dudi  Dołączył: 26 Mar 2009
plwk, w kiksie tez moge wyzwolic blysk na druga kurtyne ale tylko z wbudowana. Jak zaloze sb25 blyska zawsze przy otwarciu migawki. Chyba ze cos robie zle?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Na drugą kurtynę to raczej tylko dedykowane lampy będą działać. Inne to tylko automatyka własna, a ona chyba tej opcji nie przewiduje.

dudi  Dołączył: 26 Mar 2009
Dada, tak tez myslalem. Dzieki za odpowiedz.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przyznaję, że widziałem opcję w menu ale nie sprawdzałem jak działa.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
michal5150 napisał/a:
pyciar napisał/a:
a jest jakaś lampka która ma własną automatykę i pobiera dane (iso, przesłona) z puszki?

Starsze modele metza z dedykowaną stopką do pentaksa. 32MZ, 36MZ, 40MZ, 44MZ, 50MZ 54MZ itd.
Nie tak hop: taka np. 32-MZ3 nie pobiera z aparatu czułości i przysłony, bo to ustawiane jest ręcznie, przełącznikiem suwaczkowym. Upraszczając (bo na pamięć nie znam, a szukać mi się nie chce, sorry): takie z ekranikiem generalnie zgarniają te ustawienia z puszki, takie z diodkami i suwaczkami - nie :-)

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
metz 36 c-2 poza regulacją w manualu ma potrzebne mi funkcje... za 130-140 warto? a może przepłacę? hmmm... nie mogę się zdecydować...

wieja  Dołączył: 10 Wrz 2007
Metz 36 C-2 może jak mam wadliwy egzemplarz (już chyba z 5 lat go mam) ale nie zaobserwowałem żeby miał jakąś regulację - tak że radze uważać z tą lampą - jak go używam jako lampy stałej mocy :)

Pyciar, zajrzyj na giełdę, ClicoFantastico sprzedaje fajną lampę.

32ct3 poszła na alledrogo za 45,- z gorącą stopą (w k-m nie mam gniazda synchronizacji)... 36c2 chyba jednak mocniejsza i z odchylaną głowicą... no i mniejsze napięcie na stopce... na dodatek bardziej współcześnie wygląda :evilsmile:

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
Kiwak Ta lampa na giełdzie od ClicoFantastico to dobry wybór biorąc pod uwagę, iż używam K200D. Używam manualnych obiektywów więc żadne ttl czy p-ttl mnie nie interesuje. To napięcie 12-14V w miarę bezpieczne ?

ja czekam na 36c2 - spodobała mi się... może nie jest to sb-26 ale za 160,- (używka) myślę że warto - jak przyjdzie i potestuję to zdam relację - widziałem foty (wg dotychczasowego właściciela robione właśnie nią) i i mi się podobają... chyba kupię kabel syncro i zrobię ministudio - właśnie trwają negocjacje z modelką ;)

Mac710, a spytaj ClicoFantastico z czym jej używał. Ja bym założył na aparat i strzelał.

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
pyciar napisał/a:
36c2 chyba jednak mocniejsza i z odchylaną głowicą

mac710 napisał/a:
To napięcie 12-14V w miarę bezpieczne ?

Kiwak napisał/a:
Mac710, a spytaj ClicoFantastico z czym jej używał.

ClicoFantastico czyta forum i trafił też do tego wątku ;-) .

Pyciar lampa którą sprzedaję też ma odchylaną głowicę! A zamontowana na tym gripie jeszcze się obraca na boki, więc tzw. full wypas :-D .

mac710, Napięcie 12-14V jest całkowicie bezpieczne. Wg. oficjalnych informacji od Pentaxa, maksymalne bezpieczne dla aparatu napięcie na stopce wynosi 30V. Norma ISO (nie pamiętam numerka) przewiduje max. napięcie 24V i zapewne Pentax tą normę implementuje, stąd te 30V.

Kiwak, wszystko opisałem w ogłoszeniu - podłączałem do k10d, który żyje i ma się dobrze :-) , jak też do chińskich wyzalaczy radiowych, które bez problemu ją odpalają (podobno niektorych lamp nie odpalają, ale nie spotkałem jeszcze takiej).

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
Pomyślę o tej 32 ct4.

ClicoFantastico napisał/a:
wszystko opisałem w ogłoszeniu
przepraszam, zapomniałem, co tam pisałeś ;-) Poza tym to ja odsyłałem do Twojego ogłoszenia, w dodatku świadomie, bo metze lubię, może i kupiłbym od Ciebie, ale trzeciej nie potrzebuję ;-)

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Kiwak napisał/a:
Poza tym to ja odsyłałem do Twojego ogłoszenia, w dodatku świadomie, bo metze lubię, może i kupiłbym od Ciebie, ale trzeciej nie potrzebuję ;-)

Kiwak, dzięki za reklamę :-B , od razu odezwało się kilku chętnych :-) . I słusznie, bo to bardzo dobra lampa jest.

można Tu zareklamować inny wątek? Z myszki komputerowej zrobiłem prostą fotocelę do opisywanego wcześniej metza 36-c2:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=29592 - zapraszam

Pawel Polski  Dołączył: 22 Lut 2010
  Prośba o wyjaśnienie
Czy mógłby ktoś w kilku prostych słowach wyjaśnić laikowi jaka jest różnica pomiędzy lampami z oznaczeniem FGZ a FTZ ?
Które są lepsze i dlaczego ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Główna różnica funkcjonalna - FTZ obsługują tylko TTL natomiast FGZ zarówno TTL jak i P-TTL.

Grzybu  Dołączył: 01 Lut 2009
Witam wszystkich.
Jak już tak noobkujemy z Pawel Polski, to róbmy to dalej. Ja również mam pytanie pewnie głupie ale trudno. Nie potrafie sobie akurat tego wygoglować...
O co chodzi z tym oświetleniem na
Cytat
na druga kurtyne
???
Jak by ktoś odpowiedział w dwóch zdaniach było by dobrze... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-P

Skocz do: