WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
matth napisał/a:
Na pełnej dziurze tamron jest niestety nieprzyzwoicie ostrym szkłem > w porównaniu do sigmy.

Szczególnie na brzegach.

Dziwie się, że nikt nie wspomniał o EX-owym wykończeniu sigmy - dla mnie spory plus :-)

Także miłego zastanawiania, jeszcze trochę i dojdzie wam trzecia opcja:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10454

Filtr 77 mm, a ja narzekam na 72 mm w wersji Macro 18-50 :roll:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Te Sigmusie są fajne. Brak w nich tylko FTMu. :-/

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
WuWu84, na brzegach sigma jest porównywalna tylko na 2.8, ale od F4 nie ma o czym mówić - wcale nie osiąga takich rozdzielczości jak tamron. W centrum dorównuje mu tylko na F5.6.

Jak dla mnie nawet na 2.8 brzegi Sigmy wypadają gorzej. Szczególnie na krótkim końcu (warto przymknąć o dwie działki) i to mi najbardziej utkwiło w pamięci. Ogólnie dla mnie tamron optycznie góruje na sigma pod każdym względem.

No może sigma (w wersji macro) minimalnie mniej winietuje na szerokim końcu, na co zwróciłem uwagę, bo drażniło mnie w kicie. Natomiast płaci się za to większym filtrem.

Z drugiej strony zamienił by swoją sigmę jedynie na 16-50 (a i to nie dla MTFów), więc nie narzekam :-D

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
Cytat
Jak dla mnie nawet na 2.8 brzegi Sigmy wypadają gorzej

Zwłaszcza na f2.8. Ale na innych przesłonach też.

Ja w ogóle nie rozumiem zachwytów nad tą sigmą, to po prostu kiepski obiektyw (choć mogłem mieć walnięty egzemplarz). W mojej brzegi były wyraźnie gorsze od kita I, środek trochę lepszy, do tego fatalne aberracje. Sigma 17-70 jest optycznie lepsza pod każdym względem, że o tamronie nie wspomnę.

Gdzie tu widzisz te zachwyty? :->

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tak ze 2.5 roku temu (jeszcze sporo czasu przed ukazaniem się Tamrona 17-50 z bagnetem Pentaxa) zastanawiałem się, czy nie zamienić kitowego DA18-55 na Sigmę 18-50f2.8. Przeszlo mi, gdy na jakimś plenerze miałem okazje podpiąć tę Sigmę do swojego K10D - okazało się, ze na szerokim kącie kit na pełnej dziurze jest ostrzejszy niż Sigma przymknięta do jasności kita:-( Uznałem, ze co mi po jaśniejszym obiektywie w sytuacji, gdy i tak aby znośnie rysował trzeba go przymknąć silniej, niż kita? Gdzieś tak z rok później Tamron zaanonsował 17-50 z naszym bagnetem. Zachęcony opiniami posiadaczy tego obiektywu z innymi mocowaniami kupiłem 'w ciemno' jeden z pierwszych wypuszczonych egzemplarzy (polski dystrybutor się sprawdził - mam egzemplarz z dwucyfrowym numerem seryjnym - gdy na międzynarodowej liście Pentaxa padały pytanie Amerykanów kiedy wreszcie ten Tamron będzie dostępny - ja już się cieszyłem swoim obiektywem) i jestem bardzo zadowolony z jakości tego obiektywu. Mój egzemplarz z K10D ostrzył 'w punkt', po zmianie korpusu na K20D też działa na defaultowych ustawieniach - nie musiałem robić żadnego dostrajania aparatu.

[ Dodano: 2010-02-25, 18:50 ]
Brakoowało mi w Tamronie tylko jednego - wycięcia w osłonie przeciwsłonecznej do kręcenia filtrem polaryzacyjnym. W końcu wziąłem do reki mikroszlifierkę i wyciąłem sobie stosowny otwór w osłonie Tamrona. Możliwości ręcznego doostrzania bez wyłączania AF jakoś mi specjalnie nie brakuje.

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
z waszych wypowiedzi wynika, że raczej Tamron jest ogólnie rzecz biorąc lepszy niż Sigma. Jednak patrząc na opinie użytkowników na Pentaxforums jak i na "opacznych" Sigma jest lepiej oceniana.

jungli
[Usunięty]
Mialem obydwa szkla....

Tamron jest ostry i trzeba znalezc dobra sztuke,
Sigma, bedzie dobrze jak bedzie ostra od 4, do tego gorzej z kontrastem i w ogole z rozdzielczoscia, jakis takis byle jaki jest on jak na szklo 2.8, lepiej sie zainteresowac 24-70 2.8 tylko, ze toto locha...

chomsky, wymieniasz swoje E1?:)

pozdroofka

chomsky  Dołączył: 23 Lut 2010
Nie, zostawiam obie sztuki E1 i szkla- absolutnie zaspokajaja moje domowe potrzeby, chce miec jednak cos co bedzie sie sprawdzalo na wyzszych czulosciach. Kupuje cos dobrego i taniego, czyli Kx + Tamrona, mam juz sprzedawce i mozliwosc trzykrotnego odeslania obiektywu jesli bedzie nie teges, na koszt firmy. Mysle, ze sie uda trafic. Sprzedawcy twierdza, ze ilosc odsylanych Tamronow jest niewielka.
czesc.Ch

[ Dodano: 2010-03-04, 22:31 ]
Tak wiec wybralem tego Tamrona i mecze go razem z Kx. Na razie nie stwierdzilem ewidentnych wad szkla. Niektore ujecia sa baaardzo ostre, ale zaraz potem identyczne jakby nieco traci na ostrosci. % procent tych nie do konca trafionych jest spory. Probuje opanowac tryby AF( ktore z rozmieszczen punktow wybrac) i znalesc dokladne rozmieszczenie czujnika srodkowego Jego oznaczenie na matowce jest duze- takie nawiasy i chyba sam czujnik jest od nich- tych nawiasikow mniejszy. Czujniki AF nie zawsze sa tam gdzie ich wytrawione na matowce oznaczenia.
czesc.ch.

Skocz do: