volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
xneon napisał/a:
volender proszę o następny przykład "kotleta".

Nie zależy mi na tym, żeby Ci udowadniać, że zdarzają Ci się nie lepsze gnioty niż mi, no ale prosszszsz: http://www.digart.pl/prac...sluga_musi.html

Mówisz wielkiej mądrości o cyfrze/nie-cyfrze.

Zważ na to, że nie ty jeden do tego doszedłeś.
Przykład masz w mojej stopce, a pewnie i wielu innych po cyfrowym body kupiło sobie analoga.

No ale nie w tym rzecz.

Cytat

mam w nosie rewelacje i bardzo dobre
to że nie mam najlepszej techniki nie znaczy że do niej nie dążę
nauczyć się patrzeć można w miarę łatwo

Normalka - tylko że wstawiasz te "nienajlepsze" , a innym wypominasz. Po co?

Wróćmy do tematu.
Może mała ankieta:

Czy uważasz, że to zdjęcie jest rażąco odrażające,
czy też ma cokolwiek dobrego w sobie, pomimo ewentualnej niedoskonałości
;-)

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
spodziewałem się, haha
kolejny surrealizm
albo lubisz albo nie
wyjaśniłem literkami o co chodzi
nie zawsze fotografia wszystko mówi
purnonens codziennej sytuacji

dlaczego uważasz, że wstawiam nienajlepsze? digart ma dzienny limit prac i zmusza to do myślenia. nie ma tam pracy, za którą bym się wstydził.
pokaż jakieś skany.

podaj link do samego zdjęcia, bo będą się sugerować ocenami

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
nemo napisał/a:
wuzet, poka to foto :->

http://pentax.org.pl/view...ghlight=#607782

dla ścisłości, chodzi o nocne zdjecie mostu.

i po co to moderować? tym bardziej, że ludzie takie rzeczy wieszają na ścianach.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
wuzet, ej, gdzie Ci to wymoderowali?

xneon napisał/a:
i po co to moderować? tym bardziej, że ludzie takie rzeczy wieszają na ścianach.

jeśli to było w kwestii mojej fotki, to nie odpowiem Ci na to pytanie ... bo to mnie wymoderowano ;-)

ach, czyli jest szansa że wzięto Cię za złodzieja a nie miernotę.

nemo napisał/a:
wuzet, ej, gdzie Ci to wymoderowali?

nawet teraz dokladnie nie pamietam ... dalem tą fotke na digart, plfoto. onephoto, objektywni i fotopasja. Tak jak pisalem na jednej z nich zostalo to zdjeciem dnia ... na innych poprostu jest z lepszymi lub gorszymi ocenami a na jednej wymoderowali :mrgreen:

[ Dodano: 2010-03-20, 19:18 ]
xneon napisał/a:
ach, czyli jest szansa że wzięto Cię za złodzieja a nie miernotę.

nie wiem co lepsze/gorsze :evilsmile:

digart odpada, wyróżnienia nie dostałeś, skasować nie skasowali, ocenki masz ok
swoją drogą, sam mam kilka pocztówkowych kiczy w galerii, czasem lubię sprawdzić reakcje i zwykle się nie mylę - ludzie wolą rzeczy niezobowiązujące, tylko ładne.

jeśli złodziej, to ukryty komplement, tak jak podszywanie się jest formą uznania. jeśli miernota - to zadufanie i zawiść wykraczające daleko poza normy zdrowych kontaktów międzyludzkich.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
volender, kompromitujesz się. Masz do świata pretensje, że źle ocenili Twoje słabe zdjęcia? Rób lepsze. Jak potrafisz. Choćby takie, jak te "gnioty" xneona. I nie jestem przekonany, żeby publicznie obnosić się swoją niekompetencją i ignorancją nie pozwalającą na dostrzeżenie wartości zdjęć swoich i nie swoich. A to zdjęcie z profesorem jest bardzo dobre! I tu jest temat na dyskusję, jaką sieczkę ludzie mają w głowie, że nie potrafią dostrzec wartości takiego zdjęcia.

to nie mój temat, ale dzięki.

żeby post nie był pusty, co do tego: http://plfoto.com/zdjecie...ie,2032992.html

to jest kolejna obok HDR choroba ostatnich lat. sklejanie kadrów. no po prostu ludzie strzelają serią i szkoda im potem kasować, ew. nie potrafią wybrać, myślą, że budując dyptyki/tryptyki/całe kościoły składanek robią się bardziej "art". beee-zdura. rób swoje, na takie tandetne ujęcia się nie oglądaj, bo chociaż wciskają się drzwiami i oknami, można założyć kamasze i przyłożyć tym eterycznym chucherkom kawałkiem soczystego rock'n'rolla.

a opis autora tego zdjęcia:
Cytat
poranno niedzielne i że dobrze mieć gacie na tyłku

jest bezczelny. fakt faktem, obnaża całą psychikę i że na sesję z tą panią zabrakło pomysłów :)

xneon napisał/a:
jeśli złodziej, to ukryty komplement, ..... jeśli miernota - to zadufanie i zawiść wykraczające daleko poza normy zdrowych kontaktów międzyludzkich.

xneon dzieki
co do wymoderowania to sie tym nie przejmuje ... poprostu cała ta sytuacja mnie tylko rozbawiła. Fotografia to moje hobby/pasja ale czysto amatorska ... cały czas sie ucze i mam nadzieje rozwijam. Taki eksperyment potwierdził tylko ze na tego typu galeriach normą jest
xneon napisał/a:
zadufanie i zawiść wykraczające daleko poza normy zdrowych kontaktów międzyludzkich.

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
http://digart.img.digart....400/5072828.jpg
xneon, na życzenie
a co do cytryn zrób takie samo żeby nóż był ostry i będzie git, zrób kadr poziomy i zamiast kubka daj jednolite zielone tło (jak w makro), nie znam się ale zdjęcia cytryn widuję często, i uważam że czasem lepiej coś pokazać po prostu takim jakim jest żeby nie przekombinować

wytykamy sobie dalej czy powiesz coś konstruktywnego?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
matb napisał/a:
volender, kompromitujesz się. Masz do świata pretensje, że źle ocenili Twoje słabe zdjęcia? Rób lepsze.

...publicznie obnosić się swoją niekompetencją i ignorancją nie pozwalającą na dostrzeżenie wartości zdjęć swoich i nie swoich

No toż o to się pytam, czemu, żeby się dowiedzieć/nauczyć. Nie nazwałbym chęci nauki kompromitacją.

Czy ja gdzieś mam pretensje?

jeśliś niedoczytał, to Ci powtórzę pierwszy post
Cytat
Czy ono naprawdę jest takie tragiczne, żeby zebrać 2/10?

i dalej
Cytat
to co byś poprawił, gdybyś to Ty robił to zdjęcie?

Za to spotkałem się z szyderą, i komentarzami typu, że jeśli nie robisz super fotek, to ich nie pokazuj.

Tymczasem nie ukrywam, że się uczę, i chcę się po prostu zapytać o konkrety, czemu może się nie podobać moja fotka.
Natomiast jeśli nie przyjmuję krytyki (ukąśliwej) posłusznie i bez możliwości apelacji, jeno się dopytuję, to się mości panowie obrażają, choć klepią czasem nielepsze fotki z tą różnicą, że ja je nazywam zwykłymi, natomiast oni dodają im nieistniejącą filozofię.

xneon napisał/a:
wytykamy sobie dalej czy powiesz coś konstruktywnego?

odpuść żesz sobie..

Cytat

...a czemu leci w lewo, to upadek natury czy jak mam rozumieć?

...zwiedzając miasto gdy nie fotografujesz, zakładaj dekielek i wyłączaj aparat, bo czasem zahaczysz guzikiem od koszuli o spust migawki i strzelisz takie coś - a przecież szkoda migawki.

...po prostu nie masz pojęcia, po co fotografujesz

mhm... jak rozumiem to część konstruktywnej krytyki?
Trochę mądrego powiedziałeś, ale nie byłoby tej kłutni, gdybyś nie był przy tym opryskliwy.
Takie podejście imo ma się w sprzeczności z chęcią pomocy swoją radą..

adriano210 napisał/a:
a co do cytryn zrób takie samo żeby nóż był ostry i będzie git, zrób kadr poziony i zamiast kubka daj jednolite zielone tło (jak w makro), nie znam się ale zdjęcia cytryn widuję często, i uważam że czasem lepiej coś pokazać po prostu takim jakim jest żeby nie przekombinować

Adriano210, dzięki :-B

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
xneon, jak zrobisz lepsze z ręki to proszę bardzo - zobacz na czas 180 zrobione z ręki obiektywem który waży ok 3,5 kg, ja nie wytykam ci. po prostu każdemu zdarzają się lepsze i gorsze kadry, zresztą po tym jak mi kiedyś arti pojechał to mam dystans do swoich zdjęć, nie oczekuje ani poklasku ani niczego,

to zdjęcie wysłane było na szybko picasą mogę ci podesłać dużego jpga na maila jak chcesz. picasa przy zmiejszaniu troszkę je pochrzaniła zresztą co za różnica, jak kupię MTO 10/1000 to będą lepsze, Tair 3 phs daje radę pomimo tego że wygląda jak przepychaczka do klopa (z osłoną )
http://picasaweb.google.p...zewski/Ksiezyc#

drugie zrobione sigmą af 400mm na statywie iso 100 czas 1/45

a tu masz macro
http://lh5.ggpht.com/_ZYt...40/IMGP5351.JPG

oraz Irola co się tego wystraszył :D:D:D

http://lh6.ggpht.com/_ZYt...Xo/IMGP5216.JPG

:-B jak widać robię zdjęcia bo lubię - a nie bo muszę i nic nikomu nie muszę nimi udowadniać, oraz umiem się z nich śmiać - trzeba nabrać troszkę dystansu zarówno do siebie jak i do innych

dla Ciebie tamten portret w plenerze to kotlet, a dla mnie taki księżyc to kotlet

Cytat
xneon, jak zrobisz lepsze z ręki to proszę bardzo - zobacz na czas 180 zrobione z ręki obiektywem który waży ok 3,5 kg

ale po co mi się tłumaczysz? nie jestem onanistą sprzętowym. interesuje mnie efekt. jeśli lubisz sobie utrudniać życie zamiast skorzystać ze statywu - proszę bardzo, ale dobry, interesujący rezultat odsuwa się na spory dystans. takie zdjęcie może zrobić każdy, bo to dokument dostępny każdemu raz na dwadzieścia osiem dni.

miałem takie próby i je wywaliłem - ani niczego się z nich nie nauczyłem, ani efekt mnie nie zadowalał.

ja też robię, bo lubię i nie chcę się kłócić. volander, zasymulowałem Ci opryskliwość portali społecznościowo-artystycznych, na litość, napisałem to. drugi raz zaliczasz wtopę z czytania ze zrozumieniem. adriano powtórzył moje rady bez złośliwości - jego zrozumiałeś.
poza tym, nie byłbym złośliwy, gdybyś nie upierał się, że myślisz nad kadrem przed wciśnięciem spustu migawki. tak generalnie to nie komentuję tu zdjęć z prośbą o radę.

nawiasem mówiąc, to makro jest trochę nieczytelne, widzę rosiczkomodliszkę która chapsnęła człowieka za głowę - tak dysproporcje kręcą w głowie. całkiem zabawne ujęcie. Irlandczyk ok, ale co to za dzydzel z lewej strony? trochę zbyt płytka głębia ostrości.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
volender, w półświatku świata wirtualnego niestety tak jest, że powstają w nich społeczności o podobnym zasobie wiedzy, informacji, upodobaniach, ... ogólnym poziomie. Wejście do "nowej wirtualnej społeczności" jest trudne. Bo nigdy nie można przewidzieć reakcji na nowego użytkownika. Ba! Nie zawsze użytkownik potrafi odpowiednio "delikatnie" wejść na nowy grunt. A to czy zaistnieje w danym "świecie" na dłużej jest jeszcze bardziej skomplikowaną sprawą.
Wiem, że szukasz miejsca dla siebie i że na pewno jeszcze sporo czasu minie zanim coś takiego znajdziesz. Kolejny długi wątek się tworzy, ale jak dla mnie nie wnosi niczego nowego do sprawy.
Pamiętaj, że każda społeczność wirtualna to tak miały układ totalitarny (choć może to za dużo powiedziane) - w odróżnieniu od "towarzystwa wzajemnej adoracji".

Seize, TWA to też totalitaryzm, tylko na słodko. spróbuj nie wystawić rewelacji, gdy Tobie wystawili.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
xneon, a powiedz mi tak szczerze, czy na prawdę uważasz, że Twoje zdjęcie pt: "sceny z życia rodzinnego" zasługuje na 3xrewelacja + 1xbardzo dobre? Nie widzisz w tych ocenach "liczenia na rewanżyk"? ;-)

Skocz do: