badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Sigma 24-135 a współpraca z K10D
Od około 2 miesięcy jestem posiadaczem obiektywu Sigma 24-135 f/2.8-f/4.5, współpracującego z K10D (firmware 1.10). Obiektyw jest po naprawie - wymianie elektroniki. W ciągu tych dwóch miesięcy dwukrotnie zdarzyło mi się, że pracował on w sposób nie do końca poprawny - aparat wychodził z menu głównego bądź podręcznego tuż po wejściu tam a przy ustawieniu na AF-S zachowywał się jakby był ustawiony na AF-C. Nie pomagał restart aparatu ani zdjęcie obiektywu i ponowne założenie. Wcześniej nie było oczywiście żadnych tego typu problemów przy współpracy z obiektywami kitowymi. W ramach gwarancji na wcześniej wykonaną naprawdę oddałem obiektyw do serwisu autoryzowanego Sigmy w Gdyni ale dzisiaj dostarczając im jeszcze puszkę dowiedziałem się, że to może być jej wina a dokładniej niepełnej kompatybilności z tym obiektywem. Nie za bardzo chce mi się w to wierzyć. Jak to jest faktycznie? Rozumiem problemy w drugą stronę - jakiś nowy obiektyw ze starszą puszką ale przecież Pentax jest słynny z kompatybilności wstecz.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
badworm napisał/a:
dowiedziałem się, że to może być jej wina a dokładniej niepełnej kompatybilności z tym obiektywem

Dopasowanie kury do jajka.

lamina  Dołączył: 15 Gru 2008
Re: Sigma 24-135 a współpraca z K10D
badworm napisał/a:
Od około 2 miesięcy jestem posiadaczem obiektywu Sigma 24-135 f/2.8-f/4.5, współpracującego z K10D (firmware 1.10). Obiektyw jest po naprawie - wymianie elektroniki. W ciągu tych dwóch miesięcy dwukrotnie zdarzyło mi się, że pracował on w sposób nie do końca poprawny - aparat wychodził z menu głównego bądź podręcznego tuż po wejściu tam a przy ustawieniu na AF-S zachowywał się jakby był ustawiony na AF-C. Nie pomagał restart aparatu ani zdjęcie obiektywu i ponowne założenie. Wcześniej nie było oczywiście żadnych tego typu problemów przy współpracy z obiektywami kitowymi. W ramach gwarancji na wcześniej wykonaną naprawdę oddałem obiektyw do serwisu autoryzowanego Sigmy w Gdyni ale dzisiaj dostarczając im jeszcze puszkę dowiedziałem się, że to może być jej wina a dokładniej niepełnej kompatybilności z tym obiektywem. Nie za bardzo chce mi się w to wierzyć. Jak to jest faktycznie? Rozumiem problemy w drugą stronę - jakiś nowy obiektyw ze starszą puszką ale przecież Pentax jest słynny z kompatybilności wstecz.

ufff... a o malo co nie kupilem tego obiektywu... ale byles szybszy... ciekawe czy z k7 dzialalo by poprawnie.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
lamina, Jak chcesz to pożyczę od kumpla jego sztukę i możesz sprawdzić.
Szkło ma takie himery od czasu do czasu, ale to nie znaczy że nie daje się go używać bo jednak w 99% przypadków działa bezproblemowo.

Dziwne jest jednak to, że z K100DS i analogiem MX30 pracuje bez zająknięcia.

[ Dodano: 2010-01-13, 09:54 ]
BTW - to szkło ma _basta_ i mpp08 może zapytać jak u nich to wygląda.

[ Dodano: 2010-01-13, 10:58 ]
Z zakamarków pamięci świta mi że czytałem coś na PentaxForum o tych problemach i niektórzy mieli je nawet z 24-70. Podobnie jak u mnie ktoś pisał ,że z K20D kicha od czasu do czasu, a na K100D śmiga aż miło - więc coś na rzeczy jest jeśli chodzi o soft w nowych puszkach.

:idea: Chyba kupię sobie jakąś kasetkę i poszukam tego szkiełka znowu - do samochodu jako AllTimeCameraSet jak znalazł :-P

_basta_  Dołączył: 13 Lip 2008
JackDeJack napisał/a:
BTW - to szkło ma _basta_ i mpp08 może zapytać jak u nich to wygląda.

Z GX-20 - najmniejszych problemów, w zasadzie nie zdejmuję z korpusu.

lamina  Dołączył: 15 Gru 2008
JackDeJack napisał/a:
amina, Jak chcesz to pożyczę od kumpla jego sztukę i możesz sprawdzić.
Szkło ma takie himery od czasu do czasu, ale to nie znaczy że nie daje się go używać bo jednak w 99% przypadków działa bezproblemowo.

bardzo chetnie... szukam tego szkielka od dosc dawna i ciagle nie moge trafic, potrzebne mi jest jako taki typowy wycieczkowy zoomik.

Oruniak  Dołączył: 02 Paź 2009
Obiektyw kupiłem mając jeszcze K 10,działał b.dobrze(S 17-70 stwarzał więcej problemów).Teraz Sigma 24-135 z K 7 stanowi dobry zestaw dla mnie.Lepsze i szybsze ustawianie ostrości,nawet ptaków.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Oruniak napisał/a:
(S 17-70 stwarzał więcej problemów).
mógłbyś rozwinąć.

Oruniak  Dołączył: 02 Paź 2009
Trudno nazwać to może aż problemami,ale po kupieniu 24-135,ma się takie wrażenia.Może to marginalne zdarzenia(w odniesieniu do ilości zdjęć wykonanych 17-70 przez ponad 2 lata),ale myślę,że waga elementów optycznych ma znaczenie,24-135 pewniej ustawia ostrość.Kiedy kupuje się obiektyw starszej generacji,można spodziewać się różnych wyników(sposób użytkowania przez poprzednika),a tu miłe zaskoczenie.Stąd moje określenie może na wyrost z "problemami 17-70".

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Ku mojemu zaskoczeniu, otrzymałem wczoraj przed południem telefon z serwisu z informacją, że obiektyw jest już do odbioru. Na miejscu dowiedziałem się, że pomimo całodniowych testów nie udało się zaobserwować wspomnianych przeze mnie objawów wskutek czego cała "naprawa" ograniczyła się do skalibrowania zestawu obiektyw+body. Nie mam w sumie pretensji do serwisu - u mnie takie objawy wystąpiły dopiero dwa razy i to w odstępie miesiąca. Nie znaleźli nic - trudno, jeśli usterki nie będą się nasilać to mogę z tym żyć a rozstanie z aparatem na kilka tygodni byłoby co najmniej kłopotliwe.

Skocz do: