grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
owies w butach
czym zastąpić owies który można używać do suszenia butów. wyjasniam suchy owies wsypać na noc do zmoczonych butów odbierze on wilgoć, rano go wysypać dać na brytfanne wysuszyć itak na okrągło takie perpetum mobile. czym zastąpić owies- słoma odpada brzytko wygłąda jak wystaje z butów.
 

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
sól z ryżem w lnianym woreczku.
 

Danin  Dołączył: 10 Gru 2007
A nie może być po prostu gazeta? :roll:
 

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Danin napisał/a:
A nie może być po prostu gazeta? :roll:

Może, ale ma wady:
a) gdy namoknie jest podatna na porwanie. Po każdym wysuszeniu staje się trochę bardziej krucha i łamliwa. Przykleja się do wnętrza buta w stanie mokrym.
b) farbuje wyściółki skórzane i z cambrelle
c) trzeba je częściej zmieniać
d) nie może służyć jako łatwodostępny zapas jedzenia na naprawdę czarną godzinę (gazeta niby może bodajże po wygotowaniu w kwasie siarkowym, ale...)
 

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Danin napisał/a:
A nie może być po prostu gazeta


Ja używam gazety. Owies, to pokarm dla konia. Szkoda marnować, bo użyty do suszenia butów, już sie nie nadaje do spożycia, szczególnie dla konia. Pozdrawiam!
 

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
ja uzuwam suchego chleba, buty suche koń zadowolony hehehe
ale pomysł z tym owsem najlepszy sposób to gazety, papier, słoma, siano
lub ognisko ale nie palić ich w ognisku tylko postawić w takiej odległości aby ogrzewały sie do 50 stopni przed suszeniem wypastować na naddatkiem żeby skóra nie wysuszyła się za bardzo zawsze tak robiłem nigdy buty mi się nie rozpadły
(opinacze czarne, opinacze brązowe, józefy, buty taktyczne ze skóry i cordury też tak suszyłem)
 

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
adriano210 napisał/a:
ja uzuwam suchego chleba,


:-/
Nie mógłbym tak. W domu rodzinnym wpojono mi szacunek dla chleba. Chleba jako podstawowego pokarmu, efektu pracy wielu ludzi i symbolu życia. Jeżeli już chleb usycha, to podpiekam go, kruszę jako zagęszczacz do zupy albo karmię nim ptaki. Nie mogę ścierpieć, jak ktoś marnuje chleb, jak w hipermarketach ludzie potrafią upuścić bułki na podłogę, wziąć świeże z pojemnika i odejść, jakby nigdy nic. A przecież wystarczyło by podnieść te z ziemi i położyć gdzieś na stoliku czy półce...

W dzisiejszym społeczeństwie wielu ludzi nie docenia prostych rzeczy będących podstawą życia.

Smutne to.

Dlatego też czuję głęboką pogardę dla ludzi odpowiedzialnych za wprowadzenie w tym kraju przepisów uniemożliwiających rozdawanie niesprzedanego pieczywa ubogim.

Zdarzyło mi się kiedyś przez miesiąc nie jeść chleba. Długa wędrówka w górach o samym ryżu i kaszy z sosami oraz konserwami (w dwóch sklepach trafiliśmy na puste półki i jedynie zapowiedź dostawy) To było dawno temu, ale do dziś pamiętam, jak bardzo tęskniłem za chlebem. Byłem gotów oddać swój zegarek za bochenek. Serio. A kiedy pod koniec wędrówki spotkaliśmy dwoje ludzi, którzy połamali się z nami swoim chlebem... jakie to było piękne! Nie pamiętam, ile dokładnie miałem lat, nie pamiętam nawet, jakie to były góry, prócz tego że miały kolorowe jeziorka. Ale nigdy nie zapomnę smaku tego kawałka chleba.

Teraz chodzę na wyprawy z mąką. Chleb pieczony w żarze ogniska z własnoręcznie rozrobionego ciasta po długim dniu wędrówki - to jedna z najlepszych rzeczy, jakie dane mi było jeść. Podnosi na duchu i daje czystą, dziecięcą wręcz radość.
 

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
"Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba.
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie.
Dla darów Nieba....
Tęskno mi, Panie..."

C.K. Norwid
 
dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
mygosia, :-B
 

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Cytat
Teraz chodzę na wyprawy z mąką. Chleb pieczony w żarze ogniska z własnoręcznie rozrobionego ciasta po długim dniu wędrówki - to jedna z najlepszych rzeczy, jakie dane mi było jeść. Podnosi na duchu i daje czystą, dziecięcą wręcz radość.


O! to mi się podoba ;)
Moge prosić o przepis?
 

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Prawdziwi twardziele nie noszą mąki ( nawet zimą ) , kłos na kamyk drugim mielimy - patrz Kwicoł " ... śnieg po pas a my boczkiem przez żyto , cichuśko pod zamecek ... " :mrgreen:
 

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Prawdziwi twardziele robia make z orzeszkow buczynowych :->
 

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
thrackan napisał/a:
albo karmię nim ptaki
thrackan napisał/a:
uniemożliwiających rozdawanie niesprzedanego pieczywa ubogim.


Chlebem nie powinno się karmić ptaków dlatego, że chleb zawiera sól i inne składniki szkodliwe dla organizmu ptaka.

Rozdawanie chleba biednym - to fakt prasowy-medialny. Legnicki piekarz (z zawodu inżynier) ogłosił upadłość gdy nie mógł "dokonywać cudów z podatkiem WAT".
Mało było produkcji pieczywa a więcej cudów. Pozdrawiam!
 

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Thrackan, to masz podobne podejście, jak moja żona. Ja tam wolę, żeby się zsechł chleb, niż żeby się zepsuło jakieś mięso czy wędlina, bo do ich pozyskania trzeba było zarżnąć zwierzę, więc szkoda, żeby się marnowały.
 

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Mygosiu, dziękuję.
Ech, zaraz pójdę po tomik Norwida i tyle będzie z nauki do sesji :-)

H.M., jasne. Piekę głównie bannocka jeżeli mam składniki. Na początek spróbuj z przepisów, a potem kombinuj wedle intuicji i upodobań:
http://survival.strefa.pl/patenty.htm#56
http://www.youtube.com/watch?v=14ZiaNRZW5E (od 5:00, ale polecam cały odcinek)
Stałe składniki to w sumie woda, mąka i proszek do pieczenia (podobno da się zastąpić potażem z popiołu z ogniska, ale jeszcze nie próbowałem). Reszta wedle gustu. Ja uwielbiam wersję z podsmażonym boczkiem, tymiankiem (ten da się znaleźć w terenie) i oliwkami (kupuję na specjalną okazję w małych woreczkach z Tesco - dobre do plecaka) i odrobiną soli.
... ale pozostają i inne rodzaje pieczywa do wypróbowania:
http://survival.strefa.pl/chleb.htm

Smacznego!

[ Dodano: 2010-01-12, 14:13 ]
mygosia napisał/a:
Prawdziwi twardziele robia make z orzeszkow buczynowych :->

Prędzej próbowałbym mąki z nasion turzyc (wszystkie w PL są ponoć jadalne) i od biedy z pokruszonych żołędzi, jakby udało się pozbyć taniny.

 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
thrackan napisał/a:
podsmażonym boczkiem

To te resztki z pieczenia dzika ;-)
 

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Nazwany napisał/a:
Chlebem nie powinno się karmić ptaków dlatego, że chleb zawiera sól i inne składniki szkodliwe dla organizmu ptaka.

Wierzę, choć słyszę o tym po raz pierwszy. Ale czy nie lepsze to, niż śmierć głodowa dla ptaka zimą w mieście?

Nazwany napisał/a:
Rozdawanie chleba biednym - to fakt prasowy-medialny. Legnicki piekarz (z zawodu inżynier) ogłosił upadłość gdy nie mógł "dokonywać cudów z podatkiem WAT".
Mało było produkcji pieczywa a więcej cudów. Pozdrawiam!

Mam rozumieć, że to była bujda? A co się dzieje z całym pieczywem niesprzedanym w sklepach danego dnia, skoro już następnego ranka widać tylko świeże? Słyszałem, że jest "utylizowane".

PiotrR napisał/a:
Ja tam wolę, żeby się zsechł chleb, niż żeby się zepsuło jakieś mięso czy wędlina, bo do ich pozyskania trzeba było zarżnąć zwierzę, więc szkoda, żeby się marnowały.

Ogólnie nie lubię marnować jedzenia. U mnie mięso się nie marnuje. Mam pokręconego pda z lekkim bzikiem i nawet jak dostanie świeże mięso, to czeka, żeby lekko się nadpsuło i dopiero zjada :roll: Więc mięsa nie wyrzucam, bo zawsze się znajdzie konsumentka (suczka).
 

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
thrackan napisał/a:
Mam rozumieć, że to była bujda? A co się dzieje z całym pieczywem niesprzedanym w sklepach danego dnia, skoro już następnego ranka widać tylko świeże? Słyszałem, że jest "utylizowane".


Zawsze myślałem, że się je przerabia na bułkę tartą. Czy jest na sali piekarz?
 

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
renko napisał/a:
Zawsze myślałem, że się je przerabia na bułkę tartą. Czy jest na sali piekarz?

W domu to też robię, jak akurat nie ma innego zastosowania. Jeżeli taki jest los niesprzedanego chleba, to przywróciłoby mi to trochę wiarę w ludzkie myślenie.
 

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
renko napisał/a:
Zawsze myślałem, że się je przerabia na bułkę tartą. Czy jest na sali piekarz?

Żona parę lat pracowała w piekarni (nie jako piekarz) i tak właśnie jest. Trze się na tartą.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach