arob napisał/a:Zauważyłem że liczba przewodnia w k200d to 12 a w k-x 16
Jaki obiektyw?arob napisał/a:Zauważyłem że robiąc lampą k-x często przepala czyli prześwietla mi twarze.
Jarek Dabrowski napisał/a:Jaki obiektyw?
arob napisał/a:Zmiana kompensacji błysku o jakieś 0,3 0,7 EV na minus częściowo rozwiązuje problem.
Jarek Dabrowski napisał/a:Jaki obiektyw?
Pentax / Canon
pawelek-79 napisał/a:bez potrzeby rejestracji (będzie usunięte po tygodniu, czy jakoś tak)
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
arob napisał/a:raz wychodzi ok a raz przejarane.
Zwróc uwagę czy ma na to wpływ ogniskowa ,czy też niezależnie od ogniskowej się to dzieje.arob napisał/a:raz wychodzi ok a raz przejarane.
Pentax / Canon
To niedokładnie tak: kompensacja ma zmienić moc błysku w stosunku do optymalnej wyznaczonej przez aparat. A zmiana mocy błysku..WRÓĆ... nie moc właśnie, tylko energia błysku zmienia się w zależności od ilości potrzebnego światła. A zmiana ta dokonywana jest przez regulację czasu błysku. O to chodziło?arob napisał/a:czy zmiana kompensacji błysku zmieni moc błyśniecia czy może jego długość
Ja te. Zawsze mnie brak zdjęć w postach drażn.bEEf napisał/a:gromkie NI
K10D tamron 18-250 zenitar 16/2,8 smc 50/1,4 metz44mz-2 FA50/1,4 velbon mini raynox
arob napisał/a:jak zacząłem robić w końcu w trybach , foty zaczeły wychodzić ok
Pozdrawiam
Kp + S 17-50 f2,8 + HD DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR + O-ME53
kwrom napisał/a:
Przy trybach Auto, Av,Sv,P korpus tak ustawia parametry (filozofia inżynierów Pentaxa) aby nie było potrzeby doświetlać lampą (chowamy lampę i prawie te same parametry)
Pozdrawiam
K10D tamron 18-250 zenitar 16/2,8 smc 50/1,4 metz44mz-2 FA50/1,4 velbon mini raynox
Kiwak napisał/a:Jakiego czasu lampy? Co masz na myśli?
Pozdrawiam
i k-x ustawia 1/15 do 1/30 (ciut za długi czas) w zależności od przysłony chyba chodziło o Tv i sterowanie czasami migawki.Kiwak napisał/a:przysłoną steruj, jak w Av
auto pic nie używam (podobne zachowanie czasów migawki przy włączonej lampie) a scene np. dzieci czy zwierzęta czasy migawki krótkie ale brak np. ustawień balansu.Kiwak napisał/a:To włącz auto pict albo któryś z programów ukrytych pod scene
Pozdrawiam