komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Kolejny test optycznych. Osłabłem.
Ja tam łagodny jestem i trudno się turbuję... ale to, co przeczytałem w teście Sony A500 (szumy i jakość plików RAW) mnie osłabiło...

Tekst:

"Na pierwszy rzut oka obrazy otrzymane z Pentaxa dla ISO 3200, ISO 6400 oraz ISO 12800 są mało zaszumione i nie gubią wyraźnych szczegółów. Nie są to jednak zdjęcia jak najwierniej oddające rzeczywistość tylko obrazy trochę ją upiększające. Tego co z oryginalnej informacji zostało podczas ulepszania zamazane odzyskać się nie da. Lekką redukcję szumów widać także w przypadku Sony A700. Jedynie Sony A500 pozostawia użytkownikom obróbkę RAWów za pomocą ulubionego programu graficznego dla osiągnięcia zamierzonych efektów. Jesteśmy przekonani, że można uzyskać zdjęcia wyglądające co najmniej tak samo dobrze jak poprawiane przez algorytmy z Pentaxa."

jest po prostu boski.

Jego "boskość" wyłazi zwłaszcza po obejrzeniu obrazków testowych umieszczonych przez autora. Masakra. Wygląda na to, że "sprawa k-x" nabawiła ich jakichś kompleksów czy czegoś innego w tym rodzaju :evilsmile:

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Wcale mnie to nie dziwi... Mają kompleks. Też niedawno wpadłem na stronę opatycznych... i od razu jakoś tak mnie test tej Alfy przyciągnął. Jak widać, nie ja trafiłem na kwiatki.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
nie moja piaskownica
Ogólnie mnie to "wali", ale "opaczni" najwyraźniej mają jakąś chorobliwą (i pogłębiającą się ) obsesję na punkcie P. Mocno ich boli jakość zdjęć generowanych przez K-x i nie bardzo wiedzą, czego się mają czepić :lol:
edit:
No ale są przekonani, że middle level S będzie w stanie dorównać Entry level P (który to ich zdaniem nawet dla amatora fotografii się nie nadaje).
Jak wiadomo z przekonaniami się nie dyskutuje. Z fanatykami antyP z opacznych również nie warto...

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Ciekawe, matryca uznali, że może być nie ta sama co w A700 tylko zmodernizowana, na tomiast przy k-x ma być ta sama co w d90 [bo zmodernizowana by za dobrze brzmiało...]

Łobuzio  Dołączył: 17 Lip 2008
hehe rozumiem, ze k-x nie wypluwa rawów, tylko nieedytowalne jpg :-) niezłe.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Ciekawe jakby ten idiotyczny test przetłumaczyć i wysłać z pozdrowieniami do centrali Pentaxa ;-)

Łobuzio  Dołączył: 17 Lip 2008
Pewnie Apollo dostal by opeer za nie dbanie o dobre imię marki P.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Ale podoba mi się to. Najgorszy portal okołofotograficzny w kraju wybrał sobie jako cel Pentaxa. To tylko dobrze o Pentaxie świadczy ;-)

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
no tak...
matth napisał/a:
portal [...] wybrał sobie jako cel Pentaxa
dopisałbym: i przy każdej okazji próbuje "udowodonić", że tym systemem nie da się robić (dobrych) zdjęć :mrgreen:

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
Cytat
. Szum jest drobnoziarnisty i wygląda na to, że możemy liczyć na surowe dane z matrycy - bez ingerencji oprogramowania aparatu. Dla porównania Pentax K-x powyżej ISO 1600 zamiast zapisywać zdjęcia surowe procesuje je i między innymi odszumia. Na pierwszy rzut oka obrazy otrzymane z Pentaxa dla ISO 3200, ISO 6400 oraz ISO 12800 są mało zaszumione i nie gubią wyraźnych szczegółów. Nie są to jednak zdjęcia jak najwierniej oddające rzeczywistość tylko obrazy trochę ją upiększające

rzeczywistość jest taka jaką ma się kase w portfelu :).

[ Dodano: 2010-03-05, 00:51 ]
gdzieś na portalach była informacja że nikon już pracuje nad nową generacją procków i matryc które będą dawały jeszcze mniejszy szum niż nikon d3s. Jak wyjdą nowe sprzety to oceny rzeczywistości zmienią się , jak u Orwella :D

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
pikolo, fajny blog masz - ale co to za impreza jak nie ma wódki i ogórków,
moja kuzynka kupiła sony alfa - robi zdjęcia na nk jak się patrzy, inny znajomy kupił sony ff,
zobaczył szumy na wysokim iso i się załamał :D:D:D

[ Dodano: 2010-03-05, 00:30 ]
a testy optycznych załamują jeszcze niczego mądrego tam nie widziałem za to na innym portalu i to znanym 99% pentaxów ma opis high recommended

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
no no znów nie widać a jest :lol:

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Jejku znów się bulwersujecie testami na sponsorowanym przez sony polska portalu. Olac.

Jak będzie nowy kalendarz, to się szarpnę i wyśle optycznym... Niech mają...

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Sa rozne hobby. Jedni robia zdjecia, drudzy hoduja drzewka, jeszcze inni snuja teorie fotospiskowe.

benet  Dołączył: 22 Gru 2008
Jeszcze pół roku temu uważałem że portal optyczne jest w miarę dobrym obiektywnym medium. Były wpadki ale kto ich nie ma.
Teraz niestety stwierdzam że portal zabrnął w ślepą uliczkę, punktacja opisy nijak się mają do wyników pokazywanych przez nich samych.
Pierwsze negatywne komentarze na ich stronie traktowałem początkowo jako przewrażliwienie niektórych Pantaksiarzy. Jednak trwanie w upartości redakcji, oraz bezkrytyczność wobec własnych błędów skłania mnie do wniosku że portal przestaje być rozwojowy. Problemy takie jak ingerencja w rawy czy odszumianie ze względu na zmiany technologi wymagają nowego podejścia do oceny. Niestety portal ze swoimi kryteriami stanął w miejscu, nie bardzo zastanawiając się nad przydatnością sprzętu dla docelowych klientów. Chętnie porozmawiałbym z nimi na ten temat, ale sposób w jaki potraktowali wyważone sugestie osób, które ciężko zaliczyć do fanatyków marki zniechęca mnie do tego.

Szkoda bo formuła portalu jest bardzo ciekawa (w szczególności opinie internutów)

huh  Dołączył: 03 Wrz 2009
a ja dla odmiany napiszę że przesadzacie.. i to nie drzewka w ogrodzie.. tylko z tym krytykowaniem opacznych ;) Sam często tam zaglądam, testy mają duuużo lepsze niż fotopolis, newsy są świerze...
Na fotopolis, jest o wystawach/konkursach itp. - i właśnie tylko dlatego tam zaglądam. Forum na optycznych jest żywe, i można dowiedzieć się czegoś więcej niż na canonboard/nikon.org (na pentax.org.pl nie jest tak fanatycznie, moze dlatego że nikt nie moze zaprzeczyc ze pentax nie ma puszki pro i wielu musi szukac u konkurencji)
Co do testu s 500, wyraźnie napisali że ergonomia, i wiele innych rzeczy w 500 pozostawiają wiele do zyczenia, rowniez obrazki nie sa tak dobre jak np. z d90, jesli chodzi o pentaxa,
sami przyznacie ze w ciagu ostatnich dwoch lat niczym nadzwyczajnym nas nie zaskoczyli, k-x nie jest zly, ale tam jest dobra glownie matryca/jej oprogr. i migawka (1/6000) reszta jest jak w starszych modelach entry level. Kwestia odszumiania, nikon tez dostaje za kazdym razem za odszumianie, mysle ze w tescie c 550 bura za odszumianie bedzie rownie potezna, bo 550 męczy tak rawy jak jpgi bez litosci i mi rowniez sie to nie podoba, bo przy takim rozmiarze matrycy, szum na poziomie 2-3 pixeli moze zostac, na wydrukach bedzie wygladal jak drobne ziarno a na monitorze i tak nikt normalny nie oglada 1:1..

benet napisał/a:
Chętnie porozmawiałbym z nimi na ten temat, ale sposób w jaki potraktowali wyważone sugestie osób, które ciężko zaliczyć do fanatyków marki zniechęca mnie do tego.

Tu, masz słuszność, rozmawiać się z nimi nie da... Nic nie trafia. Potracili panowie zdrowy rozsądek.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
huh napisał/a:
i tak nikt normalny nie oglada 1:1

Czy ja wiem.... :-D . Są dziedziny, gdzie jednak zależy Ci na dobrym cropie zdjęcia, na przykład w macro.
SeizeThePicture napisał/a:
Jak będzie nowy kalendarz, to się szarpnę i wyśle optycznym

Mi został jeden, to gdzie słać? ;-)

Optyczne mają jakby na to nie patrzeć obszerne testy sprzętu, mimo wszystko jeśli zastanawiam się nad jakimś szkiełkiem, to najpierw zaglądam właśnie do nich.

Chociaż tak jak w życiu - zawsze warto czerpać wiedzę z kilku miejsc, i sobie to wyśrodkować, żeby mieć w miarę rozsądny obraz rzeczy.

[ Dodano: 2010-03-05, 10:12 ]
SeizeThePicture napisał/a:
Tu, masz słuszność, rozmawiać się z nimi nie da... Nic nie trafia.
No to niestety fakt. Często można zauważyć, że na sugestie, że mieli uwalony egzemplarz, każdy dostaje odpowiedź w stylu:
Panie, przecie my czasu nie mamy na taką zabawę, zrobiliśmy test raz, to się ciesz :p.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
huh napisał/a:
jesli chodzi o pentaxa, sami przyznacie ze w ciagu ostatnich dwoch lat niczym nadzwyczajnym nas nie zaskoczyli, k-x nie jest zly, ale tam jest dobra glownie matryca/jej oprogr. i migawka (1/6000) reszta jest jak w starszych modelach entry level.

:shock: :roll: :-/ :shock:

W sumie, to w ciągu ostatniego wieku nic się w aparatach nie zmieniło, nadal tylko robią zdjęcia. A mogło być tak dobrze, wystarczyło, żeby korpus miał większe uchwyty do paska, to można by nimi piwo otwierać - to by było coś - jak myślisz? :->
Wymiana modeli na nowsze to ewolucja, a nie rewolucja, chyba zbyt wiele oczekujesz. Powiedz tylko, w takim razie, która firma Cię tak zaskoczyła czymś nadzwyczajnym w ciągu ostatnich dwóch lat? 8-)

Skocz do: