AreKc  Dołączył: 27 Cze 2008
W DA 40 wszystko jest jakieś takie malutkie, łatwo przeoczyć :-)

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Benek napisał/a:
To na przód są dwa dekielki czy jeden (ten sam na obiektyw i na osłonę psłon., czy osobno na osłonę, osobno na obiektyw)?

Na obiektyw nakręcasz osłonę a na osłonę malutki dekielek. Innymi słowy nie "zatkasz" szkła aż nie złożysz tego dwuczęściowego puzzla.

kaczor napisał/a:
Aż wstyd się przyznać, ale nie ma to jak trwać prawie rok w niewiedzy :oops: .
Tak więc od dzisiaj mam da40 z osłonką przeciwsłoneczną. Nie wiem o czym ja myślałem, ale zawsze jak widziałem gdzieś zdjęcia 40 to zastanawiałem się czemu ja nie mam takiej fajnej osłonki... :shock: Ten dekielek jest taki mały, że nie sądziłem iż można go jeszcze rozkręcić

Kiś, kiś :mrgreen:
Moje szkło już było nawet na części pierwsze rozebrane, a nie żeby tam dekielki odkręcane :-P Te trybeńki i przekładnie w środku to po prostu miodzik. Jak w szwajcarskim zegarku.

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
Crow napisał/a:
Na obiektyw nakręcasz osłonę a na osłonę malutki dekielek. Innymi słowy nie "zatkasz" szkła aż nie złożysz tego dwuczęściowego puzzla.

Chyba, że nie potrzebujesz osłonki przeciwsłonecznej albo nie jesteś świadomy, że gdzieś tam ona jest, to jest to puzzel jednoczęściowy :lol: .

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Skoro wiedziałeś, że nie dostałeś tulipana było reklamować. Chciałbym widzieć minę pana z apollo :mrgreen:

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Crow napisał/a:
Moje szkło już było nawet na części pierwsze rozebrane, a nie żeby tam dekielki odkręcane :-P Te trybeńki i przekładnie w środku to po prostu miodzik. Jak w szwajcarskim zegarku.

faktycznie http://forums.dpreview.co...essage=31762247

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Prosze trzymac sie tematu.
Rozmowy o dostepnosci i cenie [czyli sprawach, ktore za pare tygodni nie beda juz aktualne] proponuje przeniesc do HP, albo do SB.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Crow napisał/a:
Jak kupisz pochwal się jak niski masz numer seryjny :-P

To stało się dzisiaj.
0019359.
Faktycznie obiektyw wielkości wizjera w drzwiach.
Piękna rzecz.
:mrgreen:

ka-mis  Dołączył: 17 Lip 2009
jak sie dobrze wszystko ułoży też taki będe miec w styczniu...

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Benek napisał/a:

To stało się dzisiaj.

HEJT :evilsmile: :-B

filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
Sluchajcie ja chcialbym zawrocic do klasyki tematu czyli porownanie af-ow. Co prawda w 40tce smiga niemilosiernie - caly zakres obraca chyba z dwa razy szybciej niz na 43 ale niestety nie przeklada sie to wedlug mnie na szybkosc focusowania w ogolnosci... nawiasem mowiac mam dokladnie to samo wrazenie jesli chodzi o porownanie 77 i 70, czy wam tez sie tak zdaje czy tez z tego dobrobytu mi juz odp.....la? moze na k7 jest inaczej?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
filorp, a możesz po polsku? Czy może tylko ja nie złapałem sedna? ;-)

filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
sorry matth - ten paskudny skrotowy i na sile luzacki zargon internetowy :-/ , chodzilo mi o to ze co prawda jesli chodzi o obracanie samym pierscieniem ostrosci przez srobokret to wyrazna przewaga maja DA zarowno 40 jak i 70, natomiast jesli chodz o faktyczne zlapanie ostrosci realnego przedmiotu (nie dekielka) to z ta predkoscia nie jest tak super w przypadku DA i w porownaniu do FA... krotko mowiac nie ma wielkiej roznicy jesli chodzi o fotografowanie...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Z tego co pamiętam to DA70/2.4 śmigało mi niemiłosiernie szybko, ale rzeczywiście w niektórych warunkach było tak, że ciemniejsze szkło po prostu musiało czasem poszukać, doostrzać itd.
FALTD mimo że wolniejsze, są jaśniejsze i prawdopodobnie dzięki temu łatwiej im złapać ostrość.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
DA40 i DA70 kręcą się b. szybko. Efekt psuje słynne końcowe doostrzanie. Moze z k7 tego nie ma...

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Szybko i na temat - ma ktoś ochotę wymienić się okres tygodnia, dwóch swojego DA40 na np. małą lub długą gwiazdkę ?
Jestem do dyspozycji jak coś...
;-)

gacek07  Dołączył: 10 Maj 2008
MacRayers napisał/a:
Szybko i na temat - ma ktoś ochotę wymienić się okres tygodnia, dwóch swojego DA40 na np. małą lub długą gwiazdkę ?
Jestem do dyspozycji jak coś...
;-)

Jezeli oferta jest aktualna, to jestem chetny :)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
gacek07 napisał/a:
Jezeli oferta jest aktualna, to jestem chetny :)

40-tka już od przeszło 2 tygodni jest już u mnie. Bardzo dobry obiektyw. ;-)

Ładysław  Dołączył: 11 Lis 2009
Pytanie może od czapy ale wolałbym tutaj spłonąć rumieńcem niż potem w sklepie.
Mianowicie czy tę miseczkę z dziurką zwaną osłoną PS (w 40LTD) daje się nakręcać na polara :oops:

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
Jak najbardziej 8-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Da się nakręcić, ale oddalając ją od przedniej soczewki zmniejszasz kąt widzenia i może winietować.

Skocz do: