pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Zasilacz sieciowy do aparatu
Witam.
Ostatnio zainteresowałem się zasilaniem mojego K110D przez gniazdo DC. Podłączyłem go do zestawu 4 baterii alkalicznych (napięcie 6V). Aparat włącza się, ale odmawia wykonania zdjęcia, czy obsługi autofokusa. Zastanawiałem się, czy nie ma jakiegoś zabezpieczenia przed użyciem nieoryginalnych zasilaczy np. poprzez wykrycie niższego napięcia, więc podłączyłem szeregowo jeszcze jedną baterię i uzyskałem 7,5V. Niestety nadal brak odpowiedzi aparatu, pomimo wyświetlanych danych na wyświetlaczu LCD.
W instrukcji obsługi nie doszukałem się wzmianki o tym, że wymagana jest obecność baterii w aparacie do działania razem z zasilaczem.
Nie mam oryginalnego zasilacza i zależy mi na zasilaniu daleko od źródeł prądu sieciowego.

Czy ktoś miał podobny problem/wie jaka jest przyczyna niedziałania aparatu?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Baterie alkaiczne mogą mieć po prostu za małą obciążalność... Było już o tym. Aparat ciągnie za dużo i bateriom "siada" napięcie.

Tylko, że na 4 AA alkalicznychdziała, a na 4 R20 nie chce. Tylko, że faktycznie są to jakieś standardowe baterie, a nie jakieś dobre, tyle tylko, że markowe Panasonici. Sądzisz, że jak dostanie te 5V z 4 akumulatorków, to pójdzie?
Zresztą sam sprawdzę.
P.S.
Pytam się, bo zamierzam sobie kupić akumulator żelowy na 6V. Gdyby nie chciał działać na 6V byłby to spory wydatek na próżno.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
pawelek-79, a te r20 to takie nie-alkaiczne? Jeśli tak, to zapomnij... Nieważne, że markowe. Pierwszy raz pucha zawoła o prąd i zdechną do zera. Napięcie napisane na baterii to jeszcze nie wszystko, muszą je jeszcze utrzymać pod większym obciążeniem :-) A tu "zwykłe" baterie są beznadzejne. Z akumulatorków powinno pójść bez problemu.

OK! Działa na 6V zasilaczu stabilizowanym(tak to się chyba określa). Na dobrych bateriach też powinen (jak na paluszkach alkalicznych działa to i na r20 alkalicznych też powinien, ale na razie nie kupowałem, tamte służą mi do czegoś zupełnie innego).

Informację powyższą zamieszczam oczywiście na potrzeby archiwum, gdyby ktoś miał podobny probelm.
Pozdrawiam.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
pawelek-79 napisał/a:
Działa na 6V zasilaczu stabilizowanym(tak to się chyba określa)
dobry ten zasilacz? Jak nie bardzo, nie ma zabezpieczenia prądowego, to w kąt go, bo jak ci stoen [no, ten od energetyki, nie wiem kto Ci dostarcza] machnie impulsik... stabilizacja napięcia to jedno. Nie odważyłbym się podpiąć korpusu do układu na zwykłym UCY78XX, powinien być jakiś wzmacniacz operacyjny jako zabezpieczenie prądowe!

[ Dodano: 2007-04-16, 21:08 ]
ostatnio dzieją się dziwne rzeczy w naszej sieci energetycznej, okazuje się, że szybkie bezpieczniki lokalowe, czy nawet te zbiorcze są zbyt wolne i sprzęt agd/rtv idzie z dymem. Było kilka takich "okazji" w ciągu minionego roku, lepiej nie ryzykować.

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Odgrzeb, odgrzeb...
Jaki zasilacz kupić do *istDS ? Oryginalny D-AC10 nie dość, że był absurdalnie drogi (coś koło 500 PLN) to aktualnie jest nie do dostania. To jego parametry:

Input: 100-240v - 50/60Hz 800mA
Output: 6.5VDC 3000mA

Pewnie by się znalazł o takich parametrach, może nawet odpowiednio bezpieczny dla aparatu. Ale pozostaje kwestia odpowiedniej wtyczki. Z jaką wtyczką szukać ? Jakiś jej symbol, nazwa ?

Skocz do: