Gregor  Dołączył: 28 Gru 2006
  TR Power Pack 3 do AF 540 FGZ
Witajcie,
"Pies zjadł mi" (a właściwie to królik) kabel z TR Power Packa 3 do lampy. Niestety taka wtyczka jest nie do kupienia (przynajmniej u nas w kraju "granatowo-czerwono-białych") więc musiałem sobie sam urzeźbić wtyk. Wyszedł on jak wyszedł ale pasuje do gniazda w lampie. Problem jest w tym że nie wiem jak go podłączyć do kabli z power packa - nie wiem gdzie "+" z power paka ma iść do lampy. Nie chcę ryzykować, bo pewnie odwrotne przylutowanie wtyczki (czyli zamiana biegunów) może sie skończyć tragicznie dla lampy.
Ty mam gorącą prośbę do posiadaczy Power Packa3:
Gdyby któryś z kolegów czy koleżanek byłby uprzejmy zmierzyć miernikiem (uwaga ponad 300V stałego napięcia) wtyczkę w oryginalnym urządzeniu, a tym samym zidentyfikować mi gdzie jest "+" 330V DC to byłbym dozgonnie wdzięczny. Los mojej lampy w Waszych rękach jak podacie mi błędną identyfikację i jestem w plecy FGZ 540 :-/ .
Z góry dziękuję za pomoc. Załączam zdjęcie power packa i proszę o identyfikację "dziurek" we wtyczce oznaczonych na zdjęciu jako A i B. Gdzie ten plus 330V?
Pozdrawiam
Gregor

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
widze że cie przypaliło :idea: ten który ci to poda bierze na siebie :-/ wielką odpowiedzialność :evil: :!:

dokładnie tak, moja lampa w Waszych rękach :-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
z tego co kojarze, to chyba dickett posiada tego power packa. Zapytaj go na pw ;]

Gregor, a od kogo masz tego PP? Bo ja gdy sie pozbywalem cyfrowego systemu Pentaka to sprzedalem komus z forum. I ten ktos chyba sprzedal dalej.

Perl,
dzięki za kontakt, wysłałem prośbę do dickett. a swojego power packa kupiłem (a właściwie dostałem) od znajomego będącego jakiś czas w usa. cena wychodziła coś koło 140$ a były to czasy jak usd kosztował ciut mniej niż 2zł :-) ))
Jeśli "społeczeństwo" pomoże mi w identyfikacji "+" we wtyczce power pack'u (a tym samym w gniazdku lampy 540) obiecuje odwdzięczyć się ludzkości :-) ))
jak to kiedyś ktoś mądry powiedział "dajcie mi punkt podparcia a ... "

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
niech wypowiedza sie elektronicy :idea: jezeli podam prąd przez diode prostowniczą i trafie :?: to lampa odpali :!: :idea: jeżeli pomyle to nie odpali czy spale lampe :!: :evilsmile:

grzechu  Dołączył: 15 Lis 2009
Kacperas,
Jest tak jak piszesz, przez diodę jak podasz prawidłowo to lampa powinna odpalić.
Jak odwrotnie to nic się nie stanie, bo dioda nie "przepuści" odwrotnej polaryzacji.
Tylko pamiętaj, że to ponad 300V.

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
kacperAs napisał/a:
niech wypowiedza sie elektronicy :idea: jezeli podam prąd przez diode prostowniczą i trafie :?: to lampa odpali :!: :idea: jeżeli pomyle to nie odpali czy spale lampe :!: :evilsmile:

Spalisz :)

Przez diodę to możesz zabezpieczyć urządzenie przed złym podłączeniem.

Teraz to tylko znaleźć informację jak jest w oryginale, albo rozebrać lampę i zobaczyć jak być powinno.
W niektórych urządzeniach można to zmierzyć bez otwierania, ale pod warunkiem, że wiesz jak wygląda jego stopień zasilający. Może być też tak, że obojętnie jak podłączysz to będzie działać (najfajniejsze zabezpieczenie).

grzechu  Dołączył: 15 Lis 2009
sp7foy napisał/a:

Spalisz :)

Przez diodę to możesz zabezpieczyć urządzenie przed złym podłączeniem.

Zgadza się, przepraszam, mój błąd.Podaruj sobie ten test z diodami.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Cos kojarzę (dawno temu się tym zajmowałem), że dioda Schotky'ego służy do zabezpieczenia przed odwrotnym podłaczeniem napięcia?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
Gregor, :-) kiedy nie będzie nadziei że ktość odpowie jak podłączyć lampe :idea: mozna by tak;podłączyć na chybił trafił :arrow: jeżeli poloaryzacja będzie poprawna to ,jeżeli na lampie jest diodowy wskażnik naładowania to sie zaświeci. napięcie na sankach lampy -styk centralny z reguły jest +. :!: :->

już niedługo będę znał odpowiedź dzięki uprzejmości dickett'a (perl - dziękuję za namiary) :-D

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
andrusz napisał/a:
Cos kojarzę (dawno temu się tym zajmowałem), że dioda Schotky'ego służy do zabezpieczenia przed odwrotnym podłaczeniem napięcia?

Zupełnie nie do tego.
Dioda w ogóle do zabezpieczenia się średnio nadaje, a przy zasilaniu bateryjnym to już zupełnie nie.

chłopaki :-) dioda prostownicza może stanowić zabezpieczenie przed omyłkowym odwróceniem biegunów napięcia stałego ale tylko wtedy, gdy jest umieszczona w odbiorniku a nie w zasilaczu. Czyli jak Pentax wsadził diodę prostowniczą w lampę 540 to odwrócenie biegunowości zasilania niczym złym się nie skończy. Ale ja nie wiem czy wsadził :-) )) i nie chcę sprawdzać tego na własnej lamie, podobnie jak nie chcę sprawdzać czy mój korpus wytrzyma duże napięcie na stopce lampy błyskowej (np. ruskiej). :-B
tak to wygląda w środku :-) czyli jak odbiornik dostanie odwrotną polaryzację napięcia to po prostu się nie włączy bo diody "nie puszczą".

gps2  Dołączył: 15 Kwi 2009
Witam
Dokonaliśmy pomiaru i coś takiego nam wyszło chyba pomoże
http://www.plenery.opola....ls.php?album=89

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Gregor napisał/a:
uż niedługo będę znał odpowiedź
Odpowiedź poszła na PW ponad 2.5 godz. temu.
Jednak, z uwagi na potomnych lub gdyby ktoś miał w domu równie zdolne zwierzę, zachowując określenia z pierwszego potu ;-) , podaję, że "+" jest w "dziurce" A.

A uzupełniając poprzedni post:

Główny ekspert kolega popo76.
Obsługuje dwa zacne przyrządy więc nie może się mylić ;-) .
Przed nim wskazówki z niniejszego wątku.

Zręczne, eksperckie dłonie

Ostateczny dowód

Powtórzę co kazali powiedzieć - po zamianie kabelków wartość była ta sama, poprzedzona znakiem "-".

Zdjęcia autorstwa właściciela miernika, kolegi gps2.

Niech Was Bóg błogosławi :-) )) i wszyscy święci, a dla ateistów niech nad Wami Opaczność zawsze czuwa. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Obiecałem się odwdzięczyć ludzkości i się odwdzięczę ... niebawem.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
:shock:

perl :-) Tobie też dzięki ;-) :-B :-B :-B ;-)

Skocz do: