TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Eldred napisał/a:
Berrt napisał/a:
Dzisiaj odebrałem z serwisu swojego Tamrona 28-75/2.8.
Na chwilę obecną wygląda OK. Jutro w świetle dziennym sprawdzę czy wszystko jest tak jak być powinno.
Do serwisu zaniosłam 6 października tak więc trochę to trwało.
W serwisie robili kalibrację AF, czyszczenie i nie wiem dlaczego, ale wymieniali elektronikę. Całkowity koszt - 279zł

?? kupujesz obiektyw, okazuje się że źle działa, wysyłasz na gwarancję a oni każą płacić za naprawę? czyli de facto dopłacasz do obiektywu 279zł a w sklepach są sprzedawane wybrakowane lub ryzykowne egzemplarze?
Co to za gwarancja jeśli trzeba zapłacić żeby coś nowego prawidłowo działało??

[ Dodano: 2010-02-15, 10:47 ]
Ja bym im niezłą imprezę urządził za coś takiego, rzecznik konsumenta minimum.

a mi wymienili na nowy egzemplarz, mimo, że mój stary miał porysowaną soczewkę.

[ Dodano: 2010-02-15, 18:47 ]
awaria ta sama .

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
a propo serwisu Sigmy w Gdańsku. Mam Sigme 100-300/4 od 5 lat. Z AF nie korzystam bo mam straszny BF. No ale po kilku latach doszedłem do wniosku że fajnie byłoby mieć AF :-) Skomunikowałem sie mailowo z serwisem i dowiedziałem się wszystkich szczegółów kalibrowania obiektywu (w korespondencji wysłałem numer seryjny obiektywu). Najważniejsze stwierdzenie w korespondencji z Gdańska brzmiało, iż jesli obiektyw jest starszy to będzie trzeba wymienić w nim chip aby dał się zaprogramować. Wymiana to 200-300 PLN - ale będę miał wreszcie AF.
Zapakowałem obiektyw i rezerwowe body i wysłałem.
Po 10 dniach dostałem maila że mój obiektyw nie da się skalibrować. Po kolejnych kilku dniach miałem mój stary wciąż manualny obiektyw. Przyjemność kosztowała mnie ponad stówę.

Wniosek dla mnie jest następujący: dwa razy pomyślę zanim kupię nową Sigmę mając ryzyko że musiałbym skorzystać z serwisu w Gdańsku.

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
To ja opiszę moje doświadczenia z serwisem Sigmy w Gdyni.

Obiektyw Sigma 100-300/4.

Po krótkim użytkowaniu odkryłem że mam FF i czasami problem z przenoszeniem danych z obiektywu czyli coś ze stykami.
Wysyłka do serwisu, po 4 dniach miałem go spowrotem.
Wpis w karcie gw: "Kalibracja, naprawa styków"
FF zniknął, ze stykami dalej miałem problem.

Kolejna wysyłka i dostałem go po 10 dniach roboczych z wpisem w karcie "wymiana styków".
Póki co, ze stykami już nie mam problemów. Może faktycznie naprawili.

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Witam ponownie,

Jestem juz po drugiej kalibracji Sigmy 50/1.4 HSM w serwisie Sigmy w Gdyni.
Tak wyglada dzialanie obiektywu z puszka po zabiegach serwisowych.
http://img709.imageshack....id=imgp1321.jpg
W swietle dziennym ostrosc wariuje, wystepuje głównie FF (f1.4-f4), czasem BF.
Zanioslem po raz 3ci do serwisu z wnioskiem o zwrot pieniedzy.
Serwis na szczescie poddal sie i wypisal mi kwit.
Tyle na razie - teraz walcze ze sklepem o zwrot pieniedzy - wciskaja mi nastepne egzemplarze z blednym AF. Nie ma "letko" :mrgreen:

No i tym razem dalem Tamrona 17-50/2.8 do kalibracji z pelnym opisem usterek. Ciekawe co z tego wyjdzie. Wstepnie, po rozmowie z serwisem, juz wiem, że zlego ostrzenia na ogniskowych 20-25mm(olbrzymi FF) i przyslonie f/2.8 oraz losowego AF na ogniskowej 17mm - nie umieja usunac. Pewnie wyjdzie z tego to samo co z powyzsza Sigmą - wymiana...
J.w nie ma "letko", trzeba walczyc :mrgreen:
Tutaj jako ciekawostka - Tak ostrzy Tamron na przyslonie f/2.8(prawe zdjecie) i f/5.6 (lewe zdjecie), tzn przy takich przeslonach ustawionych w aparacie (ustawienie ostrosci z przyslona 5.6 w aparacie, po czym zblokowanie ostrosci i wykonanie fotki na f/2.8) - obydwie fotografie sa oczywiscie nieostre (polozenie pierscienia poza nieskonczonoscia)

A tutaj zawstydzajace dla Tamrona porownanie:

[ Dodano: 2010-06-24, 10:55 ]
O widze, ze tylko ja sie tu udzielam :mrgreen:
Moze to dlatego, ze dalej walcze z Tamronem, a raczej jego marnym serwisem. Tym razem,
po 2 wizycie w serwisie uszkodzili styki i AF na szerokim koncu (filmik ponizej).
Nie skalibrowali szkla wogole, mimo wymiany elektroniki, kalibracji, czyszczenia (a moze tylko twierdza, ze kalibrowail, czyscili, wymieniali?).
Dodatkowo wprowadzili mi wielkiego paprocha pod pierwsza soczewke od strony bagnetu.
Foto-Technika(Tamron) - NIKONiecznie dobry serwis
http://www.youtube.com/watch?v=Jggeuo13tN4
Bardziej polecam serwis Sigmy - przynajmniej sie przyznali, ze nie sa w stanie skalibrowac i dali za wygrana - tj. wymiana.

Walka trwa dalej. Tym razem dalem szklo z wnioskiem o wymiane/zwrot pieniedzy w swietle braku mozliwosci naprawy. Pare dni temu otrzymalem maila, ze sprzet to odbioru. Ja nie moglem, wiec pojechala zona osobiscie, a na miejscu twierdza, ze wcale nie skonczyli i dalej cos zamierzaja "naprawiac" :evil:

Zrob kabaret, po prostu zrob kabaret. To takie proste, choc przeciez takie stare... :mrgreen:
http://kabaretpotem.mp3.w...Tg5MzEuaHRtbA==

Skocz do: