papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sigma EF 500 DG SUPER po wymianie oprogramowania i K10
No i udało się w końcu. Wróciła dziś do mnie lampa po wymianie oprogramowania i działa prawie bez problemu z K10. Prawie, bo nie mam możliwości zmusiać jej do pracy jako lampa slave, błyska już po zamknięciu migawki ;( Może jest gdzieś w menu kadyszki ustawienie lampy w trybie W (opóźnienie), nie znalazłem tego. Jak ustawię lampę wbudowaną na master, to sigma błyska zbyt późno, jak na pilot, to nie błyska wcale.

Inne tryby na szczęście działają już, tak synchronizacja z szybkimi czasami, jak normalny zwykły P-TTL (a nie jak do tej pory tylko synchronizacja na 2 kurtynę)

Może macie jescze jakieś doświadczenia

solus  Dołączył: 20 Lis 2006
Czy ja dobrze rozumiem, że w k10 można wyzwalać zewnętrzną lampę tą wbudowaną? Tak jak to było w minolcie. Kasetka też ma taką opcję?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
W sofcie w wersji 1.1 ma. Można nawet ustawić czy lampa wbudowana ma doświetlać czy nie.

Gwiazdor napisał/a:
W sofcie w wersji 1.1 ma. Można nawet ustawić czy lampa wbudowana ma doświetlać czy nie.

Tak, ale nie działa z Sigmą, mam właśnie tą wersję softu i aparat ustawiony na wyzwalanie zdalnej lampy.

mklnet  Dołączył: 20 Kwi 2006
papcio, - napisz jeszcze gdzie i za ile taka aktualizacja softu.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mklnet, AndyR otrzymał taką informację od serwisu Sigmy z Gdyni( p. Rendaszka)
"Otrzymałem dzisial informacje odnośnie cen upgrade Sigmy EF-500 DG Super, cytuję:

"Jeżeli wymiana to: 475,80 brutto

Jeżeli programowanie to: 265,96 brutto

To, który wariant wchodzi w grę możemy sprawdzić dopiero po otrzymaniu sprzętu, gdyż nie ma możliwości zweryfikowania tego po numerze seryjnym.
"

argawen, - hmm o ile nie mieszam faktów, to w krajach cywilizowanych, a nie cywilizowanych inaczej, Sigma robi upgrade softu za Bóg zapłać. Cóż, mam tę lampę, mam korpus który z nią hula tak jak powinien i mam świadomość, że kolejny hulać z nią już tak dobrze nie będzie. Jest dla mnie rzeczą lekko niesmaczną, że mimo gwarancji ta niewielka IMO uprzejmośc ze strony producenta nie zostanie załatwiona po dżentelmeńsku. Jeśli mam zapłacić i to nieco więcej niż symbolicznie, bo od 25 do 50 procent ceny nowego wyrobu, to nie, dziękuję. I przy kolejnym zakupie raczej podziękuję Sigmie już na wstępie.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mklnet napisał/a:
hmm o ile nie mieszam faktów, to w krajach cywilizowanych, a nie cywilizowanych inaczej, Sigma robi upgrade softu za Bóg zapłać
Zgadzam sie z Tobą w zupełności. Ale jak widać, kraje cywilizowane, to nie Polska. Nie raz dzwoniłem, mailowałem do Sigmy Polska. Odsyłali mnie do serwisu. A w serwisie jedna gadka, jeżeli nie ma polskiej gwarancji, to trzeba wysupłać pieniążki. Przestałem dzwonić. Później AndtR dał info o cenach. Dałem sobie spokój z Sigmą. A szkoda, bo nawet lampa fajnie chodziła z DS

mklnet napisał/a:

Aktualizacja oczywiście u p. Rendaszki, lampa na gwarancji, całkowicie za friko - polska gwarancja.

szadok  Dołączył: 12 Kwi 2007
Re: Sigma EF 500 DG SUPER po wymianie oprogramowania i K10
papcio napisał/a:

Może jest gdzieś w menu kadyszki ustawienie lampy w trybie W (opóźnienie), nie znalazłem tego. Jak ustawię lampę wbudowaną na master, to sigma błyska zbyt późno, jak na pilot, to nie błyska wcale.

A ja mam inne pytanie: czy ktoś ma doświadczenia z Sigmami, tymi od tego magicznego numeru, co to już niby zgodne z K10 są... Jak z tą zgodnością właśnie jest: czy nie ma żadnych problemów, czy mogą występować jakieś hocki klocki jak u papcia..?

Re: Sigma EF 500 DG SUPER po wymianie oprogramowania i K10
szadok napisał/a:

A ja mam inne pytanie: czy ktoś ma doświadczenia z Sigmami, tymi od tego magicznego numeru, co to już niby zgodne z K10 są... Jak z tą zgodnością właśnie jest: czy nie ma żadnych problemów, czy mogą występować jakieś hocki klocki jak u papcia..?

Myślę, że to będzie tak samo, zresztą w opisie na stronie SIGMY do K100 jest napisane, że wyzwalanie zdalne nie działa z lampą wbudowaną, a o K10 nic nie piszą, więc w zasadzie działa zgodnie z instrukcją. Jak znam życie, to pewnie kolejny upgrade oprogramowania załatwi tę sprawę, w końcu K10 nie wyszedł z funkcją sterowania dodatkową lampą, a została ona dodana w kolejnym oprogramowaniu. Co do polskich "oddziałów" firm, to nie tylko SIGMA nie chce honorować innych gwarancji, a wynika to najczęściej z tego, że nie jest to oddział, tylko dystrybutor, który sam płaci za serwis i raczej nie chce "dotować" sprzedawców, którzy sprowadzają towar od innych dystrybutorów. Inną sprawą jest to, że producenci się na to godzą sami.

A może u kogoś działa zdalne wyzwalanie lampy SIGMA?

vomer  Dołączył: 12 Cze 2006
Ja przymierzam się do kupienia tańszej wersi sigmy DG ST. Czy i tam od jakiegoś numeru jest dopiero zgodność z K100D? Raczej mało prawdopodobne jest stosowanie jednolitego numerowania dwóch różnych wyrobów.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Trudno powiedzieć czy to różne fizycznie wyroby czy tylko ST jest ograniczona brakiem jakichś elementów. Nawiasem mówiąc też się do niej przymierzam i w Pstryku mi powiedzieli, że czas oczekiwania do 4 tygodni.

papcio napisał/a:
mklnet napisał/a:

Aktualizacja oczywiście u p. Rendaszki, lampa na gwarancji, całkowicie za friko - polska gwarancja.

A zatem odszczekuję swoje zarzuty. :-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
plwk ja o ST pytałem w foto plus w krakowie powiedzieli mi że sprowadza w ciągu max 2 tygodni. Oni są przedstawicielem Sigmy (sigma centrum czy szakoś tak). Nie wiem jak wygląda cena w porównaniudo konkurencji ale to generalnie drogi sklep z moim zdaniem mało sympatyczną obsługą.
Acha dorobili sie ostatnio osobnej półki dla Pentaxa maja na niej:
28/2.8 m
134/3.5 m
50/1.7 m
I chyba ze 2 szkła jeszcze, generalnie mało i drogo.
Z nowego sprzętu oczywiście nie mają nic. :cry:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mi w Pstryku konkretnie to powiedzieli w ten sposób, że po ruszeniu sprzedazy kasetki i kadyszki wszystkie europejskie hurtownie Sigmy są wyczyszczone z tych lamp i sprowadzenie zajmie od 2 do 4 tygodni.

Najważniejszy krok zrobiłem - mam akceptację małżonki :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
plwk napisał/a:
Najważniejszy krok zrobiłem - mam akceptację małżonki :mrgreen:

Mam tak samo, ale na cyfrowe.pl powiedzieli mi, ze Sigma e-500 DG ST z mocowaniem do Pentaxa nie wystepuje???? Co mnie okropnie zdziwilo, bo na stronach Sigmy stoi jak byk.

vomer  Dołączył: 12 Cze 2006
Czy na forum jest jakiś użytkownik Sigmy DG ST???? Niech się ujawni i przekaże nam nieco informacji nt. jej współpracy z Pentaxami różnej maści.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
piotr_luk, DG ST występuje z mocowaniem do Pentaxa tylko nie ma jej aktualnie u polskiego dystrybutora.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Cześ napisał/a:
DG ST występuje z mocowaniem do Pentaxa tylko nie ma jej aktualnie u polskiego dystrybutora.

Dzięki za info, ale już zamówiłem DG Super za 225€, z numerem seryjnym: 8086529, więc powinna się bujać

Skocz do: