rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
el.corczino, przykręć sobie na stałe kawałek jakiejś rurki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: cała frajda z tym szkiełkiem na tym polega :)

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008

el.corczino  Dołączył: 03 Lut 2010
Dzięki modrzew, właśnie o to mi chodzi...
Pomijam już to że aparat wygląda jak by ktoś go porządnie uderzył i od uderzenie obiektyw schował się w korpus, bardziej chodzi o to, że nie ma gdzie złapać :P a nie kadruje w Live View :mrgreen: Sam nie wiem :-/

Napiszę tak: jeśli 35 ltd i 40 ltd dają jednakowo dobre zdjęcia (nie będę porównywał pod mikroskopem), mają takie samo światło 2,8 to wybieram 35 ltd bo jest za co złapać i ma dodatkowo makro z odwzorowaniem 1:1, z blisko bo z bliska ale za to z ciekawą perspektywą.

el.corczino, tak samo rozumowałem i byłem b. zadowolony z wyboru.

Nie będę przekonywał do konkretnego wyboru, ale druga strona medalu wygląda mniej więcej tak: 40ka przypięta do K20D niemal nie wystaje poza obrys korpusu, a po zdjęciu dekla i osłony praktycznie chowa się pod obudową lampy i pryzmatu, teraz jeszcze odkręcam grip i mam całkiem poręczny jak na lustrzankę sprzęt mieszczący się w dużej kieszeni czy nie zajmujący zbyt dużo miejsca w torbie/plecaku :mrgreen: :-B

rbucz napisał/a:
el.corczino, tak samo rozumowałem i byłem b. zadowolony z wyboru.

No tak, tylko że ja skłaniam się do 35 mm ltd, a z tego co przeczytałem wyżej w Twoim poście z rurką, polecasz 40 mm ltd :)

modrzew napisał/a:
...mam całkiem poręczny jak na lustrzankę sprzęt mieszczący się w dużej kieszeni

nie żartuj :-P no chyba że chodzimy w dresie lub szerokich bojówkach. Nie ma jensów z takimi kieszeniami, kurtki także nie grzeszą rozmiarem kieszeni...

modrzew, masz jeden i drugi obiektyw. Gdybyś musiał zostawić sobie tylko jeden to który byś wybrał ? :evilsmile: Który Twoim zdaniem daje lepsze zdjęcia ?

el.corczino napisał/a:

nie żartuj :-P no chyba że chodzimy w dresie lub szerokich bojówkach. Nie ma jensów z takimi kieszeniami, kurtki także nie grzeszą rozmiarem kieszeni...

No przecież nie miałem na myśli jeansów czy podobnych ;-)
IMHO do "bojówkopodobnych" wynalazków czy kieszeni płaszcza, małego plecaka, itp. jak znalazł. Generalnie łatwiej coś takiego nosić z racji gabarytów i wagi.
Jeszcze kwestia jak komu leży taka ogniskowa...
Ale w sumie odbiegamy od tematu, to watek o DA 35 a tu kolejna strona typu "co wybrać" :-P

el.corczino napisał/a:

modrzew, masz jeden i drugi obiektyw. Gdybyś musiał zostawić sobie tylko jeden to który byś wybrał ? :evilsmile:

Mój ulubiony DA 70 :evilsmile:
el.corczino napisał/a:

Który Twoim zdaniem daje lepsze zdjęcia ?

Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Jak już pisałem 40kę mam bardzo krótko, zresztą byłaby to i tak mocno subiektywna opinia.
Najlepiej jakbyś mógł znaleźć w swojej okolicy jakiegoś posiadacza tych szkieł i samemu porównać...

el.corczino napisał/a:
z tego co przeczytałem wyżej w Twoim poście z rurką, polecasz 40 mm ltd :)

Z rurką to żarty, wymiary 40ltd są nietypowe, ale b. fajne. Jeśli chodzi o walory czysto użytkowe, moim zdaniem to 35ltd jest lepszym wyborem - to samo światło, trochę poręczniejsza ogniskowa, makro, mała odległość ostrzenia...
Mając dobrego (!) zuma 2,8, tak dużo (poza gabarytami właśnie) na "40" się nie zyskuje. Na "35" - i owszem. Najlepiej kup oba ;-)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
el.corczino,
Krótko i na temat:
DA40 - szybki, ostry, lekki, mały. Znakomite renderowanie kolorów.
DA35 - AF jak minie makro jest ok, jak wpadnie w makro to wolę mu pomóc :) poza tym ostry (bardzo), świetnie zbudowany i... ma makro. Kolory podobnie jak DA40...
Jutro wrzucę trochę fotek.
Obydwa warte zakupu. Gdybym miał mieć jeden, to poproszę DA35/2.0 z funkcją macro (przyzwyczajenia z FA35).
:-B

[ Dodano: 2010-02-22, 23:25 ]
rbucz napisał/a:
Mając dobrego (!) zuma 2,8, tak dużo (poza gabarytami właśnie) na "40" się nie zyskuje

To ciekawe. Mam DA*16-50 i kupiłem DA40 (światło też 2.8). Co zyskuję ? Ano to, że po odpięciu gripa chowam K7 z DA40 w kieszeń i dostaję torpedowe AF i świetny spacerowy zestaw. Mój ulubiony zestaw. Gdyby jeszcze chciał ciut bliżej ostrzyć... No ale tutaj mam DA35 - obiektyw na pola, łąki i taki ogólnospacerowy.
Więcej zyskuję moim zdaniem z DA40 w zakresie poręczności. W zakresie uniwersalności - pewnie DA35Macro (ale ja go nabyłem dla pewnych jasno określonych zastosowań).
DA*16-50 ma ten sam problem co Canon5DMarkII - wagę i rozmiar. Leniwy się robię i dlatego Limitedy z K7 (bez gripa) mi pasują. :-B

[ Dodano: 2010-02-22, 23:26 ]
rbucz napisał/a:
Najlepiej kup oba

Słuszne ale trochę mało ekonomicznie rozwiązanie. Wiem coś o tym ;-) :-B

MacRayers napisał/a:
po odpięciu gripa chowam K7 z DA40 w kieszeń

Widzisz el.corczino, jednak coś w tym jest ;-)
Z K-7 to jeszcze bardziej kompaktowy zestaw niż mój :-B

Tak, macie racje. Jest nad czym myśleć.
Dzięki za pomoc ! :-B

Jak macie jakieś ciekawe zdjęcia z tych szkieł - wrzucajcie.
Pozdrawiam.

el.corczino napisał/a:
Jak macie jakieś ciekawe zdjęcia z tych szkieł - wrzucajcie.

Zdjęcia z DA40Ltd :
http://www.pentaxphotogal...246&language=EN

Zdjęcia z DA35Ltd :
http://www.pentaxphotogal...184&language=EN

P.S. Jeden z naszych forumowiczów z miasta Bydgoszcz (zwany Michem*) twierdzi, że DA LIMITEDY to są kundelki. Jedyne prawdziwe to te FA... ;-) Jak więc chcecie być pogardzani przez niego, to kupujcie serię DA. Nie ma nic piękniejszego niż pogarda Bydgoszczanina... ;-)

* Obiecywałem, obiecywałem i się doczekałeś łobuzie jeden.... :-P

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Ciekawe jak dużo kadrów "makro" jest z 35 wszędzie, nawet na Pentax PG. Kiedy szukałem zdjęć z 35 i 40, w celu zobaczenia różnic lub tego czegoś co zdecyduje o wyborze pomiędzy nimi, miałem problem ponieważ spory odsetek zdjęć z 35 w sieci to zdjęcia z zakresu makro.

MacRayers,
Dzięki. Nie wiedziałem jak na tej stronie wyświetlać zdjęcia robione konkretnym obiektywem.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-02-24, 17:56 ]
rysiekll, zauważyłem to samo...

MacRayers napisał/a:
Jeden z naszych forumowiczów z miasta Bydgoszcz (zwany Michem*) twierdzi, że DA LIMITEDY to są kundelki
Ale 35 i 77 ładnie by razem wyglądały :mrgreen: :-P

rysiekll napisał/a:
Ciekawe jak dużo kadrów "makro" jest z 35 wszędzie, nawet na Pentax PG. Kiedy szukałem zdjęć z 35 i 40, w celu zobaczenia różnic lub tego czegoś co zdecyduje o wyborze pomiędzy nimi, miałem problem ponieważ spory odsetek zdjęć z 35 w sieci to zdjęcia z zakresu makro.

No właśnie dlatego mam i 35 i 40. Nie wiem, który jest lepszy - bo pytanie do czego ? DA40 jest lekki, szybki i świetny jako obiektyw spacerowy (i nie tylko), pod warunkiem, że przypasuje nam ogniskowa i kąty. Mi zdecydowanie bardziej pasuje niż 35 (niby blisko a jednak 40-tka jest jakaś taka mi lepiej leżąca).
35-tka natomiast będzie grała pierwsze skrzypce na łące, w lesie - wszędzie tam, gdzie będę chciał wykorzystać macro lub duże zbliżenia mając jednak do dyspozycji również tło jako ważny element zdjęcia (D FA 50 czy D FA 100 jednak raczej wycina tło - boki - przy zdjęciach macro). Mam parę pomysłów na zdjęcia z większym zbliżeniem i tłem i chciałbym je w tym roku zrealizować.
rysiekll napisał/a:
Ale 35 i 77 ładnie by razem wyglądały :mrgreen: :-P

Są bardzo podobne do siebie - pozwoliłem sobie skorzystać z zasobów naszego forumowego Kolegi PiotrkaS

Zachęcam zresztą do obejrzenia jego świetnych zdjęć - http://www.pbase.com/piotreks/
;-) :-B

MacRayers, masz to szczęście że możesz sobie pozwolić na posiadanie obydwu ... jednak wielu nie może sobie pozwolić na ten "luksus". Dla mnie 35 na apsc to właśnie ta codzienna ogniskowa (~52, przyzwyczajenie z Zenita ...) i uniwersalność ...
być może te około 8mm różnicy pomiędzy 35 a 40 (po przeliczeniu na apsc) to dla jednych dużo ... dla mnie nie aż tak dużo.

W zasadzie jedyna rzecz, która czasem irytuje w 35 (podkreślam czasem) to błądzenie po całym zakresie w cięższych warunkach, wtedy faktycznie lepiej troszkę jej pomóc, tutaj bezwzględną przewagę ma 40. Gabaryty to rzecz względna a i nie mam porównania.

P.S. Co jeszcze wziąłem przy wyborze pomiędzy ogniskowymi, to fakt że z szerszego kadru zawsze można coś wykadrować, z węższego już nie.

rysiekll napisał/a:
MacRayers, masz to szczęście że możesz sobie pozwolić na posiadanie obydwu ... jednak wielu nie może sobie pozwolić na ten "luksus".

Tak, dodatkowo 2 kostki mydła i 3 paczki cukru dostaję ;-) . Poważnie jednak - szczęście jest pojęciem względnym i dla wielu osób fakt, że posiadasz lustrzankę jest już "luksusem", dla innych posiadanie Świętej Trójcy (FA31, FA43, FA77) jest czymś oczywistym. Dla mnie normalnym i zjadliwym było dobranie takich obiektywów, które pozwolą mi rozwijać pasję. Cały czas szukam jednak ulubionej konfiguracji.
rysiekll napisał/a:
P.S. Co jeszcze wziąłem przy wyborze pomiędzy ogniskowymi, to fakt że z szerszego kadru zawsze można coś wykadrować, z węższego już nie.

Tak, ale rozmycie na 40/2.8 jest jednak inne niż 35/2.8. 35-tka da podobny kąt widzenia co 50-tka, ale rozmycie da jak przymknięta 50-tka do f/4. Nie zawsze to wystarczy moim zdaniem. Poza tym 40-tka jest o wiele szybszym szkłem. Czasami może mieć to znaczenie. Podsumowując - tak jak pisałem - wszystko zależy od priorytetów. ;-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
rysiekll napisał/a:
Dla mnie 35 na apsc to właśnie ta codzienna ogniskowa (~52, przyzwyczajenie z Zenita ...) i uniwersalność ... być może te około 8mm różnicy pomiędzy 35 a 40 (po przeliczeniu na apsc) to dla jednych dużo ... dla mnie nie aż tak dużo.

Jeśli z Zenitem używałeś Heliosa (58mm), to w sumie powinna Ci bardziej pasować 40-stka. Zenitary miały 50mm.

Masz rację, wybór obiektywu i tak sprowadza się do subiektywnych potrzeb i odczuć przyszłego posiadacza.

P.S. Dla mnie taka trójca to będzie da15, da35 i da70 ... może kiedyś dołożę da40 ;-) ... no chyba że jakimś dziwnym trafem wrócę na ciemną stronę mocy :-D

Skocz do: