_basta_ napisał/a:Czy to takie same obiektywy? Na oko identyczne. W necie o Tokinie jest baardzo mało i nie mogę znaleźć jej specyfikacji. Tokina ma 6 a Pentax 9 lisków przysłony i tylko tyle udało mi się ustalić. Czy ktoś może porównać własności optyczne? Mówiąc wprost - który jest lepszy?
"Jeśli twoje zdjęcia nie są wystarczająco dobre, to znaczy że nie masz odpowiednio dużego zuuuma"
ClicoFantastico napisał/a:Nie wiem co masz na myśli pisząc "takie same", ale jeśli chodzi o konstrukcję optyczną to na pewno nie są takie same.
_basta_ napisał/a:
Takie same z wyglądu, wymiary, waga - wskazywałoby to na "klonową" produkcję.
Piszesz z przekonaniem, że: "jeśli chodzi o konstrukcję optyczną to na pewno nie są takie same" - sądzisz, wiesz, przypuszczasz?
Tokinę mam i jestem z niej bardzo zadowolony. Mogę ją zamienić na w/w Pentax-a i dlatego szukam argumentów.
"Jeśli twoje zdjęcia nie są wystarczająco dobre, to znaczy że nie masz odpowiednio dużego zuuuma"
K-7;Gx-1s ; Tomek 28-75/2,8; Sigma 10-20/4-5,6; Af 540 Fgz + staruszki
Stałki są dobre bo są dobre i stałe.
xolox napisał/a:Tokina raczej nie Ale Takumar to chyba dosyć bliski krewniak :)