Jakich obiektywów (AF, dostępnych w sklepach) brakuje w naszym systemie?
35/1.8 (wersja budżetowa)
23% Complete
41 (23%)
50/1.8
7% Complete
13 (7%)
85/1.8
22% Complete
38 (22%)
24-105/4 (lub podobny dobry, uniwersalny zoom)
5% Complete
9 (5%)
135/2 (lub podobna jasna 135 z AF)
9% Complete
16 (9%)
70-200/2.8
11% Complete
19 (11%)
24/1.8 (lub inny jasny szeroki kąt jako uzupełnienie 21/3.2)
13% Complete
23 (13%)
24-70/2.8
7% Complete
12 (7%)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
PK napisał/a:
z tego powodu chciałoby się FF, pal licho czułości i szumy
ale wizjer i plastyka to chyba nie pal licho? :-P

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
mcgyver, plastyka śmastyka, światło robi plastykę, a nie matryca :-P

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Taaaaaaa, to przerzuć się ze swojego pudła na kompakta, albo na olka :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
mcgyver, moje pudło nie ma matrycy w ogóle :-P No i już się przerzuciłem na małe pudełeczko :-)

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
mcgyver, matth, bo zamkną temat a taki dumny jestem że na 3 strony nie ma jeszcze żadnej wojny systemowej :-D

PK napisał/a:
Co byście powiedzieli na 135mm (lub 150mm) makro 1:1 ze światłem ~2,8, ewentualnie 3,5 ?

Hmm... Nie orientuję się zbyt dobrze, ale chyba Sigma robi takie szkiełka. Do P niestety nie ma mocowania, ale może kiedyś. Moim zdaniem nic do makro szybko nie zobaczymy, DFA 100/2.8 WR gdyby nie brak ogranicznika AF było by chyba szkłem idealnym do tego rodzaju zastosowań :-)

ulro  Dołączył: 14 Lip 2009
A mi niczego nie brakuje ;-) To fantastyczne uczucie, kiedy myśli się tylko i wyłącznie o zdjęciach, o tym jak zaplanować i zorganizować sesję, o tym gdzie by tu się poszwendać, czy wziąć analoga czy cyfrę, jakie będzie światło itd... Życzę Wam wszystkim takiego sprzętowego spokoju, jaki udało mi się osiągnąć ;-)

A jeśli już zacznę chorować na jakieś szkło, bo pewnie za jakiś czas zacznę, to myślę, że będzie to jakieś jasne 35mm, albo coś szerszego. Na razie jednak nie jest mi to do szczęścia potrzebne ;-)

BTW. dodam jeszcze, że do niedawna bardzo doskwierał mi brak taniej, jasnej pięćdziesiątki i w zasadzie dalej uważam, że brak takiego szkła w systemie to strzał w stopę. Jasne 50mm to pierwsze szkło za którym rozglądają się ambitniejsi amatorzy, na co zresztą wskazują wyniki ankiety Doktora_Vincenta, gdzie po krótkim kicie FA50 było najczęściej posiadanym szkłem. Teraz FA50 zdrożało, DA55 ma cenę z górnej półki, alternatywy brak, a ludzie zmieniają system. Skoro można zrobić dobrą tanią puszkę i dobrego taniego kita, mozna też zrobić dobre i tanie jasne stałki.

To w zasadzie nie jest już mój problem, ale to będzie problem części osób, które niedawno kupiły k-x i chcą się rozwijać.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
ulro napisał/a:
A mi niczego nie brakuje

Mi też :mrgreen:
ulro napisał/a:
BTW. dodam jeszcze, że do niedawna bardzo doskwierał mi brak taniej, jasnej pięćdziesiątki i w zasadzie dalej uważam, że brak takiego szkła w systemie to strzał w stopę.

Ja uważam, że szkło 50mm na APSC jest zbędne, bo mało użyteczne. Sam miałem FA 50/1.7 i sprzedałem, bo prawie nie używałem - stwierdziłem, że bez sensu taka ogniskowa :-P Już prędzej jasne i niedrogie 35mm (kąt widzenia 52mm na FF) by się przydało początkującym.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Tanich stałek nie ma i nie należy oczekiwać, że to się zmieni. Narzekanie nic nie pomoże, nie ma idealnego systemu i trzeba godzić się na kompromis - brak tanich, plastikowych stałek w zamian za inne zalety wyróżniające Pentaksa z tłumu. Albo podjąć męską decyzję zmiany bagnetu na inny zamiast marudzić na forum. ;-)

Skocz do: