Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
mas7odon napisał/a:
2 kluby które mają korzystać z Balitc Arena to Lechia Gdańsk i Arka Gdynia
Arka właśnie buduje własny stadion.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jarek Dabrowski, dałem nawet linka na poprzedniej stronie ;-)

dziwię się trochę, że mas7odon, zadeklarowany kibic piłki nożnej z 10letnim stażem o takim fakcie nie miał pojęcia :-P

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ja to mam nosa. Jak tylko zobaczyłem tytuł wątku to już wiedziałem, że w środku znajdę gadaninę a nie zdjęcia :-P

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
nie wiem czy w ogóle macie pojęcie o tym, o czym piszecie.
Przecież stadion to nie jedno boisko. To boisko główne + kilka bocznych, treningowych.
Te boiska są właśnie po to aby szkolić nowych młodych piłkarzy.
Więcej chętnych na grę > więcej talentów > więcej gwiazd > lepsze wyniki > więcej kasy ze sponsoringu itd..

To samo tyczy się F1. Ten tor nie służy tylko do formuły. To tor także dla innych samochodowych rajdów + motocyklowych, o których w Polsce prawie nikt nie słyszy. Znów to samo: dobre miejsce do treningu > więcej zainteresowanych tym sportem > więcej talentów itd.

Oby tych nowych obiektów było jak najwięcej!

..a czytając niektóre opinie mam wrażenie, że najlepiej by było gdyby Polska zatrzymała się na etapie w jakim się znajduje a wszelkie przejawy rozbudowy infrastruktury były tłumione.

mas7odon  Dołączył: 01 Lut 2009
YellowLabel napisał/a:

..a czytając niektóre opinie mam wrażenie, że najlepiej by było gdyby Polska zatrzymała się na etapie w jakim się znajduje a wszelkie przejawy rozbudowy infrastruktury były tłumione.

Tę właśnie myśl starałem się przekazać ale jak grochem o ścianę więc dałem sobie na wstrzymanie :-B

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
sołtys napisał/a:
Ja to mam nosa. Jak tylko zobaczyłem tytuł wątku to już wiedziałem, że w środku znajdę gadaninę a nie zdjęcia :-P

Ile stadionów , tyle zdjęć :-P

ja przepraszam, czy ja nie przedstawiłem "innej drogi"

nie neguję konieczności budowy infrastruktury, neguję tylko takie podejście

"hurra, zbudujmy stadiony wielkości Maracany, tor F1 i skocznię mamucią"

bo to nie jest dobra droga
i nikt mi nie wmówi, że za stadionem na ME 2012 idą boiska treningowe - sami chyba w to nie wierzycie
zresztą boiska treningowe można wybudować niższym kosztem i nie potrzeba do tego Stadionu Narodowego, który będzie większą część roku stał niezagospodarowany

szkoda tylko, że próbuje mi się wmówić to, czego nie zrobiłem

YellowLabel napisał/a:

mas7odon napisał/a:
Tę właśnie myśl starałem się przekazać ale jak grochem o ścianę więc dałem sobie na wstrzymanie

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
mas7odon napisał/a:
Co do Twojego pytania - 2 kluby które mają korzystać z Balitc Arena to Lechia Gdańsk i Arka Gdynia
He he :-) Te miasta musza miec nawet oddzielne lotniska, to kluby mialyby grac na tym samym stadionie? Chyba w rownoleglym swiecie.

Opiszon, nie zgodzie sie jednak z toba co do sensownosci budowy stadionu w Gdansku. Jestem pewien, ze stadion spokojnie sie utrzyma. Przeciez Lech jeszcze kilka lat temu nie byl taki hop siup do przodu i penetrowal dolne sfery tabeli i zaliczyl epizod w II lidze. Lechia ma wielki potencjal, mocna baze wsrod kibicow, - nie tylko ultrasow, co raz lepszy wizerunek wsrod gdanszczan. Pokonala imponujaca droge od okregowki do ekstraklasy z jednorocznym postojem w drugiej lidze. Dlaczego niby Lech ma zapelnic stadion, a inny klub w podobnej wielkoscia i potencjalem aglomeracji, nie? Przeciez to tak naprawde kwestia inwestycji, a tych w Lechii nie brakuje. 6 miejsce w tabeli skads sie bierze. Lechie nie jest klubem z nikad. Ma swoich wychowankow, historie, duze miasto, wszystkie przymioty waznego klubu.

Poza tym stadion ma wielkie znaczenie urbanistyczne - budowany jest w zapomnianej dzielnicy, ktora dzieki stadionowi, ma szanse stac sie naprawde fajnym miejscem w Gdansku.

dzerry napisał/a:
Przeciez Lech jeszcze kilka lat temu nie byl taki hop siup do przodu i penetrowal dolne sfery tabeli i zaliczyl epizod w II lidze.

nie ważne - ważne że wtedy jak byli w II lidze oraz jak zaliczali dolne strefy tabeli, to mieli zawsze frekwencję ponad 10tys kibiców

nawet na drugiej lidze w sezonie pospadkowym, gdy było bardzo źle pod względem sportowym (robili wtedy ponad połowę frekwencji całej ligi jak grali u siebie)

nie chodzi mi o miejsce Lechii w tabeli, tylko o to, ilu jest w stanie kibiców zapewnić

póki co Lech to gwarantuje, nawet wtedy, gdy będzie grał w ogonie II ligi ;-)

dzerry napisał/a:
Dlaczego niby Lech ma zapelnic stadion, a inny klub w podobnej wielkoscia i potencjalem aglomeracji, nie?

nie mówię że nie może, ale niech zapełni, wtedy porozmawiamy o dużym stadionie dla Lechii ;-)
ja wiem, że Lech też będzie miał problemy z zapełnieniem swojego stadionu, dlatego boję się (tak, boję się, a nie spisuję Gdańsk i Wrocław na straty) o przyszłość stadionu na Maślicach i PGE Areny

Tyle że Lech w czasie tego epizodu , miał kilkanaście tysięcy kibicow na trybunach w czasie gdy na całą kolejkę I ligi przychodziło 5-8 tyś. ;-) I tu jest problem gdzie jeszcze tylu kibiców przyjdzie po spadku , czego nie życzę żadnemu klubowi .

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Tak naprawde to nie wiadomo jak to bedzie z tymi stadionami. Wydaje mi sie, ze te nowe stadiony nieco ucywilizuja pilke nozna i wyjscie na mecz przestanie byc rozrywka dla diehardow. Oznacza to, ze target znacznie sie powiekszy. Nie oczekuje, ze stadion bedzie zawsze full na 100% - przy waznych meczach (pod warunkiem, ze beda wyniki), derbach i innych okazjach, jest duza szansa, ze bedzie. Do tego, stadion to nie tylko pilka. Ten w Gdansku przynajmniej zapowiada sie ciekawie - bedzie funkcja rekreacyjna, handlowa, przestrzen na wydarzenia niekoniecznie na plycie, sponsorzy. Moim zdaniem bedzie OK. W Polsce, jeszcze przez dobrych kilkadziesiat lat, co roku bedzie coraz wiecej pieniedzy, wiec jesli stadiony dadza rade na poczatku, to potem tez.

dzerry, oby - bo to że stadiony powstaną, to już jest pewne

a szkoda żeby skończyły tak jak X-lecia

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
opiszon napisał/a:

a szkoda żeby skończyły tak jak X-lecia

Moja mama strasznie żałuje że to jak skończył już się skończyło. Nie ma gdzie teraz rajstop kupować. :mrgreen:

BuR-ToN napisał/a:
Nie ma gdzie teraz rajstop kupować.

w Poznaniu jeszcze się jeden taki rodzynek ostał

dawny Stadion Warty im. Edmuna Szyca

a dookoła tzw. "targowisko Bema" - nasza mała, Wielkopolska kopia Jarmarku Europa ;-)
http://www.imagic.pl/file...%20-%20mecz.jpg

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
przede wszystkim, jak wspomniał dzerry, żeby stadion budowany był z sensem, budowany musi być z całą infrastrukturą, nie tylko sportową. murawa i trybuny w obecnych czasach to za mało.
w Warszawie miało powstać całe miasteczko, które zapewniłoby sale konferencyjne, handlowe, usługowe itp. itd. niestety ze względu na decyzje, a właściwie brak decyzji pewnych osób odpowiedzialnych w teorii za to przedsięwzięcie, ostał się sam stadion, bez infrastruktury...
nie wiem jak jest w innych miastach...

Właśnie , czy tylko mi się zdaje , czy po początkowych - częstych - relacjach z placu budów
teraz jakby ciszej ? W międzyczasie - dyrekcja Śląskiego chce kandydować do organizacji MŚ w lekkiej atletyce w 2015 , i dziwi mnie że nie słychać takich głosów z innych ośrodków , bo chcąc żeby inne stadiony nie stały puste potrzeba takich imprez .

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
droginaeuro.pl napisał/a:

Co robić z obiektami po mistrzowskim turnieju, aby nie stały puste? Przykład może nadejść z Frankfurtu.

Zastanawiali się na tym gospodarze gdańskiego stadionu oraz ich goście z Niemiec. - Naszym jedynym problemem jest to, że mamy za mało dni w kalendarzu. Stadion zamykamy tylko na Boże Narodzenie - twierdził Patrik Meyer, prezes Stadion Frankfurt Management, spółki zarządzającej stadionem we Frankfurcie n. Menem.
Goście z Niemiec przedstawiali sposób zarządzania stadionem o pojemności 52 tys. widzów oraz Lanxess-Arena, halą sportową w Kolonii na 18 tys. miejsc, a więc obiektów większych niż te powstające w Gdańsku. W Kolonii np. w sobotę grany jest mecz piłki ręcznej, w nocy parkiet zamienia się w lodowisko, a w niedzielę grany jest tam mecz hokejowy. Tylko dla samych gości biznesowych dostarczanych jest ok. 4 ton jedzenia, a wywieźć po VIP-ach trzeba 4-5 ton śmieci. W hali w Kolonii odbywają się także m.in. wielkie imprezy karnawałowe - relacjonuje „Polska. Dziennik Bałtycki".
Natomiast na stadionie we Frankfurcie złożenie sceny po koncercie zajmuje kilka godzin. Sztuczną murawę hoduje się na plantacji róż, a w ciągu czterech lat do budżetu miasta wpłynęło od stadionowej spółki ok. 7 mln euro. Na stadionie na stałe pracuje ok. 100 osób, a do organizacji konkretnej imprezy zaangażowanych jest zazwyczaj ok. 2 tys. osób. Władze miasta co trzy miesiące otrzymują raport finansowy. Najtrudniejszy dla zbudowanego w 2005 roku stadionu był pierwszy rok, kiedy to obiekt przynosił straty. Potem wyszedł na prostą.
- Życzylibyśmy sobie, żeby w Gdańsku też był kiedyś taki sam problem jak we Frankfurcie, że rok ma tylko 365, a nie 400 czy 500 dni. Nie ukrywam, że budujemy stadion trochę na wyrost, ale musimy myśleć 10-20 lat do przodu. Jestem pewien, że biznesmeni przekonają się do organizacji spotkań na stadionie - mówił Paweł Adamowicz, prezydent Gdańska.
Adam Kalata, wiceprezes spółki BIEG, zwraca uwagę, że Frankfurt jest stawiany za wzór zarządzania obiektem sportowym (...) Według szacunków, utrzymanie gdańskiego stadionu ma kosztować 10-12 mln zł rocznie. Z tego 7 mln zł będzie pochodzić z kontraktu sponsorskiego z PGE (Polska Grupa Energetyczna).

Czyli jak się chce to można.

gezeb napisał/a:
W międzyczasie - dyrekcja Śląskiego chce kandydować do organizacji MŚ w lekkiej atletyce w 2015 , i dziwi mnie że nie słychać takich głosów z innych ośrodków , bo chcąc żeby inne stadiony nie stały puste potrzeba takich imprez .

hmm, to pewnie dlatego że stadiony budowane na ME 2012 będą stadionami piłkarskimi (bez bieżni)

choć szkoda, że nie skopiowano rozwiązań z Arena auf Schalke/Veltins Arena

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
gezeb napisał/a:
dyrekcja Śląskiego chce kandydować do organizacji MŚ w lekkiej atletyce w 2015 , i dziwi mnie że nie słychać takich głosów z innych ośrodków
W Polsce tylko Śląski się nadaje (będzie się nadawał) do MŚ w LA (Bydgoszcz za mała).

A inicjatywa super.

Co do stadionów, to myślę podobnie, jak dzerry - duże miasta, z piłkarskimi tradycjami mają potencjał, którego po prostu nie wolno spieprzyć.
Kiedyś na Śląski i XX-lecia przychodziło po 100 tyś. ludzi, na Jagę w latach 80 po 30 tyś.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
opiszon napisał/a:
hmm, to pewnie dlatego że stadiony budowane na ME 2012 będą stadionami piłkarskimi (bez bieżni)
W Warszawie podobno decydenci stwierdzili, że stadion lekkoatletyczny się nie opłaca :roll:

Skocz do: