sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Wiele razy pojawiało się to sprostowanie, ale trzeba powtórzyć. Nie chodzi o same testy, a jedynie o prostowanie KOMENTARZY do nich...

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Co do tego zgoda, to raczej oczywista oczywistość. Chodziło mi jedynie o to, że sprostowania komentarzy mogłyby dotyczyć również innych firm niż Pentax oraz - gdyby się pojawiło coś na innym portalu niż optyczne - także sprostowania mogłyby i jego dotyczyć.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
sculptor napisał/a:
Wiele razy pojawiało się to sprostowanie, ale trzeba powtórzyć. Nie chodzi o same testy, a jedynie o prostowanie KOMENTARZY do nich...

Co do komentarzy - te z natury swojej rzeczy nie są obiektywne ani rzetelne bo przedstawiają indywidualny punkt widzenia ich autora. Nie ma więc mowy o prostowaniu czy dementowaniu a tylko o komentowaniu komentarza. W Usenecie nazywamy takie coś Flame War... ;) Swoją drogą pl.rec.foto.cyfrowa moderowana nie jest, więc każdy może tam skomentować test z optycznych co z resztą nie raz miało miejsce.

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
a_czacha, To samo mi przychodzi do głowy. Bardziej ogólnie niż tylko pod to zjawisko.
Coś co by traktowało z przymrużeniem oka zjawiska fotoświatka.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
izbkp napisał/a:
No tak ale RZETELNOŚĆ nie jest stałą fizyczną tylko pewną umowną wartością, której ocena zależy od indywidualnego punktu widzenia...

za internetowym Słownikiem Języka Polskiego PWN:

rzetelny
1. «wypełniający należycie swe obowiązki»

albo się wypełnia należycie podjęte obowiązki, albo nie... czysta matematyka w systemie dwójkowym...

sculptor napisał/a:

ewidentne potknięcia w testach również będą wyłapywane i prostowane

a_czacha napisał/a:
Chodziło mi jedynie o to, że sprostowania komentarzy mogłyby dotyczyć również innych firm niż Pentax oraz - gdyby się pojawiło coś na innym portalu niż optyczne - także sprostowania mogłyby i jego dotyczyć.

odczepcie się już od tych optycznych...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Przeczytajcie, zanim wykasują ostatnie 3 wypowiedzi:
http://www.optyczne.pl//?...t_ap=122&roz=10

A potem poproszę :-B

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Proszę :-B .
A konwersację sobie nawet skopiuję...

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Masz trzy od razu :-B :-B :-B . Zasłużyłeś. :evilsmile:

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
sculptor napisał/a:
lepiej siedzieć cicho nawet jak się z czymś nie zgadzasz? Albo jak Cię opluwają to lepiej powiedzieć, że deszcz pada?

Jak to pewien angielski szlachcic powiedział: byle włóczęga nie jest w stanie mnie obrazić.

Wychodząc z takiego założenia ciężko mi entuzjastycznie odnieść się do powstawania tego tworu.

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Samp, :-B

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
izbkp napisał/a:
sculptor napisał/a:

Co do komentarzy - te z natury swojej rzeczy nie są obiektywne ani rzetelne bo przedstawiają indywidualny punkt widzenia ich autora. Nie ma więc mowy o prostowaniu czy dementowaniu a tylko o komentowaniu komentarza.

Tylko jest jeszcze jeden szczegół, którego nie zauważyłeś izbkp: to na podstawie tych komentarzy oni wystawiają ocenę sprzętowi - nie wyników testów!

Same testy są w porządku (robi to oprogramownie, więc ciężko je skopać), ale z wyciąganiem wniosków mają "mały" problem ;-)

andrusz, Ja widzę, że najpierw publikują test na którego końcu jest podsumowanie w formie oceny punktowej a dopiero potem czytelnicy zamieszczają pod nim swoje komentarze. Więc co Ty konkretnie masz na myśli? ;)

Domyślam się, że chodzi o treść testu? A sedno problem polega na tym, że podejście ideologiczne autora treści testu nie jest zgodne z Twoim więc... I tu się zatrzymajmy bo w tym miejscu włącza się (Dr Freud się kłania) psychologiczny mechanizm projekcji i nagle ten autor staje się "nierzetelny", "nieobiektywny" itd ;) Napędzany projekcją komentujesz artykuł, czasem za bardzo emocjonalnie więc moderatorzy taki post kasują. To tylko wzmacnia projekcję i tak powstała idea budowy antyportalu ;P Osoby, które wskazują, że rzecz nie ma sensu bo opiera się na fałszywych przesłankach (projekcjach) także napędzają projekcję i same stają się "malkontentami" i "krytykami". Tak to mniej więcej działa. Jako weteran wielu Flame War, w których sam dałem się ponieść różnym projekcjom, wiem co mówię ;) W ten sposób niczego się nie da zbudować, za to jest to całkiem niezły mechanizm do burzenia i niszczenia... Ot, co :)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
izbkp napisał/a:
Domyślam się, że chodzi o treść testu?

Oczywiście! Co mnie obchodzą komentarze czytelników i redaktorów pod spodem - zresztą ich nawet nie czytam, szkoda mi czasu :-P

izbkp napisał/a:
A sedno problem polega na tym, że podejście ideologiczne autora treści testu nie jest zgodne z Twoim więc...

Błąd :!: Zrobiłeś złą projekcję ;-) Tu nie chodzi o psychologię, tylko logikę :!: Mnie interesują tylko wnioski, które wyciągają na podstawie danych otrzymanych z badań - podstawowa umiejętność inżyniera. I śmiem twierdzić, że oni z tym mają problem. Na studiach politechnicznych to była podstawowa umiejętność, bez której nie dało się zaliczyć żadnego laboratorium, np. z fizyki. Zresztą już o tym pisaliśmy... Psychologia mnie nie interesuje - ale logika owszem :evilsmile:

andrusz, Będę się upierał, że chodzi o ideologię a nie o logikę ;) Oczywiście, chętnie dam Ci się przekonać, że nie mam racji. Logicznie rzecz ujmując ;)

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
izbkp napisał/a:
andrusz, Będę się upierał, że chodzi o ideologię a nie o logikę ;) Oczywiście, chętnie dam Ci się przekonać, że nie mam racji. Logicznie rzecz ujmując ;)

Jeśli mowa o słynnym Arku to najciekawsze, że na swojej stronie ma fotki robione Pentaxem. Co prawda kompaktem ale jednak. Może mu nie wyszły?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
mygosia napisał/a:
www.obronie.cnoty.pentaksa.info

Cnoty lepiej niech Pentax nie broni, bo ja tam pewny jego uszczelnień nie jestem... ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
lub:
www.pentotal.com
wszak o prawdę nam chodzi :-D

[ Dodano: 2010-03-17, 12:01 ]
Naszła mnie ochota na odwiedziny w piaskownicy, zaglądam, a tu pusto!
W takim razie zabieram zabawki i idę do domu... :mrgreen:

Skocz do: