kubus  Dołączył: 09 Kwi 2007
Witam. Używam tą lampę z GX-10 od niemal dwóch lat i jestem z niej bardzo zadowolony.Jeżeli zmienisz przysłonę to zmieni ci się również czas naświetlania. Ta lampa jest zsynchronizowana z czasem naświetlania równym 1/180s.Jezeli czas naświetlania w aparacie jest krótszy lub dluzszy wówczas zdjęcie wyjdzie niedoswietlone.Na 6 stronie instrukcji obsługi lampy jest opisane jak ustawic lampę aby zsynchronizować ją z krótkimi czasami naswietlania Poczytaj instrukcję obsługi tam jest to wszystko opisane.Pozdrawiam i życzę wielu udanych zdjęć :-D

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
może ktoś się orientuje czy Sigma 500 lub 530 do pentaxa i dedykowane do innych systemów to te same lampy czy jednak się czymś różnią

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Stopkami i oprogramowaniem na pewno.

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
dzięki bo różnie opisują te lampy na aukcjach i taki laik jak ja może się naciąć ,ok czyli tylko i wyłącznie dedykacja do danego systemu

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
wufel napisał/a:
dzięki bo różnie opisują te lampy na aukcjach i taki laik jak ja może się naciąć ,ok czyli tylko i wyłącznie dedykacja do danego systemu

Drobne niuanse w regulacji mocy w manualu. W Pentaxie i innych systemach jest minimalnie 1/64 mocy, w Nikonie zdaje się 1/128. No i inaczej podaje ogniskową, w zależności, czy puszka z APS-C, czy FF.

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
Podlacze sie do tematu , zakupilem SIGMA EF-530 DG SUPER , dzisiaj biegalem za lampa i z gory nastawilem sie na Pentaxa 360 , metz 48 , sigme 530 . Pentax 190 funtow , metz 220 ł , sigma 190 ł . Podaje ceny tak dla zasady . Wybralem sigme glownie ze wzgledu na cene . Jestem amatorem i pewnie nawet polowy jej funkcji nie wykorzystam ... Mam pytanie - dlaczego w kazdym trybie oprocz manuala ustawia mi sie czas na aparacie rzedu 1/15 - 1/25 i przyslone 3,5- 5,6 ? Moze cos w menu pokopalem ? No bo jak na manualu blyskam przy czasie 1/180 - przyslona 8 to zdjatka sa super ... Dodam ze wiem o co chodzi z automatykami , przeslonami itd . Zaczynalem od smieny , poprzez pentaxa p30 i stosowalem wiele lamp blyskowych . W nikonie ktorego przez chwilke mialem ustawial sie czas synchronizacji i reszta mnie nie interesowala , pentaxa dopiero poznaje . W sumie nie przeszkadza mi praca w manualu , lecz ciekawi mnie czemu ustawia mi ten czas i ze nie dobiera przeslony ? Mam pentaxa Kx .

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
W trybach automatycznych i półautomatycznych ustawia na tyle długi czas, żeby złapac trochę światła zastanego i jednocześnie na tyle krótki, żeby fotka nie była poruszona. Ten czas jest zalezny nie tylko od przesłony, ale także od ogniskowej obiektywu. Wiadomo, że aby zrobić nieporuszoną fotkę lustrzanką z APS-C potrzebny jest czas naświetlania 1,5 raza dłuższy od ogniskowej. Oczywiście, jeśli masz ręce- imadła lub korzystasz ze stabilizacji, to możesz go bardziej wydłużyć. Najlepsze efekty z Sigmą osiąga się przy czasie 1/180 i trybie M w aparacie- o poprawne naświetlenie martwi się P-TTL.
Też jestem amatorem i jak na razie wykorzystałem większość funkcji sigmy, poza sterowaniem innymi lampami, bo mam tylko jedną. Najrzadziej używam stroboskopu i błysku modelującego, który IMO nie jest niezbędny przy cyfrówkach. Lampka jest niemal idealna. Brakuje możliwości ustawienia palnika na 45 stopni w górę, automatyki własnej i wbudowanego odbłyśnika. No i obsługa jest nieco skomplikowana. Za to dodają pokrowiec- trochę bezsensowny, bo dyfuzor się nie mieści no i bardzo przydatną podstawkę.
W Polsce Sigma jest droższa od Metza o jakieś 300 pln
Nie wiem, jakiego Nikona używałeś, ale tam mozna regulować moc lampy z poziomu korpusu, w Pentaxie tego nie ma. Na przykład D70s ma czas synchronizacji z lampa 1/500 sek, wiec lampa z HSS nie jest tak bardzo niezbędna, jak w naszym systemie.

R_meander  Dołączył: 28 Gru 2008
Witam,
Mam lampę EF-530DGST. W trybie automatycznym niedoświetla, nie zależnie od ustawionego programu. Można poprawić sprawę poprzez ustawienie korekty błysku +1EV.
Testowałem w ten sposób , że porównuję do zdjęć wykonanych lampą wbudowaną.
Czy nie da się gdzieś w aparacie skalibrować lampę ?

saracen  Dołączył: 20 Lut 2010
Juz sie troche podszkolilem na kiksie , ogolnie kiks stosuje najnizszy mozliwy czas i przyslone w automatykach z moja sigma 530 super , akurat do kiksa ta lampa sie nie nadaje bo np. u mnie jak blyskam na wprost to raz na 10 dobrze naswietli i co dziwne sprawe zalatwia wysuniecie wbudowanego dyfuzora - wtedy naswietla wlasciwie . Znow jak chce odbic od sufitu to dyfuzor trza schowac ... Ogolnie z kiksem jest nieobliczalna . Nie dosyc ze tylko w manualu da sie ja okielznac to jeszcze trza kombinowac z blyskiem na wprost w sensie ze jak chce pelna moc blysku ( bez dyfuzora ) to musze kombinowac z korekta blysku ... sprzedalem i zakupilem metza iiii problemy zniknely 8-)

Skocz do: