ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Sankowa lampka wspomagania AF
Wydaje mi się, że taki temat był, ale oczami się dopatrzeć nie mogę a szukajka na moje zapytania się też krzywo zapatruje. Sprawa jest taka, że wielu użytkowników sprzętu cyfrowego Pentaksa narzeka na niecelność układu AF w słabych warunkach oświetleniowych. Jak wszyscy chyba wiemy, bardzo dobrym pomocnikiem AF'a jest lampka wspomagająca, dla naszych aparatów (bez k-7) dostępna jedynie z zewnętrznymi lampami błyskowymi. Moje pytania są takie: czy istnieje opcja dostania samej lampki wspomagania AF (bez lampy :D) na jakim serwisie aukcyjnym czy coś? Myślę, że to niejednemu użytkownikowi by poprawiło humor... Żaden z naszych forumowych magików się nad tym nie zastanawiał?

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Eeeee...ten tego.... K-m w trudnych warunkach pomaga AF-owi błyskaniem wbudowanej.
W innych chyba też tak jest.
(chyba, że nie o taką pomoc Ci chodzi)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
anatol1 napisał/a:
K-m w trudnych warunkach pomaga AF-owi błyskaniem wbudowanej.

nie wiem czy wiesz, ale ten sposób doświetlania został już dawno uznany za denerwujący i niezbyt efektywny ;-)

nie zdarzyło mi się chyba ani razu, żebym użył tego feature w swoich aparatach, oprócz testu jak to działa

lampka diodowa jest jednak zdecydowanie lepsza - dlatego rozumiem rozważania ubeuszka

[ Dodano: 2010-01-19, 22:51 ]
ktoś na forum dzisiaj podawał ten link
http://akikorhonen.org/pr...ion=view&id=648
może da się coś takiego i do P wykombinować, a zamontować to na sanki, to już chyba najmniejszy kłopot ;-)

opiszon, o to to! Tylko trzeba rozkminić jak (napięcie na odpowiednich stykach lampki?) body prosi zew. lampę o podświetlenie AF, obudować ładnie, sprzedawać po 15 pln :-P

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
zawsze można sobie kupić 330FTZ

Jako wspomagacz af nadaje się doskonale, bo nie jest zbyt ciężka i ma nisko środek ciężkości. Od biedy można nią nawet coś dopalić - tylko w pełnym manualu, ale lampa elegancko podaje odległość poprawnej ekspozycji przy ustawionej w aparacie przesłonie :-)

l_uka, myślałem o takich rozmiarach

Ew. ciut większe. Jak w zapalniczkach mogą zmieścić to i w takim pudełeczku da się zmieścić :mrgreen:

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
nie to ale
ubeuszek napisał/a:
czy istnieje opcja dostania samej lampki wspomagania AF (bez lampy :D) na jakim serwisie aukcyjnym czy coś?

Może tu było napisane, więc w takim razie przypomnę albo podam jako coś w rodzaju ciekawostki (być może dla niektórych). Kiedyś (daaawno temu - wtedy jeszcze lustra nie miałem) gdzieś przeczytałem, że w trudnych warunkach można próbować wspomagać AF przy użyciu...zwykłego wskaźnika laserowego. Ale nigdy tej "metody" nie testowałem ;-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Pewnie, że można.. Dlaczego nie, przecież tu chodzi tylko o kontrast.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Tylko potem ów kontrast może na zawsze zniknąć... U osoby trafionej laserem w oczy ;-)

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Re: nie to ale
Rafi napisał/a:
w trudnych warunkach można próbować wspomagać AF przy użyciu...zwykłego wskaźnika laserowego.
Mój wysłużony, ale nadal kopiący tyłek nowym kompaktom, Sony V1 rzuca z diody laserowej serię kresek - zawsze perfekcyjnie trafia w punkt, nawet w całkowitej ciemności [wtedy kadruje się w podczerwieni, dopalając lampą IR - również wbudowaną].

Nadal dziwi mnie, czemu nowe kompakty nie są tak wyczesane jak ten aparat roku 2003. Miał wiele świetnych cech.

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
opiszon napisał/a:
anatol1 napisał/a:
K-m w trudnych warunkach pomaga AF-owi błyskaniem wbudowanej.

nie wiem czy wiesz, ale ten sposób doświetlania został już dawno uznany za denerwujący i niezbyt efektywny ;-)

No i co z tego, ważne, że jest i działa ;-)

Trzeba jeszcze wiedzieć co ubeuszek będzie focił - obiekty ruchome w ciemności,
to i tak będzie musiał korzystać z lampy błyskowej (i wspomagającej AF)
Jeśli to będą obiekty nieruchome (ekspozycja "na czas") to może sobie oświetlić je zwykłą latarką.
Poza tym - tak sobie myślę - dioda doświetlająca, na czas ekspozycji powinna być
wyłączona, a włączanie i wyłączanie paluchem może być trochę upierdliwe.

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
Oprócz linka o D2H jest dodatkowo to:
http://www.youtube.com/watch?v=oM22aKP0qio

Domyślam się że dioda IR może mieć za małą moc żeby doświetlić kadr, nie wiem czy nie będzie przekłamywała pomiaru światła. Nie mam żadnego pilota pod ręką żeby to sprawdzić. Może ktoś mógłby sprawdzić czy aparat lepiej sobie radzi z ostrzeniem na miejsce oświetlone diodą IR z pilota?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Marooned napisał/a:
Nadal dziwi mnie, czemu nowe kompakty nie są tak wyczesane jak ten aparat roku 2003. Miał wiele świetnych cech.

Tak mi się skojarzyło...
Everything New Sucks © 2010 KenRockwell.com

A co do wskaźników laserowych, to chyba widziałem kiedyś takie breloczki z wymiennymi głowicami do rzucania wzorków.

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Ja testuję takie rozwiązanie (króciutkie próby) Po odpowiednim ustawieniu lasera aparat ostrzy szybko i precyzyjnie.
Jak to działa. włączamy laser, naciskamy, aparat ostrzy, wyłączamy laser i robimy zdjęcie.
Jakby sie dało znaleść gdzieś sygnał do automatycznego włączenia takiego wspomagacza byłoby miło. Ale potwierdzam zę do portretów to się nie nadaje ze wzgledu włąśnie na oczy, choć jakby odpowiednio to opracować to kto wie?...

charfa  Dołączył: 03 Maj 2009
maser napisał/a:
Jakby sie dało znaleść gdzieś sygnał do automatycznego włączenia takiego wspomagacza byłoby miło.
Byłoby trudno. Nawet bardzo. Stopka Pentaxa nie ma dedykowanego pinu do wspomagania AF, więc prośba o nie pewnie jest wysyłana przez pin Digital. Rozkodowanie protokołu komunikacji po tym pinie na razie się nie udało, a przynajmniej ja nie znalazłem takiej informacji.

Jak komuś się uda, to go pewnie wszyscy elektronicy z tego forum ozłocą :)

Re: system
Nie ma sensu uzywac laserow i innych jesli chce ograniczyc wielkosc do minimum. Moze w momencie ustawiania ostrosci body wysyla napiecie miedzy jednym ze stykow a masa (sankami) ? ciekawe czy nie dalo by rady zasilic z body...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ubeuszek napisał/a:
Moze w momencie ustawiania ostrosci body wysyla napiecie miedzy jednym ze stykow a masa (sankami) ?

zapewne tak jest - w końcu lampka wspomagająca w lampach z pTTLem tak działa

tylko musiałbyś zbadać protokół komunikacyjny pTTLa ;-)

Stykow nie ma duzo. Sprobuje metoda prob, bledow i miernika. Z elektroniki jestem noga. Moglby mi ktos podpowiedziec jak najmniejszy uklad ktory zwiera zasilanie lampki kiedy z drugiej strony jest dany sygnal (stopka) tak zeby to co jest podane na lampce i na stopce nie laczylo sie ze soba? zeby body nie spalic.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
ubeuszek, może próbuj na starej kasecie?

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
ubeuszek napisał/a:
Moze w momencie ustawiania ostrosci body wysyla napiecie miedzy jednym ze stykow a masa (sankami) ?

Tutaj jest coś na ten temat:
http://www.pentaxforums.c...r-f-pinout.html
Cytat
The digital pin produces a seemingly voltage of 3.9V when AF is pressed. In reality it's a digital signal with a protocol not known to me. It's used to communicate between body and flash.

Cytat
I quickly put a meter over the hotshoe digital pin and found that it is triggered via the AF. However it seems to only trigger once. Does anyone know if it requires any of the other pins to be connected so that it resets. Or is this all done via the protocol that it transmits?

Skocz do: