badworm napisał/a:dowiedziałem się, że to może być jej wina a dokładniej niepełnej kompatybilności z tym obiektywem
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
badworm napisał/a:Od około 2 miesięcy jestem posiadaczem obiektywu Sigma 24-135 f/2.8-f/4.5, współpracującego z K10D (firmware 1.10). Obiektyw jest po naprawie - wymianie elektroniki. W ciągu tych dwóch miesięcy dwukrotnie zdarzyło mi się, że pracował on w sposób nie do końca poprawny - aparat wychodził z menu głównego bądź podręcznego tuż po wejściu tam a przy ustawieniu na AF-S zachowywał się jakby był ustawiony na AF-C. Nie pomagał restart aparatu ani zdjęcie obiektywu i ponowne założenie. Wcześniej nie było oczywiście żadnych tego typu problemów przy współpracy z obiektywami kitowymi. W ramach gwarancji na wcześniej wykonaną naprawdę oddałem obiektyw do serwisu autoryzowanego Sigmy w Gdyni ale dzisiaj dostarczając im jeszcze puszkę dowiedziałem się, że to może być jej wina a dokładniej niepełnej kompatybilności z tym obiektywem. Nie za bardzo chce mi się w to wierzyć. Jak to jest faktycznie? Rozumiem problemy w drugą stronę - jakiś nowy obiektyw ze starszą puszką ale przecież Pentax jest słynny z kompatybilności wstecz.
Pentax LX + FC-1 + 24mm/2.8 + 40mm/2.8 + 50mm/1.2
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
JackDeJack napisał/a:BTW - to szkło ma _basta_ i mpp08 może zapytać jak u nich to wygląda.
JackDeJack napisał/a:amina, Jak chcesz to pożyczę od kumpla jego sztukę i możesz sprawdzić.
Szkło ma takie himery od czasu do czasu, ale to nie znaczy że nie daje się go używać bo jednak w 99% przypadków działa bezproblemowo.
Pentax LX + FC-1 + 24mm/2.8 + 40mm/2.8 + 50mm/1.2
mógłbyś rozwinąć.Oruniak napisał/a:(S 17-70 stwarzał więcej problemów).
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI