arob  Dołączył: 01 Gru 2009
k-x wbudowana lampa błyskowa
Zauważyłem że robiąc lampą k-x często przepala czyli prześwietla mi twarze. Bawiąc się jakieś dwa miesiące temu k200d zupełnie tago nie było, natomiast k-x często daje twarze jak słońce. Zauważyłem że liczba przewodnia w k200d to 12 a w k-x 16. Może to ma jakieś znaczenie. Zmiana kompensacji błysku o jakieś 0,3 0,7 EV na minus częściowo rozwiązuje problem.
Czy w swoich k-x też coś takiego zuważyliscie i jak ewentualnie sobie z tym radzicie.
:roll:
Aha jeszce ma pytanko czy zmiana kompensacji błysku zmieni moc błyśniecia czy może jego długość. Czy jeszce może coś rusz w parametrach ekspozycji. (nigdzie tej informacji nie mogłem znaleźć)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
arob napisał/a:
Zauważyłem że liczba przewodnia w k200d to 12 a w k-x 16

Nie ma znaczenia. Poza tym prawdopodobnie LP dla Kx jest podana dla iso200, a dla K200D dla iso100. Najprawdopodobniej lampy mają bardzo zbliżoną moc.
Zwróć uwagę, na jakim trybie pomiaru ekspozycji pojawiają się te problemy. Może jest tak, że robisz na uśrednionym na ciemnym tle?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
arob napisał/a:
Zauważyłem że robiąc lampą k-x często przepala czyli prześwietla mi twarze.
Jaki obiektyw?

Jarek Dabrowski napisał/a:
Jaki obiektyw?

Chyba jednak z elektryką, skoro
arob napisał/a:
Zmiana kompensacji błysku o jakieś 0,3 0,7 EV na minus częściowo rozwiązuje problem.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Jaki obiektyw?

w obu przypadkach obiektyw kit 18-55

Pokaż zdjęcie z EXIF. Zdjęcie najlepiej pomniejszone możesz zamieścić np. na www.fotosik.pl bez potrzeby rejestracji (będzie usunięte po tygodniu, czy jakoś tak).

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Czy ten problem występuje na każdej ogniskowej ? Czy występuje podczas pracy na "P" ? Czy na każdej przysłonie?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
pawelek-79 napisał/a:
bez potrzeby rejestracji (będzie usunięte po tygodniu, czy jakoś tak)

OT Do tego celu zdecydowanie polecam coś innego, niż fotosik, np www.otofotki.pl. Bez rejestracji i nie zniknie. Tematom-duchom ze znikającymi po jakimś czasie fotkami mówię gromkie NI. /OT

postaram się coś wrzucić w tym tygodniu.
Właściwie te przepalone twarze na programie auto się pojawiają i to też zupełnie nie wiem od czego to zależy; raz wychodzi ok a raz przejarane.

arob napisał/a:
raz wychodzi ok a raz przejarane.

Czyli wszystko OK, tylko fotograf jest jeszcze nie bardzo świadomy metody pracy światłomierza w aparacie ;-)

być może tak :oops:
jak zacząłem robić w końcu w trybach , foty zaczeły wychodzić ok ale tak jak pisałem wczesniej chyba w k200d program auto (i tematyczne) jakoś sprawniej sobie z tym radził i tam nie spotkałem takich sytuacji :roll:

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
arob napisał/a:
raz wychodzi ok a raz przejarane.
Zwróc uwagę czy ma na to wpływ ogniskowa ,czy też niezależnie od ogniskowej się to dzieje.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
arob napisał/a:
czy zmiana kompensacji błysku zmieni moc błyśniecia czy może jego długość
To niedokładnie tak: kompensacja ma zmienić moc błysku w stosunku do optymalnej wyznaczonej przez aparat. A zmiana mocy błysku..WRÓĆ... nie moc właśnie, tylko energia błysku zmienia się w zależności od ilości potrzebnego światła. A zmiana ta dokonywana jest przez regulację czasu błysku. O to chodziło?

bEEf napisał/a:
gromkie NI
Ja te. Zawsze mnie brak zdjęć w postach drażn.
;-) :-B

kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
arob napisał/a:
jak zacząłem robić w końcu w trybach , foty zaczeły wychodzić ok

Przy trybach Auto, Av,Sv,P korpus tak ustawia parametry (filozofia inżynierów Pentaxa) aby nie było potrzeby doświetlać lampą (chowamy lampę i prawie te same parametry) dlatego może jak błyśnie lampa to trochę przepala. Przy Trybie M i TV nie zauważyłem przepaleń.
.

kwrom napisał/a:

Przy trybach Auto, Av,Sv,P korpus tak ustawia parametry (filozofia inżynierów Pentaxa) aby nie było potrzeby doświetlać lampą (chowamy lampę i prawie te same parametry)

właśnie do tych samych wniosków doszedłem. Mam wrażenie że przy auto aparat nie bierzę pod uwagę że ma robić z lampą i czsami wychodzi to co wychodzi

i nie można ustawić (narzucić -usztywnić) czasu lampy oczywiście w trybach automatycznych

Jakiego czasu lampy? Co masz na myśli?
W trybie "dla zielonych", znaczy członków greenpeace chyba, aparat dobiera wszystko dla zdjęć z lampą, jeśli lampa jest włączona. W AV itp. aparat robi zdjęcia jak dla tych trybów właśnie, niby dlaczego miałoby być inaczej?? Wtedy przecież te AV, TV i inne straciłyby swoje właściwości i sens istnienia, nie?
W tych trybach mamy możliwość kompensacji samego błysku bez ruszania pozostałych parametrów ekspozycji - idealna sprawa, jeżeli chcemy np rozświetlić cienie, albo doświetlić pierwszy plan nie tracąc jaśniejszego tła itd.

Kiwak napisał/a:
Jakiego czasu lampy? Co masz na myśli?

Przykład tryb P (pokój niezbyt duży oświetlenie sztuczne scena rodzinna na przykład bawiące się dzieci)
ISO 200 do 3200 (obojętne co ustawię aparat przeważnie ustawi najwyższe chyba że jest bardzo jasno)
korpus ustawia: czas 1/15 przesłona 3,5 dla ogniskowej 18mm , lub 1/30 przesłona 5,6 dla 55mm - podnoszę lampę i nic się z parametrami nie zmienia (jak robię zdjęcie to lampa ledwo błyśnie) . Przy dzieciach i nie tylko czasy 1/15 do 1/30 to poruszone zdjęcie (i balans przy sztucznym oświetleniu głupieje). Oczywiście są tryby Tv i M.
Przy trybie M ustawiam czas np. 1/180 (może dużo ale mogę mniej) przysłona np. 8 (powiedzmy dla lepszej głębi) ISO np. 400 robię zdjęcie z lampą (lampa błyska mocniej bo ma przecież zakres minimum 5m) dzieci nie poruszone tyły w miarę doświetlone (i nie martwię się z balansem bo ustawiam na lampę).

[ Dodano: 2009-12-30, 23:55 ]
Chciałbym aby czasy przy podniesionej włączonej lampie przy trybach Auto, Av,Sv,P nie były dłuższe niż np.1/60 (chyba że tego chcę).

Ależ kwrom, tak ma być! Chcesz walić z lampą jako głównym źródłem światła, włącz full auto, albo tryb X ..zaraz, K-X to ma? Nie ma... :-( To włącz auto pict albo któryś z programów ukrytych pod scene. Jak chcesz mieć kontrolę nad zdjęciem (albo trzeba pokazać światu, że zielony jest dla mięczaków ;-) ), to daj M, ustaw 1/180s, przysłoną steruj, jak w Av, a lampa zrobi swoje w P-TTL-u. O, już jesteś diehard ;-)
Av musi być sobą, bo inaczej jak byś robił foty typu "zamyślona panienka na tle panoramy miasta nocą"? Pewnie też manual, ale na Av jest łatwiej, poważnie.

A o ten Twój czas lampy pytałem, bo daję głowę, że Tobie czas błysku lampy nie robi, a chyba wiesz, że ma się on nijak do czasu migawki...

Przejęzyczenie chodziło o czas migawki
Kiwak napisał/a:
przysłoną steruj, jak w Av
i k-x ustawia 1/15 do 1/30 (ciut za długi czas) w zależności od przysłony chyba chodziło o Tv i sterowanie czasami migawki.

[ Dodano: 2009-12-31, 01:16 ]
Kiwak napisał/a:
To włącz auto pict albo któryś z programów ukrytych pod scene
auto pic nie używam (podobne zachowanie czasów migawki przy włączonej lampie) a scene np. dzieci czy zwierzęta czasy migawki krótkie ale brak np. ustawień balansu.
Dlatego przestawiłem się na M i Tv.

Skocz do: