Wahhim  Dołączył: 28 Maj 2008
Falcon 85/1.4
Zastanawiam się, czy ktokolwiek z użytkowników Falcona 85mm f/1.4 miał z nim jakikolwiek problem. Zwracam się tutaj oczywiście także do tych, którzy posiadają bliźniaczego Samyanga.

Problem jest dość dziwny. Przysłona, szczególnie przy wyższych wartościach, działa cholernie wolno, albo w ogóle nie działa (przymyka i tak zostaje). Żadnych mechanicznych uszkodzeń nie ma i co do tego jestem przekonany w 100%, pytanie co mogło się stać w ciągu kilku miesięcy sporadycznego używania (kupiłem go pod koniec sierpnia).

Decyzję w sprawie reklamacji już podjąłem, najprawdopodobniej jutro wysyłam obiektyw do FoxFoto. Szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się to, ale przysługuje mi sześć lat gwarancji. Nie wiem tylko, czy polegać na nich, czy żądać zwrotu gotówki. Jakoś straciłem zaufanie do firmy Falcon. Nie zmienia to oczywiście faktu, że bokeh z tego szkiełka jest cudowny. :)

Pozdrawiam!

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
gówniany smar?
W internecie jest troche informacji o różnych dziwnych przypadłościach z przysłoną w tm szkle...
Ale zobacz jak firma ci odpowie - najwyżej co roku będziesz wymieniał szkło

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Wahhim napisał/a:
przysługuje mi sześć lat gwarancji
Czy oni na głowy poupadali? Przez 6 lat, to każdy egzemplarz będą musieli naprawiać. :shock:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Chyba pięć, o ile dobrze pamiętam. Zdarzały się już takie rzeczy wcześniej - ktoś pisał, że po zrobieniu zdjęcia musi odkręcić trochę szkło z bagnetu, żeby się otworzyło z powrotem i dopiero robić kolejne zdjęcie.

Trzeba wymienić szkło - ja bym liczył na to, że kolejny egzemplarz nie nabawi się tej przypadłości. Kurcze, optycznie to piękne szkło za te pieniądze, nawet wydawałoby się, że dobrze wykonane. Ale słychać o tych usterkach. Szkoda, że 77/1.8 jest cztery razy droższy. :-P

dsk napisał/a:
Kurcze, optycznie to piękne szkło za te pieniądze, nawet wydawałoby się, że dobrze wykonane.

I jest dobrze wykonane. Pojawił się problem - jest gwarancja na szczęście. Czego więcej oczekiwać za taką cenę? Napisałem ten temat, żeby zwrócić uwagę przyszłym nabywcom na to, że jednak bywają usterki.

[ Dodano: 2009-11-08, 16:56 ]
Pentagram napisał/a:
Czy oni na głowy poupadali? Przez 6 lat, to każdy egzemplarz będą musieli naprawiać. :shock:

Wynika z tego tyle, że dystrybutorzy pewni są jakości swoich produktów. ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Wahhim napisał/a:
Pojawił się problem - jest gwarancja na szczęście. Czego więcej oczekiwać za taką cenę?

To jest zbyt częsty problem. Póki masz gwarancję, możesz wymieniać szkło bądź naprawiać. Wychodzi na to, że nie ma co brać tego szkła bez gwarancji po prostu.

dsk napisał/a:
Wychodzi na to, że nie ma co brać tego szkła bez gwarancji po prostu.

Fakt. Ale myślę, że problem nie jest tutaj jakiegoś większego kalibru. Właściwie mógłbym zapytać w jakimś serwisie co jest problemem i za ile da się go wyeliminować.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Wahhim, dokładnie, FotoPlastyka we Wrocławiu chociażby.

kesek  Dołączył: 06 Wrz 2006
Pytanie takie mam. Co prawda średnio związane z tematem.

Zauważyłem, że w moim egzemplarzu dziwnie zachowuje się przysłona. Chodzi o sposób jej przymykania. Powiedzmy, żę ustawię ją na 2.8. Aparat przed zrobieniem zdjęcia przymyka przysłonę obiektywu, naświetla. Jednak po naświetlaniu jest taki moment, że przysłona jest domykana do najmniejszego otworu a następnie od razu jest otwierana.

Aparat to k100d, obiektyw Samyang 85/1.4.

Dodam jeszcze, że obserwuję to tylko z tym jednym obiektywem. Z żadnym Pentaxowym (M i DA) tak mi się nie dzieje, nie dzieje mi się tak także w przypadku Samyanga 8mm.

Objaw lekko niepokojący. Potencjalnie prowadzący do przedwczesnego zużycia się mechanizmu przysłony.

Teraz pytanie: czy w innych egzemplarzach i kombinacjach z innymi korpusami jest identycznie czy też to taki ficzer mojego egzemplarza?

pozdrawiam

--
Kesek

kesek, To to samo co u Wahhima.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie wiem jak w Pentaxach, ale w Nikonach to norma :-)

[ Dodano: 2009-11-11, 10:12 ]
alkos, W d80 tak, a w D2? D3? Nie chyba. :-D

Oj, zagiąłeś mnie. Sprawdziłem i rzeczywiście D3x nie przymyka :oops:

alkos, Oczywiście ze względu prędkości. Czyli, jakby pentax nie przymykał, miałby 11fps?

luhso napisał/a:
Czyli, jakby pentax nie przymykał, miałby 11fps?

Juz widze te lamelki w powietrzu, opadajace jak liscie na jesien i swąd iskrzącego się procesora obrazu... :-P

Puchniejący bufor, dźwięk diesla.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
widac problem z przesłoną występuje a czy często to należałoby spytać sprzedawców chociażby czesia myślę jednak ze nie aż tak często zważywszy na ilość nabywców tego szkła

Odesłałem obiektyw, poczekałem na odpowiedź i... Dziś dowiedziałem się, że dostanę nowy egzemplarz. Jeśli będzie wszystko grało, sprawę można uznać za zamkniętą, a sklep FOXFOTO za uczciwy.

[ Dodano: 2009-11-24, 10:19 ]
I tak, jak się spodziewałem. Dostałem nowy obiektyw, przysłona chodzi jak powinna, aż miło. ;-)

Pozdrawiam.

mario_m1  Dołączył: 06 Lut 2010
Witam
posiadam falcona pojawiły(bądź były od początku tylko ich nie widziałem ) się dwa małe pęcherzyki powietrza w obiektywie ,jest to normalny objaw ,trzeba to reklamować bo jeśli chodzi o zdjęcia to jak narazie nie widzę różnicy ?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Te pęcherzyki, jak przypuszczam, znajdują się w soczewce? I raczej nie ma możliwości, żeby ich tam nie było od początku. Ewentualnie mogą to być jakieś kropelki smaru z przysłony, które osiadły na soczewkach i dają wrażenie pęcherzyków. W obu przypadkach można to reklamować, ale dopóki efektów nie widać na zdjęciach to bym tego chyba nie robił.

Skocz do: