36. WWW
K-m + AF200SA + podstawowe szkiełka + małe muzeum w szafie
anatol1 napisał/a:K-m w trudnych warunkach pomaga AF-owi błyskaniem wbudowanej.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
36. WWW
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
36. WWW
ubeuszek napisał/a:czy istnieje opcja dostania samej lampki wspomagania AF (bez lampy :D) na jakim serwisie aukcyjnym czy coś?
kaSetka z zabawkami
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Mój wysłużony, ale nadal kopiący tyłek nowym kompaktom, Sony V1 rzuca z diody laserowej serię kresek - zawsze perfekcyjnie trafia w punkt, nawet w całkowitej ciemności [wtedy kadruje się w podczerwieni, dopalając lampą IR - również wbudowaną].Rafi napisał/a:w trudnych warunkach można próbować wspomagać AF przy użyciu...zwykłego wskaźnika laserowego.
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
opiszon napisał/a:anatol1 napisał/a:K-m w trudnych warunkach pomaga AF-owi błyskaniem wbudowanej.
nie wiem czy wiesz, ale ten sposób doświetlania został już dawno uznany za denerwujący i niezbyt efektywny
K-m + AF200SA + podstawowe szkiełka + małe muzeum w szafie
Marooned napisał/a:Nadal dziwi mnie, czemu nowe kompakty nie są tak wyczesane jak ten aparat roku 2003. Miał wiele świetnych cech.
Pozdrawiam
Michał
7.1-21.3mm 1:1.8-2.6 | 4.95-35.4mm 1:3.3-5.2 | 18-70mm 1:3.5-4.5 | 50mm 1:1.7 | 50-150mm 1:3.8
K-3 K200 +....kilkadziesiąt kilo gratów...
Byłoby trudno. Nawet bardzo. Stopka Pentaxa nie ma dedykowanego pinu do wspomagania AF, więc prośba o nie pewnie jest wysyłana przez pin Digital. Rozkodowanie protokołu komunikacji po tym pinie na razie się nie udało, a przynajmniej ja nie znalazłem takiej informacji.maser napisał/a:Jakby sie dało znaleść gdzieś sygnał do automatycznego włączenia takiego wspomagacza byłoby miło.
Pentax k200D | Zenit 12xp | - | DA 18-55/3,5-5,6 | Auto Revuenon 135/2,8 | Helios 44m-4 58/2 | - | Canon Speedlite 200E
36. WWW
ubeuszek napisał/a:Moze w momencie ustawiania ostrosci body wysyla napiecie miedzy jednym ze stykow a masa (sankami) ?
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
36. WWW
Yashica Mat124, Canon 100d
ubeuszek napisał/a:Moze w momencie ustawiania ostrosci body wysyla napiecie miedzy jednym ze stykow a masa (sankami) ?
CytatThe digital pin produces a seemingly voltage of 3.9V when AF is pressed. In reality it's a digital signal with a protocol not known to me. It's used to communicate between body and flash.
CytatI quickly put a meter over the hotshoe digital pin and found that it is triggered via the AF. However it seems to only trigger once. Does anyone know if it requires any of the other pins to be connected so that it resets. Or is this all done via the protocol that it transmits?