść przez jakieś web-proxy
listę masz tutaj:

www.unblock.me

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
dlugas1982 napisał/a:
ja mam zablokowane optyczne.pl od chyba pół roku i co bym nie otworzył to od razu przekierowuje mnie na http://www.optyczne.pl/awaria/index.html

nie jest to wina ciastek czy innych takich tempów, bo już wszystko czyściłem i miałem format już w międzyczasie
widocznie provider niewiadomo czemu zablokował mojej sieci dostęp lub optyczni zbanowali moją sieć lub tylko moje IP na którym siedzę nietylko ja lecz kilka bloków

pokombinuję z proxy

Wiele osób tak ma, musiałeś (albo ktoś z tej sieci) napisać niezbyt pochwalny komentarz, optyczni to dziwni ludzie.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
ysiulec,
Cytat
# Copyright (c) 1993-1999 Microsoft Corp.
#
# To jest przykładowy plik HOSTS używany przez Microsoft TCP/IP
# w systemie Windows.
# Ten plik zawiera mapowania adresów IP na nazwy komputerów
# Każdy wpis powinien być w osobnej linii.
# W pierwszej kolumnie powinny być umieszczone adresy IP, a następnie
# odpowiadające im nazwy komputerów. Adres i nazwa powinny być oddzielone
# co najmniej jedną spacją
#
# Dodatkowo, komentarze (takie jak te) można wstawiać w poszczególnych
# liniach lub po nazwie komputera, oznaczając je symbolem '#'.
#
# Na przykład:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # serwer źródłowy
# 38.25.63.10 x.acme.com # komputer kliencki x

127.0.0.1 localhost

coś czuje, że ktoś z mojej podsieci który jedzie na naszym wspólnym zewnętrzym IP bostał tam bana za coś:)

opiszon, już popróbowałem kilka "proxymajstrów" i niektóre się wysypują od razu lub po kilku stronach, ale narazie jeden http://proxify.co.uk/ daję rade prawie na każdych podstronach optycznych
Wczorja siedziałem do 3 nad ranem nadrabiałem zaległości z tej stronki :-D

dzięki majstry, narazie daję radę

:-B :-B :-B

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
A ja jestem ciekaw jednej rzeczy apropos "aptecznych" ...

"Podsumowanie" recenzji DA40
i wyjaśnienie spadającej rozdzielczości na brzegach jako efektu 1eV winiety, na zasadzie "fizyki pan nie oszukasz"...

A jak to się ma do tego: w kontekście:

Leica >> fizyka ? :evil:

przede wszystkim założę się, że gdyby projektujący obiektywy Leici zobaczyli te testy, to by się uśmiali do rozpuku...
z podanych linków wynika, iż opierdyczni przyjęli założenie, że im większa winieta, tym gorszy obiektyw... mógłbym skomentować, że takie założenie mogło powstać jedynie w biednych głowach dzieci cyfry, ale nie będę komentował, bo jeszcze by się dyskusja rozwinęła nie na temat...
w każdym razie opaczni próbują porównywać Maybacha z (nie wiem... może...) Porsche. Raz, że używają tej samej miary dla dwóch zupełnie różnych podejść do przemieszczania się, a dwa w ogóle kto powiedział, że w samochodzie najważniejsze są sekundy do setki?
Tak jak mówiłem - Leica to pewna filozofia, dolary przeciw orzechom, że konstruktorom Leici nie przyświecał cel zaspokojenia potrzeb ludożerki karmionej testami linii na milimetr, nie śmiem nawet przypuszczać, co przede wszystkim chcieli osiągnąć, ale gdyby dać się ponieść wyobraźni - szkło jest cieczą, obiektywy Leici dają radę przez kilkadziesiąt lat, coś trzeba wymyślić, żeby soczewki nie "spłynęły" jak witraże w kościołach. edit: szkło jest cieczą, inżynierowie Leici (jak i każdego innego wytwórcy) muszą wymyślić jak je wytworzyć,a potem obrobić, by było jednolite w całej swojej objętości. tak by w przyszłości nie było wątpliwości, czy wmontowujący je w obiektyw nie wsadzali szkła szerszą stroną w dół, jak mieli to w zwyczaju średniowieczni szklarze.dlaczego:czytaj dalej Poza tym bokeh, niezawodność mechanizmu przesłony...
Cyfra ma pewne cechy charakterystyczne, wyciągnięto z nich pochodną i otrzymano cechy jakie "powinien" mieć "dobry" obiektyw. Cechy te podniesiono do rangi najważniejszych, a resztę zmarginalizowano... co kto lubi...
Dla mnie śmieszne jest używanie tej samej metodologii do obiektywów P, N, C i L. Zupełnie różne ligi.
a odpowiadając wprost na pytanie:
Leica nie jest większa od fizyki, po prostu nie zależy jej na zdaniu Optycznych... mówiąc delikatnie...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tam gdzie rzeczy niewymierne decydują o jakości to suche cyfrowe testy nie oddają prawdy.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
plwk napisał/a:
Tam gdzie rzeczy niewymierne decydują o jakości to suche cyfrowe testy nie oddają prawdy.

:-B :!: 8-)

plwk, tyle się nagadałem, a Ty to wszystko jednym zdaniem... ech, siła doświadczenia... :-B :-D

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
tatsuo_ki:

Nie chodziło mi deprecjonowanie Leici, a o ten pseudonaukowy bełkot, który "opaczni" czasami produkują i święcie w niego wierzą - tutaj na przykładzie stwierdzenia "winieta = spadek rozdzielczości".
Wypominają innym portalom błędy metodologii i brak konsekwencji w wynikach, a robią dokładnie to samo i czasami da się odnieść wrażenie, że jest to tendencyjne :roll:

triger, a no to wszystko w porządku... wychodzi, że wszyscy tutaj przejawiają zdrowe podejście do tematu i tylko się z tego cieszyć :-D

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
tatsuo_ki napisał/a:
szkło jest cieczą, obiektywy Leici dają radę przez kilkadziesiąt lat, coś trzeba wymyślić, żeby soczewki nie "spłynęły" jak witraże w kościołach.

pokaż mi! pokaż mi jakiekolwiek szkło, które spłynęło w którąkolwiek stronę.

kapsel, żeby "płynięcie" wpłynęło na jakość obrazu nie musi ono być widoczne jak to na średniowiecznych witrażach. zresztą szkło w obiektywach może właśnie być specjalnie szczególnie twarde by nie płynęło... przecież nie tylko Leica robi obiektywy, które wytrzymują próbę czasu, nie mają wyłączności na rozwijanie tej cechy... podałem tylko przykład nad czym musi zastanowić się konstruktor obiektywu, by obiektyw ten działał dłużej niż średnio używa się obecnie cyfrowego korpusu...
tak jakbyśmy rozmawiali o samolotach, i stwierdziłbym, że wraz z upływem czasu w skrzydłach zwiększają się odkształcenia bez wzrostu naprężeń, i nawet po kilku latach skrzydła mogłyby odpaść. a Ty mi mówisz, żeby pokazał samolot seryjny, któremu po kilku latach skrzydła odpadły... gdyby producenci nie robili czegoś, by temu zapobiec oczywiste, ze tak by się działo, ale przecież logiczne, że wszyscy producenci starają się temu przeciwdziałać, dlatego takiego samolotu nie pokażę, co nie zmienia faktu, iż reologię trzeba brać pod uwagę!
ale to wszystko zupełnie bez związku z główną treścią mojego postu,...widać zupełnie nie zrozumiałeś meritum mojej wypowiedzi :-( ...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
tatsuo_ki napisał/a:
kapsel, żeby "płynięcie" wpłynęło na jakość obrazu nie musi ono być widoczne jak to na średniowiecznych witrażach.

Szkło na witrażach nie spłynęło, nierówności powstały w produkcji. Ten mit o płynięciu szkła obalono już dawno ;-)

Skocz do: