jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jeśli oba Metze nie mają dumb slave'a, to możesz spróbować jednego z nich wyzwolić radiem, drugiego ze zwykłej kostki z fotocelą i studyjne przy pomocy wbudowanych fotocel. Powinno działać bezproblemowo, chociaż dużo zależy od ustawienia lampy master (czyli tej wyzwalanej radiem).

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
kajetan wyzwalacz bezprzewodowy (radiowy?) na pewno nie reaguje na przedbłyski tylko błysk główny. Czyli, tak jak pisze jaad75, wyzwalasz któregoś Metza radiówką, drugiego zwykłym (nie-PTTL) kabelkiem, a lampy studyjne fotocelą.

andrusz napisał/a:
drugiego zwykłym (nie-PTTL) kabelkiem
Tyle, że wtedy i tak musi kupić kostkę z gniazdem PC, to już lepiej niech kupi kostkę z fotocelą, nie będą mu się kable plątać pod nogami...

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Panowie,prześledziłem Wasze wypowiedzi,i najszło mnie pytanie : po co Wam w studiu rozważania o p-TTL, skoro i tak będzie to praca w manualu lamp i aparatu ? Nie mam AF 540,ale nie przypuszczam by w trybie M używała pomiaru.
Ja robię to tak : na aparat wyzwalacz "na podczerwień"-w cudzysłowiu,bo to urządzenie emituje tyle podczerwieni co lodowy sopel-Chińczyk przerobił zwykłą "flashkę" małej mocy,świeci na czerwono,ale radzę sobie by nie psuło kadru-w sufit.
Lampa główna to AF 500 FTZ w trybie slave ,zatem w manualu z podziałem błysku.
Druga wpięta w fotocelę, na statywie, też w manualu z dzielonym błyskiem (klon soligora 42DA). Do tego ekran z płyty styropianu,czasem dopalony AF 200T,też w manualu zpodzielonym błyskiem. Czasem AF 280T jako trzecia lampa. Wszystkie żródła mierzone na światło padające fleszomiarką, ubraną w kopułkę. Na cyfrowo można pominąć pomiar i dobrać "na oko i ekranik",tylko dłużej to schodzi(tak też robiłem,puki nie przypomniiałem sobie o zalegającym w plecaku gossenie).
Acha, lampy nie świecą na wprost tylko w parasolki albo przez nie,bo transparentne.

[ Dodano: 2010-01-29, 07:18 ]
Do czasu zakupu "podczerwieni" do wyzwalania lampy głównej używałem firmowego kabla pentaxa o długości 3 m. P-TTL nie przeszkadzał. :evilsmile: ;-)

MarWoj napisał/a:
Do czasu zakupu "podczerwieni" do wyzwalania lampy głównej używałem firmowego kabla pentaxa o długości 3 m. P-TTL nie przeszkadzał. :evilsmile: ;-)
"Nie przeszkadza", dopóki nie chcesz zapiąć na stopkę wyzwalacza radiowego, jak kolega kilka postów wyżej...

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
A jak jest z synchronizacją lamp przy wyzwalaniu z fotoceli?
Myślę że nie ma co liczyć na więcej niż 1/60s, chyba że się mylę? Studyjne chyba więcej nie pociągną...

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
sunshine napisał/a:
A jak jest z synchronizacją lamp przy wyzwalaniu z fotoceli?
Myślę że nie ma co liczyć na więcej niż 1/60s, chyba że się mylę? Studyjne chyba więcej nie pociągną...
Jak robisz Zenitem 12XP to 1/30s. Bo to zależy od aparatu - najkrótszy czas otwarcia całkowitego migawki. Dla krótszych czasów przesuwa się szczelina i dla normalnej synchronizacji część obrazu będzie zakryta przez lamelkę.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
No jasne że od aparatu :oops: Dzieks :-B

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Ale za to jest podobno szansa (oglądałem film na jakiejś polskiej TV fotograficznej, ktoś pamięta gdzie to mogło być?) że jak na stopkę aparatu wepniesz lampę z HSS i skierujesz w stronę lampy studyjnej odpalając ją z fotoceli możesz uzyskać czasy synchronizacji krótsze niż ta 1/180 sekundy.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008

VINTERRIKET
[Usunięty]
Jaki zarekomendowalibyście wyzwalacz radiowy do lamp studyjnych do K20?

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
U Roba Galbrighta trafiłem na test PocketWizardów. Gościu pokazuje na zdjęciach jak wygląda synchronizacja z krótkimi czasami w Canonach. Jest też porównanie dla różnych wyzwalaczy radiowych. Okazuje się, że dużo zależy od puszki i nie jest tak wesoło, jak się niektórym wydaje ;-)

EOS-1D Mk III:
http://www.robgalbraith.c...-9884-9903-9904

EOS 5D Mk II:
http://www.robgalbraith.c...-9884-9903-9907

Skocz do: