Małą lecz miejscami mało spokojną i dziką .thrackan napisał/a:Olałeś sprzęt?... W Wiśle zatonął? Myślałem, że mówimy teraz o spływie małą, spokojną rzeczką...
Raczej straciłem .CytatOlałeś sprzęt?...
Niespotykanie Spokojny Człowiek + K10 z 35mm F2.4 AL . Sherpa 600R . SMC DA 55-300 , smc 50 A 1.7 , raynox 250
Pozdrawiam,
thrackan
Kiev 6C, Lubitel 166U | MZ-10, CE-4, P50
Nie po prostu większość dobytku poszła na dno ,silny prąd zawady zwalone drzewa dwie wywrotki na odcinku 10km .CytatAle jak to? Nie próbowałeś wyciągnąć? Łódź poszła w drzazgi, czy co? Głęboka ta rzeka?
Niespotykanie Spokojny Człowiek + K10 z 35mm F2.4 AL . Sherpa 600R . SMC DA 55-300 , smc 50 A 1.7 , raynox 250
CytatZdjęcia pochodzą z komórki Nokia ,która też poszła na dno.
roket napisał/a:ten akurat odcinek ma status rzeki górskiej jest to Dolna Wieprza okolice Starego Krakowa .
Pozdrawiam,
thrackan
i jak zwykle pojawia sie znikad grzegorzgr ze swoimi madrosciami..
nie bardzo rozumiem , chodzi o zdjęcia tylko kto miał by je robić po takiej wyprawie nie wiele rzeczy wraca w stanie nadającym się do użytku , dwa analogi już zatoneły .Cytatcosik mało tego sprzętu pokazałeś
roket napisał/a:Pamiętaj ze ja używam też silnika zaburtowego , przy pełnej mocy silnika zdarza się czasami uderzenie w jakaś podwodną przeszkodę , lecisz jak z katapulty ,
Pozdrawiam,
thrackan
Takie rzeczy to tylko w "Szczękach" popatrz uważnie na zdjęcie na którym stoję to jest środek rzeki taka wysepka ,zobacz co się dzieje za mną , z wędką trudno się przedrzeć a beczki za łódką jakaś fikcja literacka.CytatZastanawiam się, czy coś by pomogło trzymanie sprzętu w beczkach przywiązanych na długich linkach do canoe?... Może łódź zadziałałaby jak kotwica dla dryfującego dobytku?...
Sugeruję wodoszczelną małpkę porządnie przytroczoną do ciała. Takie W60 na przykład mam - bardzo praktyczne na wodne okoliczności. Oczywiście jak ktoś nie chce robić super-hiper technicznych zdjęć tylko pamiątkowo-dokumentacyjne.roket napisał/a:Mile widziany korpus z uszczelkami .
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
roket napisał/a:z wędką trudno się przedrzeć a beczki za łódką jakaś fikcja literacka.
roket napisał/a:popatrz uważnie na zdjęcie na którym stoję to jest środek rzeki taka wysepka ,zobacz co się dzieje za mną,
roket napisał/a:Ale są też odcinki proste długie nie ciekawe które trzeba jakoś przeskoczyć i po to warto brać silnik, cała trasa 25km z silnikiem to jakieś 16h w tym 2-3 godziny łowienie ryb.
Pozdrawiam,
thrackan
Pod warunkiem że sprzęt znajduje się w tych beczkach , a druga sprawa łódz nie pójdzie na dno "grodzie wodoszczelne" a to co wpadnie do wody praktycznie jest bardzo trudno wydobyć ,prąd wody szybko znosi nawet ciężkie przedmioty ,o beczkach na pokładzie nawet niema mowy " za mała" na dwie osoby nas jest trzech +ekwipunek właśnie z tego wynika większość problemów [a większa nie wchodzi w rachubę nie przejdzie].CytatW razie wywrotki łódź idzie na dno, a beczki pływają nad nią jak spławiki wskazując miejsce spoczynku łodzi i jednocześnie umożliwiając stosunkowo łatwe odzyskanie sprzętu.
Też tak bym chciał , niestety to konieczność .CytatDla mnie takie coś po prostu nie ma klimatu. Inna filozofia. Jak wsiadam do kajaka/canoe/na żagle, to tylko poto by pływać bez wspomagania elektrycznością/spalinówkami.
Cóż mieszkam nad morzem , mam możliwość pływania różnymi sprzętami ,wiem jedno najmniej podoba mi się pływanie właśnie po morzu ,rzeka ma klimat szczególnie ta a tych klimatów coraz mniej .CytatPływam dla przyjemności pływania.
Więc nie wybieraj się nigdy nad takie rzeki , po prostu kiedyś możesz nie wrócić .CytatNie widzę nic strasznego.
roket napisał/a:Też tak bym chciał , niestety to konieczność .
roket napisał/a:ten akurat odcinek ma status rzeki górskiej jest to Dolna Wieprza okolice Starego Krakowa .
roket napisał/a:Więc nie wybieraj się nigdy nad takie rzeki , po prostu kiedyś możesz nie wrócić .
Pozdrawiam,
thrackan
Co wtedy jeśli nie ma takiej możliwości ,bo w praktyce niema.Cytatzadek na brzeg i drepczemy przenoskę. Tak samo, jeżeli leży jakaś wielka przeszkoda. (Kanionami nie pływałem.)
Ciekawa rzeka tylko szkoda że regulowana najciekawsze jej miejsca już dawno znikły sam nigdy nie byłem ale mój ojciec wychował się i mieszkał nad tą rzeką .CytatLubię spokojne rzeki nizinne jak Wkra
Nie chcąc nocować na rzece trzeba w dolnym biegu użyć silnika .Cytatroket napisał/a:
Też tak bym chciał , niestety to konieczność .
roket napisał/a:Co wtedy jeśli nie ma takiej możliwości ,bo w praktyce niema.
Jednak z drugiej strony na upartego da się ale wysokie burty brzegowe do tego wiklina całe brzegi pokryte jerzynowcami [tego najbardziej nie lubię] i na dodatek zarośnięte starorzecza po obu stronach , to jest wszystko do przejscia tylko jakim kosztem ,w takich warunkach przeciągnięcie kajaku lub łodzi 100-200 metrów naprawdę zniechęca .
roket napisał/a:Ciekawa rzeka tylko szkoda że regulowana najciekawsze jej miejsca już dawno znikły sam nigdy nie byłem ale mój ojciec wychował się i mieszkał nad tą rzeką .
roket napisał/a:Nie chcąc nocować na rzece trzeba w dolnym biegu użyć silnika .
Pozdrawiam,
thrackan
Też bym tak chciał , niestety koledzy z którymi pływam mają taka prace ze jest to praktycznie niemożliwe praca 12/24 , na łódkę praktycznie wchodzi się po nieprzespanej nocy, lub trzeba podgonić właśnie do pracy .CytatNo i kolejna różnica. Uważam nocleg w namiocie przy brzegu rzeki, po kolacji przyrządzanej na ognisku, za najprzyjemniejszą nagrodę po dniu wiosłowania.