Pozdrawiam,
thrackan
Kiev 6C, Lubitel 166U | MZ-10, CE-4, P50
i jak zwykle pojawia sie znikad grzegorzgr ze swoimi madrosciami..
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
grzegorzgr napisał/a:widze tu kawał dobrej rzenieśniczej roboty BRAWO . zarówno jak nóż jak i zdięcja. podziel sie z nami wiadomością jak ci sło wiercenie w nożu ? i z kąt wziołeś brzeczczot noża.
Żaba napisał/a:Takim z resora od stara lata ciąłem i rąbałem drewno na rodzinnych ogniskach - ech niestety do czasu, kiedyś w niesprawnych rekach został złamany
Żaba napisał/a:popełnił ich kilka zarówno ozdobnych jak i tych użytkowych
Pozdrawiam,
thrackan
Istud vinum, bonum vinum, vinum generosum
Reddit virum curialem probum animosum.
Jimmy napisał/a:będę brutalny. Mimo pełnej sympatii.
Jimmy napisał/a:Niestety jak dla mnie rękojeść jest zbyt masywna w stosunku do głowni i ją przytłacza (a dupka jakaś trochę mała). Szlify rękojeści są nierówne, czy to tylko tak wygląda?
Jimmy napisał/a:Szlify rękojeści są nierówne, czy to tylko tak wygląda? Podobnie jak dopasowanie bolstera to głowni?
Jimmy napisał/a:Jak się zobaczymy to masz przynieść i dać pomacać
Jimmy napisał/a:Ale wiesz z nożem to jak z piwem (i podobno żoną) - pierwszy tak na szybko, nerwowo i niecierpliwością. Drugiego to się w ogóle nie zauważa, ot po prostu jest. Dopiero trzeci jest ten pierwszy właściwy.
Pozdrawiam,
thrackan
thrackan napisał/a:Rękojeść jest umyślnie zbyt masywna.
thrackan napisał/a:Niestety w czasie wiercenia powstały w powierzchni otworu na tang nierówności, które wypełniałem żywicą barwioną opiłkami tego samego drewna.
Jimmy napisał/a:No chyba, że tak miało być.
Pozdrawiam,
thrackan
thrackan napisał/a:Właścicielka noża była chyba najbardziej zachwycona zapachem oleju duńskiego
niestety nie, ale swego czasu był i piec i fachowiec do tego pieca - było minęło. Na razie są plany i pewne pomysł, kto wie... - ja ewentualnie zdjęcia zrobięthrackan napisał/a:Szkoda... ale to znaczy, że powinieneś mieć w domu warunki do wykucia noża.
zrobię zdjęcia i wrzucę na forum to się wyjaśni Postaram się w tym tygodniu, mam cichą nadzieje że was trochę zaskoczą i przypadną do gustu.thrackan napisał/a:A czym się jedne różniły od drugich?
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Żaba napisał/a:Ja noży nie robię, ale mam dwa takie bardzo fajne, to się pochwalę
Pozdrawiam,
thrackan
zaskakująco poręczne i wygodne. Te akurat traktuję jako ozdobne i żal mi ich do codziennej eksploatacji - zasłużyły na emeryturęthrackan napisał/a:Ale ten typ noży jest mi zupełnie obcy. Nigdy kukri w łapie nie miałem.
Żaba napisał/a:thrackan niestety ale rozczaruje Cię. Teb pierwszy to stary nóż wojskowy - standardowe wyposażenie Gurkhów w armii brytyjskiej (pozwolili im na taki "akcent kulturowy").
ten większy to klasyczne kukri z Nepalu, taka ciupaga w wersji Gurkhów nepalskich
Żaba napisał/a:Noże kolega wygrzebał na starociach w UK lat temu z 8 i dał mi w prezencie, wiedząc, że bardzo pragnę taki majcher posiadać.
Pozdrawiam,
thrackan
Pozdrawiam,
thrackan
thrackan napisał/a:teraz w jukeju podobno jest zakaz poruszania się po ulicy z nieskładanym nożem...
romeoad napisał/a:To w jaki sposób można przynieść do domu świeżo kupiony komplet noży kuchennych?
Pozdrawiam,
thrackan