pozdrawiam,
dzerrry
bEEf napisał/a:Tak robią właśnie Pentaxy, jak stwierdził Dzerry - tak robi większość aparatów, to jest normalne.
CytatW ogóle, to ja też nie skumałem, tak jak chyba wszyscy odwiedzający ten wątek, bo zdecydowanie nie ułatwiasz sprawy.
bEEf napisał/a:Efekt na obrazku wynika ze świeżego wyjęcia kliszy z aparatu, który nawija (NAwija) film w odwrotną stronę.
Pozdrawiam,
thrackan
Kiev 6C, Lubitel 166U | MZ-10, CE-4, P50
Tak BTW. Skad wiesz jak one nawijajathrackan napisał/a:MZ-10 i MZ-7
pozdrawiam,
dzerrry
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
thrackan napisał/a:Co prawda mało mam Pentaksów, ale P50, MZ-10 i MZ-7 nawijają film na szpulkę aparatu w tym samym kierunku, w jak w kasetce...
dzerry napisał/a:MZ-10 i MZ-7
Tak BTW. Skad wiesz jak one nawijaja![]()
wojtekk napisał/a:Różniły się znacznie numerem serii i pewnie wiekiem (choć nie wiem, o ile lat).
Pozdrawiam,
thrackan
pozdrawiam,
dzerrry
wojtekk napisał/a:ja dzisiaj musiałem od tyłu nawinąć...
Pentax 645, MX, MZ5, Z1p, Ds, K-1, K-01, 750z, Q
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
wojtekk, kto kombinuje ten kombinuje. Ja zawsze nawijam od przodu.wojtekk napisał/a:Kombinujecie jeszcze bardziej niż ja ;D
pozdrawiam,
dzerrry
wojtekk napisał/a:to jest po prostu śmieszne
wojtekk napisał/a:Niedorzeczne.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Pentax ME Super + MX + SMC M 35mm/f2 + SMC M 50mm/f1.4 + SMC M 28mm/f2.8 + Centon MC 50mm/f1.7 | Yashica Electro 35 Gs
My muzak: http://ddspeed.untergrund.net/
My photos: http://ddspeed.untergrund.net/pixelpost/
wojtekk napisał/a:car boot sale pięknego Olympusa OM2n MD z 50ką za 20 funtów. :p
Pozdrawiam,
thrackan
plwk napisał/a:Jesteś prawo czy leworęczny?
Jedyne wytłumaczenie, tak jak napisał Meggido, sam zwijasz w lewo.
wojtekk napisał/a:Nie ma szans, jakie w lewo?
Nie tylko Pentax. Generalnie wszystkie aparaty z napędem silnikiem elektrycznym i bez urządzeń do zaczepiania filmu na rolce odbiorczej tak nawijają- mniejszy opór. Na "lewą" stronę nawija bardzo dużo lustrzanek mechanicznych, taki sposób nawijania zapewnia właściwe (na części obwodu, a nie tylko stycznie) doleganie filmu do rolki z ząbkami (do perforacji), która jest odpowiedzialna za prawidłowy przesuw filmu, w tym także odmierzanie długości klatek.MixerB napisał/a:Seria M (bardziej plastikowa - MZ/ZX, bez korbki) nie ma igiełek i nawija emulsją do środka (do rolki).
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
X-T1