Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Boomy i inne pomysły na uwolnienie lamp
Szukam czegoś co by mi pozwoliło na umieszczenie lampy NAD modelem bez statywu w kadrze.
Z tego co się orientuję jest kilka rozwiązań: od teleskopowych uchwytów (nie ma problemu, zdjęcia robimy z kumplem więc zawsze miałby kto trzymać, a w plenerze fajna rzecz) poprzez boomy aż po sufitowe systemy wieszania teł.

Ostatnie odpada bo nie mamy jeszcze stałego studia. Boomy są z tego co widzę dość drogie, ale z pewnością najwygodniejsze w pomieszczeniu. Jako że sprzęt ma też służyć w plenerze zdecydowałem się na coś takiego:
http://cgi.ebay.com/Lasto...=item335b08345c
Niestety cena wydaje mi się nieco zawyżona, a w dodatku wysyłka tylko do Hameryki.

Na końcu znajdował się będzie zwykle softbox 60x60cm z lampą aparatową COŚ TAKIEGO który planuję zamówić na dniach (czyt. jak dozbieramy kasy :-P ).

Ma ktoś może pomysł czym by można zastąpić to ramię Lastolite? Trzymanie statywu w rękach jakoś mnie nie przekonuje, ale pewnie tak się to skończy jak nie wymyślimy nic poniżej 100zł ;-)

jurekr  Dołączył: 23 Lut 2008

jurekr, właśnie nie mogłem nigdzie znaleźć tej aukcji, wielkie dzięki :-B

EDIT: Jednak nie tej - tutaj nie ma statywu w zestawie

EDIT2: No tak, w tym z allegro też nie ma :-P

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Bruinen, To co podałeś to jakieś takie krótkie sie wydaje, a może nie ?!
Ile długości to ma mieć (złożone/rozłożone), ile dźwigać i czy czy softbox ma mieć możliwość zmiany kąta względem kija.
Jak nie jest ciężkie to pomyślałbym nad kijem do malowania (wałek do ściany dość mocno dociskałem i nie połamało się) i do tego jakaś zmodyfikowana głowica od taniego statywu :idea:

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Metoda na MacGuyver'a - kołek w sufit i i do tego zamocować lusterko na pantografie z IKEI, bloczek i Linkę ;)

Wersja Nowocześniejsza zdalnie sterowana Głosem - kolega, kij od miotły, klema (ścisk) z przymocowaną stopką do lampy.

50 dolców za porządny produkt bardzo dobrej firmy to chyba nie będzie dużo biorąc pod uwagę wykonanie i to ze w Polsce taki bomik mały do mocowani do statywu np na blendę marnej firmy będzie kosztował stówę. Oszczędnych nie stać na kupowanie taniego szajsu, na prawdę warto inwestować w sprzęt Lastolite.

Thadeus, gdyby jeszcze ten sprzęt Lastolite był dostępny w Polsce...

jurekr  Dołączył: 23 Lut 2008
http://funsports.pl/p,pl,...d+rbh+2256.html zawsze mozna to zmodyfikować a jednocześnie mieć mocowanie do blend

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
Ja bym poszedł w tym kierunku co JackDeJack, czyli teleskopowy kij do malowania bo ten zestaw reporterski ma mocowanie jak zwykłe lampy, więc wystarczy znaleźć kij z odpowiednią średnicą na końcu i spokojnie założysz i dokręcisz. A jak końcówka będzie za gruba to zawsze można ją przyciąć (bo to plastik jest). Też mi się wydaję, że 5 dyszek to spory kawałek pieniądza jak dla hobbysty.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Bruinen napisał/a:
gdyby jeszcze ten sprzęt Lastolite był dostępny w Polsce...
Zapytaj Czesia. Ma w swojej ofercie Lastolite.

Skocz do: