Jak poczta przywiezie lampy to zobaczymy czy jaj ciąg dalszy nastąpi
W chwili obecnej sprawa rzutnika zeszła na dalszy plan, samochód mi zaprotestował i 400 funtów poszło w błoto. Ku... za 400funtów to mam 200 delt ilfordowskich do średniaka - KU>>>WAAAAAA
[ Dodano: 2010-02-13, 18:31 ]
No i wszystko się wyklarowało.
Poczta dostarczyła lampy, które po ogrzaniu w temperaturze pokojowej i podłączeniu do slajdolotu sprawiły że dzień nabrał barw a fotki z colorplana 90/2.4 zaczeły ociekać barwami i rysować ścianę swoją ostrością.
Wszystko śmiga jak ta lala (narazie).
Po przetestowaniu 3 rzutników i 3 różnych szkieł (talon 85, colorplan 90, vario ektar 75-120 zoom) nasuwają się następujące wnioski:
Talon testowany na lampie 150 watt daje obraz który spokojnie można wyświetlać w domowym zaciszu, ale bez rewelacji.
Colorplan rzuca obraz o wiele bogatszy w szczegóły i barwy. Szkło jest o 2 klasy lepsze od wspomnianego talona, ostre na brzegach - bajka.
Colorplana testowałem na Leica pradowit z lampą 250 watt co oczywiście ma wpływ na oddanie barw.
No i na koniec Vario ektar 75-120/3.5...
Szkło rewelacja.
Obiektyw testowany na 150 i 300 watowych żarówach w Kodaku carousel 3020 dawał obrazy nie ustępujące ostrością colorplanowi a i bogactwo barw przyprawiało o zawrót głowy. BRAWO Kodak.
Na plus zasługuje opcja zoomowania która w niewielkich pomieszczeniach potrafi czynić cuda.
Na koniec, dziękuję wszystkim za pomoc
Pozdrawiam
Lupus