CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
Problem z Rzutnikiem do slajdów.
Kilka dni temu kupiłem sobie projektor: Leica Pradovit 253 IR

Dzisiaj doszła paczka, no i postanowiłem na szybko go przetestować.
Odpaliłem i co sie okazuje to wszystko działa idealnie poza lampą.

Problem wygląda tak:
Po włączeniu projektora lampa świeci, ale bardzo ciemno.
Slajd wsadzony do "karetki" jest ledwie widoczny na ścianie. Myślałem że może jest za dużo światła z zewnątrz ale odpaliłem inny projektor i tu wszystko dobrze działa.

Kurcze nie znam się za bardzo na elektronice, ale obawiam się że coś moglo się zepsuć w transporcie :cry:

Macie jakieś pomysły co to może być?
Pozdrawiam
Lupus

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Transformator?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
CanisLupus, popraw prosze tytul watku, aby mowil czego dotyczy :roll:

Alkos a jak to sprawdzić/potwierdzić że to na 100% transformator?

Rzutnik posiada 2 lampy projekcyjne z możliwością zamiany jak jedna ulegnie awarii.
Po podłączeniu rzutnika zaraz po wyjęciu z paczki, przepaleniu uległa jedna z lamp.
Druga działa tylko bardzo słabo.
Chyba za bardzo się pośpieszyłem z włączeniem urządzenia i nie poczekałem na wyrównanie temperatur. Choć u mnie jest teraz na plusie.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Lampa, bezpiecznik ani połączenia to nie są, bo by nie swiecilo w ogole albo mrugało. Jedyna opcja jaka widze to transformator.

Mogla ci go wykonczyc kondensacja...

Problem z Rzutnikiem do slajdów.
A jak zmienić tytuł wątku? :-/ :-/ :-/

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Cytat
A jak zmienić tytuł wątku?

Kliknij edytuj.

Ok zrobione.

Co do rzutnika...

... rewelacji ciąg dalszy :-|

Właśnie awarii uległa druga lampka.
Otworzyłem pokrywę aby móc się temu przyjrzeć i włączyłem rzutnik.
Lampka się na chwilę zapaliła po czym zgasła i co trochę mnie zdziwiło, uległa wybrzuszeniu.
Nie no to są jakieś jaja!!!

Dobrze że mam browara w lodówce.
Chyba zaraz udam się na fotki :-)

[ Dodano: 2010-02-10, 13:40 ]
Kurcze! A może to była wina tych żarówek?

W rzutniku jest jeszcze taka mała lampka do wspomagania ustawiania ostrości - ona działa, podobnie jak i wiatrak chłodzący lampy.

Sam już nie wiem.
Idę kupić lampy a potem będę myślał co dalej

Lupus

belzebub  Dołączył: 05 Sty 2010
CanisLupus napisał/a:

Lampka się na chwilę zapaliła po czym zgasła i co trochę mnie zdziwiło, uległa wybrzuszeniu.
Nie no to są jakieś jaja!!!

Trochę trudno mi to sobie wyobrazić, ale może to samiec :mrgreen:

Jak poczta przywiezie lampy to zobaczymy czy jaj ciąg dalszy nastąpi :mrgreen: :mrgreen:

W chwili obecnej sprawa rzutnika zeszła na dalszy plan, samochód mi zaprotestował i 400 funtów poszło w błoto. Ku... za 400funtów to mam 200 delt ilfordowskich do średniaka - KU>>>WAAAAAA :shock: :shock: :shock: :shock:

[ Dodano: 2010-02-13, 18:31 ]
No i wszystko się wyklarowało.
Poczta dostarczyła lampy, które po ogrzaniu w temperaturze pokojowej i podłączeniu do slajdolotu sprawiły że dzień nabrał barw a fotki z colorplana 90/2.4 zaczeły ociekać barwami i rysować ścianę swoją ostrością.

Wszystko śmiga jak ta lala (narazie). :mrgreen:

Po przetestowaniu 3 rzutników i 3 różnych szkieł (talon 85, colorplan 90, vario ektar 75-120 zoom) nasuwają się następujące wnioski:

Talon testowany na lampie 150 watt daje obraz który spokojnie można wyświetlać w domowym zaciszu, ale bez rewelacji.

Colorplan rzuca obraz o wiele bogatszy w szczegóły i barwy. Szkło jest o 2 klasy lepsze od wspomnianego talona, ostre na brzegach - bajka.
Colorplana testowałem na Leica pradowit z lampą 250 watt co oczywiście ma wpływ na oddanie barw.

No i na koniec Vario ektar 75-120/3.5...

Szkło rewelacja.
Obiektyw testowany na 150 i 300 watowych żarówach w Kodaku carousel 3020 dawał obrazy nie ustępujące ostrością colorplanowi a i bogactwo barw przyprawiało o zawrót głowy. BRAWO Kodak.
Na plus zasługuje opcja zoomowania która w niewielkich pomieszczeniach potrafi czynić cuda.

Na koniec, dziękuję wszystkim za pomoc
Pozdrawiam
Lupus

Skocz do: