jasluk  Dołączył: 23 Gru 2009
Lampy z własną automatyką do cyfrówki
Witam,

Gorąca prośba o wpisywanie lamp z gorąca stopką i własną automatyką które przetestowaliście i współpracują z cyfrówkami pentax-a. Myślę, ze ułatwiłoby to szukanie czegoś dla siebie za rozsądne pieniądze.
Nie ukrywam ze sam aktualnie należę do poszukujących. :mrgreen:

Pozdrawiam

jasluk

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Hmm.. 540 FGZ ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
które przetestowaliśmy :?: Pentax 540 FGZ i 360 FGZ, Nikon SB 900

jasluk  Dołączył: 23 Gru 2009
W sensie zostały podpięte i nie zagotowały puszki (to tak na początek) ;-) . Chodzi również a może przede wszystkim o stare konstrukcje dostępne w rozsądnych cenach (czytaj na rynku wtórnym).

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Metz 40 MZ-2, 40 MZ-3i + SCA 3702

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Topca 330ttl
Dwupalnikowa, dwie automatyki i ttl działający z *istem DS o-)

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
Jeśli chodzi o napięcie na stopce starych konstrukcji to zawsze można zajrzeć tutaj:
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Braun Variozoom SCA 340. Obrotowy i pochylany palnik, manual, dwa programy, wyciągany odbłyśnik z głowicy. Z pentaksem działa bez problemu.

Może offtop, ale chyba na temat ;-)

Do czego służą te dwa, czasem trzy programy automatyki?

540ka ma z tego co wiem jeden, i całkiem miło naświetla.

Wybiera się przysłonę, przy której się pracuje. W zależności od wybranej przysłony inny jest zakres odległości dla których lampa poprawnie naświetli kadr. W lampach z własną automatyką, które nie pobierają automatycznie parametrów z body można kręcąc pokrętłem przysłony w body, sterować korekcją ekspozycji. Dla mnie to mega wygodne rozwiązanie.

A, to myślałem, że iso i przysłonę po prostu podajesz lampie, a program, to tam sposób interpretacji światła. Np, żeby nie było przepałów, lub coś bardziej skąplikowanego.

Bo tak jest :) Takie iso jakie jest na body ustawia się na lampie. Podobnie z przysłoną, ale w tym przypadku to lampa niejako wymusza wartość przysłony. Jak widać powyżej - do wyboru f8 albo f4. Ale często używam innych, w zależności od sceny - np. na lampie f8 a w body f6,7.

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
Ja mam pytanie odnośnie zoomu lampy. Niektóre lampy, np. 32 MZ3, posiadają zoom. Czy w przypadku braku informacji z body do lampy, o ustawieniach aparatu, taki zoom ma zastosowanie ? W przypadku wspomnianej lampy zoom ten jest chyba ręczny.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
mac710, no jak jest ręczny to sam możesz ustawić ogniskową dla zooma i wtedy doświetli tak jak będzie ustawiony np. obiektyw 50mm i zoom 50mm da mocniejsze światło na pokrycie 50mm niż jak będzie lampa na 24mm bo się rozproszy

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mam lampę REVUE C-35S spełniającą założenia z pierwszego postu.

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
darkduch Dzięki za info
plwk ale chyba trudno trafić taką REVUE

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie wiem, po prostu szukałem na allegro lampę z automatyką własną (więcej niż jeden program), kręconą główką i napięciem na stopce poniżej 10V i tą trafiłem.

Markus1985  Dołączył: 19 Lut 2009
opiszon napisał/a:
które przetestowaliśmy :?: Pentax 540 FGZ i 360 FGZ, Nikon SB 900

SB 900 działa z Pentaxem??

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Markus1985, w automatyce własnej :?: jak najbardziej

tak samo jak 540 Pentaxa z Olympusem i Nikonem (jak i z Canonem - ale w takiej konfiguracji się nie bawiłem - a do Olka moja lampa była 2 tygodnie podpięta praktycznie na stałe)

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Małe pytanie.
Czy jest sens kupowanie lampy Metz 40 MZ-2 + adapter do K100Super czy lepiej kupić Metz 36 AF-4?
Lampa będzie używana od czasu do czasu.

Skocz do: