kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
ja wiem co się popsuło.
(długa pauza)
komputer się popsuł.
oby w nowym roku wiodło się coraz lepiej.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
kapsel, dzięki

jakby się popsuło 15 minut wcześniej, to bym odebrał to za dobrą monetę (żeby w nowy rok wejść z dobrym sprzętem), a tak, to pierwszą rzeczą która mi się wydarzyła w nowym roku, to pad sprzętu :-P

ale w każdym razie, dzięki agrestowi moja żona nie przegapi w ten weekend żadnego babskiego serialu, bo pożyczona od niego karta graficzna już się wygrzewa w kompie, a kanały w tunerze TV wyszukują :-P

suczong  Dołączył: 26 Paź 2008
opiszon, miałem podobne problemy z 7900 gs. Sprawdź jakie masz temperatury na karcie. Jeżeli w porządku to znaczy, że pamięci są skopane na karcie. Możesz jeszcze próbować zmieniać taktowanie na karcie. Zmieniałeś ostatnio system na Viste lub 7?

suczong, temperatury niskie (mniej niż 40 stopni), system to XP

karta wróci do poprzedniego właściciela - dał mi miesiąc czasu gwarancji rozruchowej, która mija w środę ;-)

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Cytat
w Windowsie wspomniany efekt też się pojawia, ale po ustawieniu palety kolorów na 16 bit
na 32 bitach wszystko jest w porządku

Bardziej prawdopodobne - DAC leży na karcie. Mniej prawdopodobne - pamięć.
Przy pamięci efekty najczęściej są trochę inne i rzadziej występują w trybach nie zajmujących pamięci (...czyli np. w trybie tekstowym). IMO to bardziej wygląda na DAC.
Miałem coś podobnego w kompie z gieforcem 6200 na pokładzie.

Zresztą rozważania "co padło" są mało istotne: diagnoza - tak czy inaczej, wymienić kartę. ;-)

Cytat
Zresztą rozważania "co padło" są mało istotne: diagnoza - tak czy inaczej, wymienić kartę. ;-)
:mrgreen:

no to teraz pytanie

GF 9500GT czy Radeon HD4650 :?: ;-)

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
Za ~230zł wyczaisz Radeon HD4670, znacznie wydajniejsza niż Geforce w tej cenie.
Pamięci DDR3, żre bardzo mało prądu.

Unikaj HD4650.

Cytat
Unikaj HD4650.

:?:
gdyż ponieważ :?:

230 to grubo powyżej mojego limitu na kartę graficzną, dlatego rzuciłem 2 propozycje, dla mnie sensownie cenowo ;-)

ja wiem, że zawsze jest tak, że za 50-100zł więcej mam coś o wiele lepszego, ale kwestia jest taka, żeby tych 50-100zł nie dokładać do założonego limitu cenowego ;-)
limit jest twardy i nie przekraczalny

właściwie to z chęcią bym został przy tym GF 7300GT które wczoraj pożyczyłem od agresta i ją odkupił, ale będę niedługo potrzebował podłączyć TV do komputera via HDMI a nie chcę ciągnąć drugiego kabla do przesłania dźwięku, więc potrzebna mi będzie karta która puszcza dżwięk via wyjście DVI bądź HDMI a z tego co się orientuję, to 7300GT takich bajerów nie wspiera ;-)

opiszon napisał/a:

gdyż ponieważ

2x mniejsze i wolniejsze pamięci, niższe taktowanie (oszczędzanie producenta na siłę).

Skoro taki limit, to lepsza będzie 9500GT ;-)

ysiulec napisał/a:
Skoro taki limit, to lepsza będzie 9500GT ;-)

no widzisz, i od razu się przyjemniej rozmawia ;-)

a jak z HDCP w geForce'ach, wiem że w ATI trzeba przełączać wyjście dźwięku w systemie, żeby przechodził sygnał przez HDMI, natomiast w GF trzeba podłączyć fizycznie kabelek, mam rację :?:

W Geforce da się, tylko trzeba zaznaczyć wyjście audio (SPDIF) na dźwiękówce.
Oraz sprawdzić czy do dobrych pinów (SPDIF + GND) sie podłączyło kabelki.

ysiulec, czyli w praktyce łatwiej niż w Radkach, bo raz podpinam kable i potem śmiga cały czas, a nie że muszę przełączać z jednej karty dźwiękowej na drugą :idea:

ok, to mnie chyba bardziej nakieruje na GeForce'a, bo taka funkcjonalność jest mi bardziej miła niźli np większa wydajność w grach, z której niewiele skorzystam ;-)

Tak, po podłączeniu karty graf. z płytą kablem spdif i ustawieniu w systemie domyślnego wyjścia na spdif albo jeszcze lepiej hdmi (powinno być po podłączeniu tv przez przejściówkę) będzie działać bez żadnego problemu :-D

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Takie mam pytanie do obeznanych ze sprzętem i oprogramowaniem...

Czy jest możliwe, żeby z kompa szedł jakiś ruch, nie uwzględniony w liczniku pakietów we właściwościach połączenia? Czy programy typu netmeter zliczają absolutnie cały ruch sieciowy?

H.M., chcesz mieć pewność, to zainstaluj
Wireshark - http://www.wireshark.org/
i patrz co leci

co do sposobu działania wspomnianego przez ciebie oprogramowania, to nie mam pojęcia

[ Dodano: 2010-01-04, 10:11 ]
ja mam jeszcze jedno pytanie

co lepsze w tej samej cenie
256 DDR3 czy 512 DDR2 na karcie graficznej :?: (przychylam się do GDDR3, bo szybsze, ale nie wiem czy 256 to nie za mało :?: )

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
opiszon napisał/a:

co lepsze w tej samej cenie
256 DDR3 czy 512 DDR2 na karcie graficznej :?: (przychylam się do GDDR3, bo szybsze, ale nie wiem czy 256 to nie za mało :?: )
Ja bym wybrał mniej pamięci na karcie graficznej ale szybszej (czy bym grał czy nie).

Niektóre karty korzystają z opcji w BIOS, która pozwala wydzielić np. 128 lub 256mb RAM dla karty graficznej. Przynajmniej tak było w AGP.
Z pewnością korzystają z tego karty Nvidia z funkcją TC - Turbo Cache.

ysiulec napisał/a:
TC - Turbo Cache.

w takie zabawy to ja się nie zamierzam bawić ;-)

tym bardziej że jestem limitowany do 2GB RAM

Fizycznie czy mentalnie ?

ysiulec, fizycznie niestety

mentalnie nie miałbym zahamowań żeby coś dołożyć :-P
co nie zmienia faktu, że 2GB w tym komputerze mi kompletnie wystarcza ;-)

Skocz do: